Jdi na obsah Jdi na menu

Dopravní nostalgie, Brno - červen 2008

07. - 08.06.2008 - jsme navštívili Brno. Sobotu a neděli jsme strávili na přehlídce historických autobusů, trolejbusů a tramvají Dopravní nostalgie.Obrazek

Do Brna jsme jeli vlakem v sobotu ráno. Po příjezdu jsme se jeli ubytovat k Markétě (sestře Lucky) a Petrovi. Odtud jsme vyrazili na náměstí Svobody, a tady nasedli do motorového vozu MT 4. Vnitřek je speciálně upraven pro projížďky a nechyběla ani nabídka občerstvení (limo, cola, bavorák,...), takže se nám do vozovny Medlánky cestovalo příjemně.
Ve vozovně jsme si prohlédli mnohé ze zákulisí ať už parkování, údržby či oprav tramvají. Děti si sedli i do řídící kabiny některých tramvají. A potkali jsme tu i historickou parní tramvaj Caroline. Zpátky jsme jeli dřevěnou tramvají z 2. světové války.

V neděli jsme pro změnu nasedli do historického trolejbusu Škoda 8Tr (resp. do jeho přívěsu Karosa B 40). Jeli jsme asi 1,5 hodinovou okružní jízdu. Náš tažný trolejbus si při prudkém klesání do Pisárek poškodil brzdy, takže jsme měli jízdu na Mendlově náměstí zpestřenou přepřažením našeho přívěsu za další historický dopravní prostředek - autobus Škoda 706RO. Tím jsme přijeli zase na výchozí zastávku.

No a pak už následovalo zabalení věcí a šupky hupky na brněnské hlavní nádraží, kde nás ale čekalo nemilé několikahodinové zpoždění, protože tu vykolejily 2 vlaky, které bylo nejdřív nutné posadit na koleje. Zpestřením byl ještě příjez velké historické lokomotivy. Domů jsme nakonec přijeli až okolo 22. hodiny.