Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 8. 2023

SVĚTOVÝ BRONZ PRO ŠTAFETOVÝ MIX

 

Hned při úvodním finálovém bloku na mistrovství světa v Budapešti se mohla česká výprava radovat ze zisku cenného kovu. Postarala se o něj smíšená štafeta na 4x400 metrů. Sestava Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová si doběhla pro světový bronz.

BRONZOVÁ FANTAZIE V PODÁNÍ ŠTAFETOVÉHO MIXU

Česká smíšená štafeta na 4x400 metrů nastoupila do finále ve stejné sestavě, ve které se jí podařilo postoupit z dopoledního rozběhu. Úvodního úseku se opět zhostil Matěj Krsek, jenž předával Tereze Petržilkové opět na čtvrtém místě. Ta se tentokrát nemusela potýkat s tolika osobními souboji a tuto pozici pro Patrika Šorma celkem s přehledem uhájila. Také svěřenec Dalibora Kupky byl stejně úspěšný. Finišmanka Lada Vondrová se pak snažila stahovat britskou finišmanku. Ta nakonec bronzovou pozici před naší reprezentantkou uhájila, ale následně se přeci jen český tým posunul na bronz, a to díky pádu Nizozemky Femke Bolové, která sváděla napínavý souboj o vítězství s Američankou Alexis Holmesovou. Při pádu bohužel nizozemské hvězda spadl kolík, a tak byla štafeta ze země tulipánů diskvalifikována. Čeští reprezentanti se tak mohli radovat z životního úspěchu v podobě světového bronzu, který ozdobili novým národním rekordem 3:11.06. Z dosavadního českého maxima ukrojili 36 setin. Vítězné Spojené státy americké zaběhly dokonce nový světový rekord. Čtyři roky starý čas svých krajanu z MS v Doha srazili o 54 setin na 3:08.80. Stříbro připadlo Velké Británii. Také její čtvrtkaři a čtvrtkařky zaběhli časem 3:11.06 národní rekord.

 

DOMINANTNÍ CROUSER ATAKOVAL SVĚTOVÝ REKORD

Americký rekordman a současný suverén světové koule potvrdil svou dominanci i v Budapešti. Do soutěže nastupoval jako obhájce a o svém vítězství v podstatě rozhodl už v úvodní sérii, kdy jeho koule dopadla na 22.63. Když pak hned druhým pokusem ještě výrazně přidal na 22.98, nebylo pochyb o tom, kdo si opět po roce doveze zlatou medaili. Opravdový bonbónek si pak nechal na závěrečnou sérii, kdy předvedl druhý nejdelší pokus koulařské historie 23.51. Za vlastním světovým rekordem z letošního mítinku v Los Angeles zaostal jen o pět centimetrů. Historické maximum šampionátu, které měl od Eugene také v držení posunul o více než půlmetru. Stříbrný medailista byl možná trochu překvapivý. Díky výraznému vylepšení osobního rekordu na 22.34 se jím stal Ital Leonardo Fabbri. Bronz putuje také do Spojených států amerických zásluhou Joe Kovacse, jenž zapsal nejlépe 22.12.

DRAMA V CÍLOVÉ ROVINCE PRO TSEGAYOVOU 

V první polovině mistrovského závodu žen na 10 000 metrů se africké favoritky dle očekávání držely spíše v pozadí a o tempo se staraly jiné závodnice. Po šesti kilometrech je ovšem na čele vystřídala favorizovaná Etiopanka Gudaf Tsegayová a vedoucí skupina se hned natáhla. Právě Tsegayová si to pak v cílové rovince rozdala na napínavém souboji s Nizozemkou Sifan Hassanovou. Ta ovšem tento duel doslova neustála a 40 metrů před cílem se poroučela k zemi. Tsegayová si tak doběhla pro zlato v čase 31:27.18 a po loňském titulu na pětce přidala letos další primát na dvojnásobné trati. Etiopie se mohla radovat z kompletního obsazení stupňů vítězů. Potřetí za sebou vystoupá při desítce na světovém šampionátu na pódium tentokrát stříbrná Letesenbet Gideyová za 31:28.16, která obhajovala zlato z Eugene a z vůbec prvního velkého cenného kovu na globálním vrcholu pod otevřeným nebem se radovala Ejgayehu Tayová (31:28.31).

Už rozběhy na 100 metrů mužů nabídly hned šest času pod 10 vteřin. Vůbec nejrychleji prolétl rovinku Jamajčan Oblique Seville, jenž si časem 9.86 vyrovnal své kariérní maximum. Do semifinále postoupili všichni hlavní favorité. Poslední postupový čas do semifinále byl 10.16, takže se jistě máme v jedné z nejsledovanějších disciplín šampionátu na co těšit. 

Dalším jamajským reprezentantem, který se blýskl špičkovým výkonem, byl v kvalifikaci trojskokanů juniorský světový rekordman Jaydon Hibbert, když doskákal na 17.70. Tato disciplína se musí bohužel obejít bez obhájce titulu Pedra Pabla Picharda. Portugalec na poslední chvíli kvůli zranění svůj start v Budapešti zrušil. 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář