Jdi na obsah Jdi na menu

Jizerské hory, květen 2008

Obrazek

09.-11.05.2008 - O tomto víkendu jsme se podívali tam, kam už jsme se dlouho chtěli vydat - do Jizerských hor. V pátek jsme se ubytovali v Penzionu ZOOM v Albrechticích v Jizerských horách.

V Sobotu jsme se prošli po (prý) nejkrásnějším koutu Jizerských hor po trase:

Pod Bukovcem ->
Normální parkoviště - pochopitelně placené - nic spešl.

-> Osada Jizerka ->
ObrazekNo ale tady to začíná být zajímavé, Jizerka je neuvěřitelně malebné místo. Jakmile ujdeme pár metrů od parkoviště Pod Bukovcem, tak se nám otevírá pohled do krásné pánve. Prostředkem se vine malá asfaltka, po které procházíme okolo horských chat, z nichž většina poskytuje ubytování. Největší z nich je Pyramida a Panský dům. Kousek od ní je chata Stará Pila a zajímavá je také Sklárna, která je dnes tělocvičnou.

-> Safírový potok ->
ObrazekKousek za hlavní částí osady Jizerka odbočujeme na naučnou stezku okolo Safírového potoka. Ten je pravostranným přítokem Jizerky a je to hrozně krásné místo. Cesta vede kousek po louce, pak přecházíme přes dřevěný mostek a od té doby jdeme proti proudu po levém břehu.

Historie: Od 16. století bylo toto místo vyhlášeným nalezištěm Obrazekdrahokamů, které se nacházely v náplavu potoka. Kromě nich je zde prokázaný i nález zlata. Nejznámějšími drahokamy zde nalezenými jsou safíry, zdejší naleziště bylo prý jedno z nejhodnotnějších v Evropě. Mezi další nálezy patří rubín, turmarín, topas avanturin, chalcedon, ametyst, křišťál, granát, zirkon a další. Dosud hojný je zde ilmenit, který se také nazývá iserin, podle Jizerských hor. O naleziště se vedly dlouhé a mnohdy krvavé spory mezi panstvími. Známými hledači byli italští prospektoři, nazývaní též „Vlaši“, podle nich nese název i hřeben na kterém potůček pramení „Vlašský hřeben“.

-> Rašeliniště Jizerky ->
Fajn vřesoviště kousek od hlavní cesty. Jsou tu dřevěné chodníčky a na konci vyhlídková terasa, ze které je rozhled na celé
rašeliniště.

ObrazekKousek pokračujeme po hlavní turistické cestě, po cca 750 metrech se dáváme po lesní cestě doprava a po dalších 1,3 km už procházíme
->
Pytlácké kameny ->
Jsou to rozsáhlé kamenné shluky, odkud se nám okrývá pohled do vedlejší pánve s dalším horizontem.

-> Jelení stráň ->
je dalším bodem našeho Jizerského putování. Sice Obrazektentokrát nezdoláváme úplný vrchol, nicméně z místa, kde začínáme klesat zpátky k Jizerce je krásný výhled na Krkonoše a je odsud vidět i Harachov.

ObrazekA zpátky na Osadu Jizerka, kde procházíme okolo Staré Pily, po mostě přecházíme Jizerku, která je tu jen malou říčkou a poté si dáváme menší občerstvení na Pyramidě (mimochodem pěkně nepříjemná obsluha) a pak už zpázky k autu na parkoviště Pod Bukovcem.

ObrazekA jelikož procházka byla celkem krátká (asi 11 km), tak si ji Jirka s Adamem pří zpáteční cestě prodloužili o návštěvu místa, zvaného Protržená přehrada. To je zajímavé místo v malém údolíčku Bílé Desné, kde v r. 1915 postavili malou přehradu, aby se již v r. 1916 protrhla a zaplavila vše po cestě - dokonce i sklepy dole v Tanvaldu.

ObrazekDruhý den, v neděli, hodláme naším rodinným prvovýstupem zdolat náročný vrchol druhé nejvyšší hory Jizerských hor - Jizery (1 122 m.n.m.). Parkujeme tedy auto na Smědavě a vyrážíme nahoru. Cesta vede po evropské trase E3 (její popis v EN/GE/FR zde), takže je široká a pro turistu dokonale připravená (:-). Cestou chvilku zastavujeme a fotíme u hezkého zákoutí říčky Smědé. Po 2 km dálnici E3 opouštíme a odbočujeme doleva na mnohem přívětivější, leč o to strmější, stezku, vedoucí na vrchol. Po zdolání 1 km stoupání jsme odměněni jednak moc hezkým koutem, kdy vrchol tvoří vlastně náhorní miniplošina, přičemž samotný vrchol Jizery je tvořen kamennou horou s křížem a jednak krásnými výhledy po Jizerských horách a okolí (např. Ještěd nebo Krkonoše). Paráda, určitě to Obrazekstálo za to.
Když jsme dostatečně pokochaní, tak fotíme "vrcholovou" fotografii a vydáváme se dolů. Na chatě Na Smědavě dáváme oběd, sledujeme příjezd 5-ti člené skupinky klasických kabrioletů Alfa Romeo 124 Spider... a pak už sedáme do našeho neklasického nekabrioletu a valíme domů. A je další pěkný víkend za námi.