Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2015

Příběh Zdeňky Koubkové/Zdeňka Koubka

Zdeňka Koubková, narozená 8. prosince 1913, a zemřelá 12. června 1986, byla československá atletka meziválečného období, která podstoupila ve svém životě jednu velkou změnu, a to změnu své identity a pohlaví. Ale pěkně po pořádku:

Zdeňka se narodila v Paskově. Měla sedm sourozenců. Celá její rodina se přestěhovala do Brna krátce poté, co přišla na svět. V Brně chodila do školy a začala se věnovat atletice. Později studovala v Praze, kde také trénovala.

Přišel pro ni veleúspěšný rok 1934. Nejprve zaběhla svůj první světový rekord, a to na trati 800 m – 2:16:4. Další světové maximum přišlo na trati 2x100-200-800 m, časem 3:14:4. V srpnu přidala další „svěťák“, když na Ženských světových hrách v Londýně byla nejrychlejší na osmistovce za 2:12:40, a třetí ve skoku dalekém – 570 cm. To už se začalo šuškat, že mužské kalhoty by jí slušely více, než sukně.

V roce 1935 Zdeňka skončila s atletikou a cestovala šest měsíců po USA. Další rok ji čekala operace, změna pohlaví a nové jméno Zdeněk Koubek. Zdeněk se atletice  už nadále nevěnoval, ani jako trenér, pouze se po druhé světové válce stal spoluhráčem svého bratra Jaroslava v ragby.

Svá další léta Koubek trávil s manželkou v Praze, kde také ve věku 73 let zemřel.

O atletických začátcích a kariéře Koubkové/Koubka vypráví román Lídy Merlínové z roku 1935 Zdenin světový rekord.

( zdroj informací www.wikipedia.org, z angličtiny přeložila Michaela Famfulíková)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář