Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 9. 2023

VADLEJCH OBHÁJIL SVĚTOVÝ BRONZ

 

Oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval ve světovém finále bronzovou medaili a skvěle tak završil vystoupení české výpravy v Budapešti.

Jakub Vadlejch zahájil světové oštěpařské finále hodem na 82.59. V druhé sérii se pak zlepšil na 84.18 a dostal se na chvíli do vedení. Záhy ho ovšem přehodil nejprve Ind Neeraj Chopra, jehož náčiní dolétlo až na 88.17 a následně i Němec Julian Weber, jehož oštěp se zapíchl na 85.79. Odpovídat tak musel opět Vadlejch.  Mezitím se ovšem ještě vložil do boje o cenné kovy pákistánský černý kůň soutěže Arshad Nadeem, který si v ten pravý moment výrazně posunul své sezónní maximum až na 87.82 a rázem byl průběžně druhý. Po třech sériích tak Jakub figuroval na nepopulární čtvrté příčce. Jenže v páté sérii svěřenec Jana Železného zabojoval a dokázal se zlepšit na 86.67, což znamenalo úspěšnou obhajobu bronzové medaile. Jakub tak přiveze i z třetího globálního vrcholu v řadě cenný kov. Na první dvou pozicích se už nic nezměnilo. Světový titul náleží Neeraji Choprovi z Indie díky výkonu 88.17 a možná trošku překvapivé stříbro získal Pákistánec Arshad Nadeem za 87.82.

(fotografie a videa v původním článku na www.atletika.cz) 

PO DVOU ČTVRTÝCH MÍSTECH KONEČNĚ ZLATO

V závodě žen na 3000 metrů překážek dlouho vedla světová rekordmanka Beatrice Chepkoechová z Keni. Až v závěrečném okruhu se před ni dostala Winfred Yaviová z Bahrajnu. Závěrečný okruh měla o poznání rychlejší, a tak se mohla po čtvrtých místech ze světových šampionátů v Dohá 2019 a Eugene 2022 konečně radovat ze zlaté medaile na mistrovství světa. Svůj úspěch navíc ozdobila letošním nejlepším světovým výkonem a také osobním rekordem 8:54.29, kterým se stala čtvrtou nejrychlejší ženou historie ženského stýplu. Také Beatrice Chepkoechová stlačila svůj čas pod devět minut a pověsí si na krk stříbro za 8:58.98. Třetí byla její teprve devatenáctiletá krajanka Faith Cherotichová v kariérním maximu 9:00.69.

 

RYCHLOU PŮLKU OPANOVALA KEŇANKA MOROVÁ

Finále ženské půlky odtáhla americká obhájkyně titulu Athing Muová, která se snažila své soupeřky utahat rychlým tempem. V cílové rovince ovšem našla dvě přemožitelky. Nejsilnější závěr měla loni bronzová Keňanka Mary Morová, která zvítězila v novém osobním rekordu 1:56.03. Stříbro z minulého šampionátu v Oregonu zopakovala Britka Keely Hodgkinsonová za 1:56.36. Pro ni se jedná už o třetí stříbrnou medaili z globálního vrcholu za sebou. Athing Muová se musela spokojit s bronzem v čase 1:56.61 a po závodě neskrývala zklamání.

 

PO DVOU STŘÍBRECH KONEČNĚ ZLATO

Pouze jediné závodnici se ve finále výšky podařilo zdolat dvoumetrovou hranici. Ukrajinka Jaroslava Mahučichová druhým pokusem úspěšně zdolala 201 centimetrů, díky čemuž získala po stříbrech v Doha 2019 a Eugene 2022 konečně kov nejcennější. Jedná se dokonce o její první globální titul pod otevřeným nebem, jelikož na olympiádě v Tokiu 2021 brala bronz. Na stupně vítězů ji doprovodily Australanky. Obhájkyně titulu Eleanor Pattersonová i Nicola Olyslagersová skočily shodně 199 centimetrů. Pattersonová to ovšem na rozdíl od své krajanky zvládla napoprvé a připadlo jí stříbro. Olyslagersová je bronzová.

 

INGEBRIGTSEN ZOPAKOVAL MEDAILOVOU BILANCI Z EUGENE

Finálový závod mužů na 5000 metrů se rozběhl opravdu vycházkovým tempem, což se nelíbilo Ishmaelovi Kipkuruiovi z Keni, který se odhodlal po dvou kolech k nástupu a razantnímu zvýšení tempa. Velmi rychle si vybudoval přibližně čtyřicetimetrový náskok na své soupeře. Ten se přirozeně postupně snižoval, až byl v polovině trati předstižen. Další průběh byl v režii Etiopanů. Ti však nedokázali nakonec získat ani jednu z medailí. V dramatickém finiši si to mezi sebou o titul rozdali Španěl Mohamed Katir s norským obhájcem zlata Jakobem Ingebrigtsenem. Silnější závěr měl Ingebrigtsen, a tak se v Budapešti opakoval scénář z Eugene, kde také našel jednoho přemožitele na patnáctce, ale dokázal vyhrát pětku. Letos zvítězil v čase 13:11.30. Stříbrný Katir, který na patnáctistovce ani do finále, byl jen o 14 setin pomalejší (13:11.44). Pro bronz si doběhl loni stříbrný Keňan Jakob Krop za 13:12.28.

 

MARATONSKÉ ZLATO PRO UGANDU

V maratonu mužů se vše důležité odehrálo až v posledních deseti kilometrech. Nejprve z vedoucí čtyřčlenné skupiny odpadl obhájce titulu Tamirat Tola z Etiopie a následně se na 38. kilometru rozhodl k rozhodujícímu nástupu Uganďan Victor Kiplagat, jenž začal unikat dalšímu etiopskému reprezentantovi Laulu Gebresilasemu. Vítězství už si pak nenechal vzít a cílem proběhl jako světový šampion v čase 2:08:53. Gebresilasi nakonec nedokázal udržet stříbrnou pozici a musel se spokojit s bronzem za 2:09:19. Díky vynikajícímu závěru se před něj totiž dostal Izraelec Maru Teferi (2:09:12).

AMERIČANÉ A NIZOZEMKY VLÁDLY ČTVRTKOVÝM ŠTAFETÁM

Celý mistrovský program uzavřely tradičně štafety na 4x400 metrů. V té mužské potvrdili roli hlavních favoritů Američané. Sestava Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson a Rai Benjamin opanovala finále v letošním nejlepším světovém výkonu 2:57.31. Francie získala díky novému národnímu rekordu 2:58.45 stříbro a bronz putuje do Velké Británie (2:58.71).

V ženském finále Američanky chyběly. O to otevřenější byl boj o světový titul. Díky vynikajícímu finiši Femke Bolové se z něj radovaly Nizozemky, které proběhly cílem jako první též v nejlepším světovém výkonu této sezóny 3:20.72. Bol doplnily ve vítězné sestavě Lieke Klaverová, Eveline Saalbergová a Cathelijn Peetersová. Jamajčanky si odvezou stříbro za 3:20.88. Na bronzový úspěch svých kolegů navázaly čtvrtkařky z Velké Británie (3:21.04).

 

Česká výprava si tak z Budapešti odveze dvě bronzové medaile zásluhou oštěpaře Jakuba Vadlejcha a smíšené štafety na 4x400 metrů. Jak hodnotil vystoupení našich barev na tomto mistrovství světa šéftrenér reprezentace Pavel Sluka?

(viz video v původním článku) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář