Jdi na obsah Jdi na menu

Buckinghamský palác

Obrazek

oficiální stránky: Buckingham Palace, Info pro turisty
metro: Victoria, St. James´s, Green Park

Historie

Londýnské sídlo a zároveň úřad královny. V průběhu historie Buckinghamského palace nebyl jedinou rezidencí anglických vládců. Vlastně Londýn měl postupně čtyři královské paláce:

  • první byl Westminster za doby Eduarda III. Vyznavače

  • potom přišel na řadu Whitehall za Jindřicha VIII.

  • palác, který byl později, za století a půl vyměněn za St. James.

  • a na závěr Buckingham Palace

Historie Buckinghamského Paláce začíná v roce 1623, kdy Jakub I. přidělil jeden a půl hektaru půdy na pěstování morušovníku na podporu průmyslu, výroby hedvábí, v konkurenci s Francií. To bylo jádro šestnácti hektarů, na kterých se dnes nachází Královský palác, doplněný nádhernými zahradami. Stavba, která vznikla na tomto pozemku, se jmenovala Goring House a byla předchůdcem Buckingham Palace. Tento dům měl ze tří stran nádvoří, čtvrtá strana byla otočená směrem k St. James's Park. V roce 1672 Lord Arlington dosáhl toho, že mu Koruna pronajala zahradu na období 99ti let; a když o dva roky později byl Goring House zničen požárem, zrenovoval ho a ten byl ještě větší a krásnější. Ale ne tak, aby uspokojil vkus následujícího majitele, Johna Sheffielda, vévody z Buckinghamu, který v roce 1702 objednal u Williama Winde, aby naprojektoval nový dům.

Původně byl Buckinghamský Palác z cihel, s ohnutým sloupovím, které sjednocovaly centrální jádro s vnějšími kříly. A určitě byl hodný obdivu, neboť vzbudil zájem Jiřího III. a jeho ženy Carloty. V roce 1762 ho král koupil za 28 000 liber šterlinků a 22. května téhož roku se vládci přemístili do nové rezidence, i když během nějaké následující doby stále používal Palác St. James na veřejné obřady. S nastoupením na trůn Jiřího IV. v roce 1820 se rozhodl osud Buckinghamského Paláce - královi byla poskytnuta významná půjčka od Parlamentu na zvětšení a zkrášlení budovy s pomocí svého oblíbeného architekta, Johna Nashe. Ten se tedy v 18. století podílel na přeměně původního Buckingham House v palác pro Jiřího IV. V roce 1830 ovšem Nashe odvolali, protože překročil rozpočet. Práce byly dokončeny Edwardem Bloreem, architektem krále Viléma IV. 20.června roku 1837 se mohl Buckinghamský Palác považovat za dokončený.

Prvním panovníkem, jenž se v paláci zabydlel byla královna Viktorie krátce poté, co v roce 1837 usedla na trůn. Poslední úprava byla provedena v roce 1913, kdy Sir Aston Webb vyměnil fasádu za novou, s neoklasickými prvky. Téhož roku byl také poprvé zpřístupněn veřejnosti, protože bylo třeba dát dohromady peníze na opravu požárem poškozeného Windsorského zámku.

Zajímavosti:

  • V paláci je zhruba 660 pokojů. Současná královna obývá pouze 12 v severním traktu.
  • Přítomnost královny v paláci je oznámena vyvěšením královské vlajky.

Výměna stráží

ObrazekPalácová stráž stojí ve strážních budkách před palácem. Je oděna do křiklavě červených sak a vysokých čepic z medvědí kožešiny zvaných „bearskins“. U bran se shromažďují davy lidí, kteří chtějí sledovat barvitou, hudbou doprovázenu vojenskou ceremonii zahrnující pochod stráží po Mallu od St James´s Palace a předání symbolických klíčů od paláce. Celá přehlídka trvá půl hodiny. Každý den začíná v , od září do března se koná pouze každý druhý den.

Otevírací doba

Oficiální Apartmány Buckinghamského Paláce je možné navštívit u příležitosti každoročního otevření v létě, v měsících srpen a září. Při prohlídce paláce půjdete po hlavním schodišti a nahlédnete do 18ti přepychových reprezentačních místností, ale nikoli do soukromých komnat královské rodiny. Jsou nádherně zařízeny a obohaceny mnoha nejhodnotnějšími a nejdůležitějšími poklady Královských sbírek. Známé v celém světě jako jsou Balkónový sál, na jehož terase se ukazuje královská rodina při národních slavnostech, Sál trůnu určený pro reprezentační účely, Ball Room kde se konají bankety a další místnosti. V této době tráví královská rodina letní dovolenou na zámku Balmoral ve Skotsku.

Queen´s Gallery

Královna vlastní jednu z nejhodnotnějších obrazových kolekcí na světě. Některá díla jsou vystavena v rámci tematických expozic, obměňovaných jednou až dvakrát ročně. Otevřeno je jinak po celý rok. Prohlédnout si je můžete v nevelké budově po straně paláce, jež až do roku 1962 sloužila jako skleník. Část zaujímá soukromá kaple. V prodejně koupíte předměty související s královskou rodinou. Otevřena byla veřejnosti v roce 2002.

Royal Mews

ObrazekAčkoli jsou stáje otevřeny jen několik hodin týdně, žádný milovník koní a královské nádhery by si je neměl nechat ujít Ve stájích a kočárnách, navržených Nashem v roce 1825 si lze prohlédnout koně a kočáry, jež slouží královské rodině při slavnostních událostech. Kromě nich tu vystavují limuzíny Rolls-Royce s průhlednou horní částí, která umožňuje divákům vidět osádku; pak i Bentley a Jaguár. Skvosty sbírky jsou zlatý (panovnický) kočár vyrobený pro Jiřího III., používaný v současnosti při korunovacích, ; irský panovnický kočár zakoupený královnou Viktorií v r. 1852 a používá se pro jízdu královny při otevření zasedání parlamentu; skleněný kočár, který získal v r. 1910 Jiří V. se používá při královských svatbách. Postroj ke zlatému panovnickému kočáru je považován za nejkrásnější na světě.

Victoria Monument

Před palác stojí památník věnovaný královně Viktorii. Podle návrhu Sira Antona aWebba ho vytvořil sochař Sir Thomas Brock. Památník představuje královnu obklopenou alegorickými postavami znázorňujícími např. Vítězství, Vytrvalost, Odvahu, Pravdu, Spravedlnost, Vědu, Umění a Zemědělství.

Obrazek

Zpět na článek