Jdi na obsah Jdi na menu

Tower of London

Obrazek

Oficiální web: http://www.hrp.org.uk/toweroflondon/

Krátce poté, co v roce 1066 usedl Vilém Dobyvatel na trůn, nechal v těchto místech postavit (normanskou) pevnost, jež měla strážit vstupní cestu do Londýna od ústí Temže. V roce 1097 byla z odolného kamene zbudována Bílá věž, která se dnes tyčí uprostřed komplexu. V době svého dokončení byla dokonce nejvyšší stavbou v Londýně. Obvodové štítové zdi jsou ze 13. století.

V průběhu staletí zde vyrostly další krásné budovy. Věž sloužila jako královské sídlo, zbrojnice a klenotnice, ale proslula zejména coby vězení pro nepřátele koruny. Mnozí byli mučeni a nalezli tu smrt.

ObrazekJindřich VIII. vs. jeho manželky
Na nádvoří této původní pevnosti nechal Jindřich VIII. popravit dvě ze svých šesti žen - Anne Boleynovou a Catherine Howardovou.
Krvavá Mary vs. lady Jane Grey
Někde tu také spočívají ostatky nebohé Lady Jane Grey, která roku 1553 usedla na pouhých 9 dní na trůn, ze kterého ji sesadila Jindřichvoa dcera Mary, aby se o pár dnů později nechala sama korunovat. V následujícím roce dala Mary, později přezdívaná krvavá, sedmnáctiletou Lady Jane zde v Toweru popravit
Krvavá věž - dva princové
Dva prince, syny Eduarda IV., sem uvrhl jejich strýc Richard (budoucí Richard III.) po smrti jejich otce v roce 1483. Princové záhadně zmizeli a o rok později se Richard stal králem. O 200 let později byly poblíž Toweru nalezeny dvě dětské kostry.
 
Brána zrádců
Neblaze proslulým vchodem přiváželi vězně ze soudu ve Westminster Hall. Říká se, že kdo tudy vejde do Toweru, nedostane se odtud živý.
 
V současné době Tower uchovává korunovační klenoty a jiné exponáty a láká davy turistů, patří mezi nejnavštěvovanější londýnské památky.
 
Kletnotnice
Zájemci zde mohou obdivovat korunovační klenoty zhotovené roku 1661 pro korunovaci Karla II (žezlo s křížem zdobené největším diamantem na světě). Ty původní byly popravě Karla I. v roce 1649 z rozhodnutí Parlamentu zničeny. V síni najdeme koruny, jablka, žezla a meče používané při korunovacích a slavnostních ceremoniích. Třpytí se tu také proslulý diamant Koh-i-noor zasazený do koruny královny matky. Koruna byla zhotovena v roce 1937, kdy byla Alžběta, matka královny Alžběty II., spolu se svým manželem Jiřím VI. korunována ve Westminsterském opatství. Koruna se 105 karátovým Koh-i-noorem a dalšími 2800 diamanty je jako jediná vyrobena z platiny.

K Toweru patří neodmyslitelně i Beefeatři, správně se nazývají Yeoman Warder, tedy strážci v uniformách z tudorovských časů. Strážců Toweru je tu 40 a poprvé po 600ti letech mezi sebou mají první ženu. Beefeatři zde bydlí.

K obyvatelům Toweru patří i 9 krkavců, kteří jsou pečlivě chráněni. O krkavce pečuje jeden z Beefeatrů, tzv. vrchní krkavcář. Podle pověsti totiž britská monarchie zanikne, opustí-li krkavci Tower. Říká se ale, že mají přistřižená křídla, takže království snad nic neohrozí.

Zpět na článek