Kapitola 15.
Cukry – sacharidy
Reakce kyseliny sírové s cukrem
Do
kádinky vyšší a tenčí kádinky na 100ml nasypeme asi do poloviny objemu
krystalickou sacharosu. Do kádinky se sacharosou pak nalijte asi 20ml
koncentrované kyseliny sírové. Směs dobře promíchejte a pozorujte reakci. Pokus
nutný na provádění v digestoři !
Přeměna cukru na
cukr bombonový
Do
zkumavky upevněné v ručním držáku nasyp 1-2 malé lžičky jemně rozemletého
cukru. Zkumavku s cukrem zahřívejte plamenem lihového kahanu, dokud se
nestane žlutým a vazkým. Roztavený cukr nalijte na pomaštěné hodinové sklíčko.
Po utuhnutí cukru vznikl sladký
bombon.Pozor ! NEJÍST !
Výbušnost cukru
Na
azbestovou síťku nasyp 1 lžičku sacharosy a 1 lžičku chlorečnanu draselného. Na
směs kápni kapátkem 1-2 kapky koncentrované kyseliny sírové.Směs zasyčí a shoří
fialovým plamenem za vzniku velkého množství dýmů, které voní po karamelu.
Barvení škrobu
jodem
Do
kuželové baňky nalij 250ml vody a přisyp 2 lžíce polohrubé mouky. Pak mouku ve
vodě krouživými pohyby baňkou v ruce promíchej. Do kádinky nalij 25ml
jodové tinktury, kterou nalij do roztoku mouky. Sytě bílý roztok zmodrá.
Zmodrání jodu s moukou prokazuje, že je v mouce obsažen škrob. Tento
pokus proveďte s nastrouhanou bramborou ve třech zkumavkách.
Mýdlo snižuje
povrchové napětí kapalin
Do
dvou kádinek s vodou ponoř baňky s užším hrdlem,které jsou naplněny obarveným
olejem. Do jedné kádinky přidáme roztok mýdla. Tím se sníží povrchové napětí
kapaliny a olej uniká ven z baňky.
Výroba mýdla
Do
kádinky nalijeme 25ml ethanolu, ve kterém rozpustíme 10g loje ( ztužený tuk ).
Do tohoto roztoku přidáme 40% roztok hydroxidu sodného ( 25ml ). Kádinku
zakryjeme odpařovací miskou se studenou vodou a zahříváme ji na azbestové síťce
tak, aby nevzkypěla. Po 10-15 minutách zahřívání ukončíme a do směsi přidáme
nasycený roztok chloridu sodného. Po vychladnutí pozorujeme, že se na hladině
kapaliny usadila vrstva mýdla. Část připraveného mýdla protřepeme ve zkumavce s
5ml destilované vody. Pozorujeme vznik husté a bohaté pěny.
Srážení bílkoviny
alkoholem
Do
velké zkumavky nalij 5ml čerstvého vaječného bílku a přilij 5ml ethanolu nebo
4ml methanolu. Směs protřepej. Bílek se srazil na bílou sraženinu. Provedli
jsme důkaz bílkoviny ve vaječném bílku.
Srážení bílkoviny kyselinou
Do
zkumavky s 5ml vaječného bílku nalij 4ml koncentrované kyseliny dusičné. Ze
zkumavky se line bílý dým a bílek se mění na světle žlutou sraženinu bílkoviny.
Provedli jsme důkaz bílkoviny ve vaječném bílku.Tento pokus se dá provést i se
solemi kovů a jejich roztoky. Dají se také použít všechny kyseliny
s vyjímkou aminokyselin.
Výroba silice
s pomeranče
Do
kuželové baňky se zábrusnou zátkou nalij 100-150ml syntetického ethanolu a
přisyp 20-30g pomerančové kůry. Baňku uzavři a nech týden odležet. Po týdnu si
přičichni k ethanolu. Líh do sebe nasál vůni pomeranče a také organická
barviva, která pomeranč obsahoval.
Rozpustnost kafru
Do
stojánku na zkumavky zasaď dvě zkumavky.Do první zkumavky nalij 5ml ethanolu a
do druhé 5ml vody.Do každé zkumavky nasyp 2-3g kafru. Oběma zkumavkami zatřepej a pozoruj, ve které se kafr rozpouští.
Ve zkumavce s vodou kafr divoce poskakuje, kdežto ve zkumavce
s ethanolem se rozpouští.
Kyselina mléčná
Do
větší zkumavky nalij 10ml mléka a přisyp na špičku nože práškového lakmusu.
Jelikož mléko obsahuje kyselinu mléčnou, zbarvil se fialový lakmus na červenou
barvu.
Výroba tvarohu
Do
velké zavařovací sklenice nalij 300ml mléka a 50ml octa. Láhev zazátkuj a
protřepej. Po delší době se ve sklenici pomocí octa srazí bílá tvarohovitá
látka, kterou vysuš vymačkáním přes plátno a ochutnej. Vyrobil sis vlastní
tvaroh.
Rozpustnost másla
Do
porcelánové misky polož kousek másla. Misku pak polož na azbestovou síťku,
která leží na trojnožce. Pod síťkou zapal plynový kahan a pozoruj změny při
zahřívání másla. Máslo taje a při ochlazení se mění zpět a tuhne.
Reakce mléka se
sodíkem
Do
větší krystalizační misky nalij do 1/2 mléko s přídavkem fenolftaleinu. Do
misky vhoď kousek sodíku o velikosti malinkého hrachového zrnka. Sodík se
nafoukne do podoby stříbrolesklé kuličky, která se divoce pohybuje ze strany na
stranu a nakonec se na hladině rozprskne. Při reakci vzniká plynný vodík a
hydroxid sodný, který zbarvil mléko na červenofialovou barvu.