Vaříme pro nejmenší Výběr potravin
Vaříme pro nejmenší - Výběr potravinPotraviny, které zřídka vyvolávají alergické reakce (povolené potraviny):
Zelenina
zelená okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastináku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty ( hlávkový salát, polní salát, ledový salát ), špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin ( květák, brukev, bílé zelí, červené zelí, čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny, zelený hrášek.
Ovoce
hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky.
Obilniny
proso, oves.
Maso
drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar a v malém množství i vnitřnosti - drůbky.
Sladidla
používat podobně jako koření v malém množství, nepodávat jako náhražku sladkostí. Čistý hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva
Pojící prostředky
rýžový, kukuřičný a bramborový škrob
Oleje a tuky
rafinované rostlinné oleje: slunečnicový olej, kukuřičný olej, olivový olej
Nápoje
čaj: dětský čaj, později i černý čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, černý bez, fenykl
Šťávy
jablečná, hrušková nebo hroznová šťáva. Tyto šťávy používejte jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva vyrobena.
PřípravaVšeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů
(alergizujících látek) než potraviny v syrovém stavu. Obsažená bílkovina je teplem změněna, tzn.denaturována, a tedy snášenlivější. Proto nové potraviny nabízejte nejprve pouze ve vařené, dušené nebo pečené formě nebo připravené v mikrovlnné troubě. První zeleninové a ovocné příkrmy určené dětem po dokončeném 5.měsíci musí mít velmi jemnou konzistenci, aby děti mohly snadno polykat, vždy se začíná jen jedním druhem ovoce nebo zeleniny, příkrmy nepřislazujeme, aby u dětí nevznikal návyk na sladké.
Ovoce a zelenina musí být čisté a čerstvé, bez konzervačních látek a barviv, nepřidáváme žádné aroma nebo vonné koření. Začínáme dopolední přesnídávkou.
Při prvním podání příkrmu (první den) dáme jen malou lžičku. Ovoce nebo zeleninu musíme dobře rozmělnit nejlépe ve formě pyré nebo ovocné kaše.
Zeleninu dobře omyjeme, uvaříme v čisté vodě doměkka, propasírujeme nebo rozmixujeme, ovoce připravujeme jako šťávu vylisováním, nebo ho nastrouháme a vidličkou připravíme pyré.
První zeleninové kaše
mohou být z mrkve, brambor, květáku, fazolek, brokolice, špenátu, hrášku.
První ovoce
jablka, bělomasé hrušky, banány, pomeranče, mango, jahody, broskve, meruňky, černý rybíz, borůvky. Později používáme ovoce, které je výraznější chuťově, v kombinaci s jablky, banány, mrkví. Ovoce nesmí obsahovat pecky, zrníčka, slupky, aby nedošlo ke vdechnutí.
hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky.
proso, oves.
drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar a v malém množství i vnitřnosti - drůbky.
používat podobně jako koření v malém množství, nepodávat jako náhražku sladkostí. Čistý hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva
rýžový, kukuřičný a bramborový škrob
rafinované rostlinné oleje: slunečnicový olej, kukuřičný olej, olivový olej
čaj: dětský čaj, později i černý čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, černý bez, fenykl
jablečná, hrušková nebo hroznová šťáva. Tyto šťávy používejte jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva vyrobena.
Všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů
(alergizujících látek) než potraviny v syrovém stavu. Obsažená bílkovina je teplem změněna, tzn.denaturována, a tedy snášenlivější. Proto nové potraviny nabízejte nejprve pouze ve vařené, dušené nebo pečené formě nebo připravené v mikrovlnné troubě. První zeleninové a ovocné příkrmy určené dětem po dokončeném 5.měsíci musí mít velmi jemnou konzistenci, aby děti mohly snadno polykat, vždy se začíná jen jedním druhem ovoce nebo zeleniny, příkrmy nepřislazujeme, aby u dětí nevznikal návyk na sladké.
Ovoce a zelenina musí být čisté a čerstvé, bez konzervačních látek a barviv, nepřidáváme žádné aroma nebo vonné koření. Začínáme dopolední přesnídávkou.
Při prvním podání příkrmu (první den) dáme jen malou lžičku. Ovoce nebo zeleninu musíme dobře rozmělnit nejlépe ve formě pyré nebo ovocné kaše.
Zeleninu dobře omyjeme, uvaříme v čisté vodě doměkka, propasírujeme nebo rozmixujeme, ovoce připravujeme jako šťávu vylisováním, nebo ho nastrouháme a vidličkou připravíme pyré.
mohou být z mrkve, brambor, květáku, fazolek, brokolice, špenátu, hrášku.
jablka, bělomasé hrušky, banány, pomeranče, mango, jahody, broskve, meruňky, černý rybíz, borůvky. Později používáme ovoce, které je výraznější chuťově, v kombinaci s jablky, banány, mrkví. Ovoce nesmí obsahovat pecky, zrníčka, slupky, aby nedošlo ke vdechnutí.