Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady pro výběr-Choose breed, choose a male or a female!

Deset otázek pro budoucího majitele psa (článek p. Vladimíry Tiché)

http://www.cmku.cz/cz/detail-clanku/deset-otazek-pro-budouciho-majitele-psa-16

 

Od koho si koupíme příštího člena rodiny? (článek p. Vladimíry Tiché - na co si dát pozor při výběru chovatele):

http://www.cmku.cz/cz/detail-clanku/od-koho-si-koupime-pristiho-clena-rodiny-17

 

Za kolik se prodávalo v ČR počátkem roku 2021 štěně FCR  s PP?

https://magicofczech.webnode.cz/stenata-puppies2/cena-stenete-s-pp-/?fbclid=IwAR06OvWXpo68oXIzoocTUVgI3h0Z8Gg9uJusKsUHpMrXHj2c5XM2hMKxpYE

 

Rady pro zájemce o plemeno Flat Coated Retriever

4. 6. 2007

Článek chovatelky Lenky Smutné PRO KOHO JE FLAT? http://www.brianta.cz/wp/?page_id=6954

V poslední době, spolu se vzrůstající oblibou plemene, stoupá počet odrostlejších štěňat či mladých psů hledajících nové rodiny. Někdy již po pár dnech noví majitelé s rozčarováním zjistí, že flatík není takový jakého si jej představovali. Pak jej často vrací zpět chovateli, případně nabídnou v inzerci k prodeji.  Proč tomu tak je? Má to několik důvodů, pokusím se je na této stránce stručně shrnout.

FLAT  NENÍ GOLDEN! Není to ani Labrador a ani nemá stejné charakteristiky jako jiní zástupci retrívrů. Flat je prostě flat! A co to znamená? V prvé řadě, je většinou VELMI AKTIVNÍ oproti jiným retrívřím plemenům. Pokud tedy uvažujete nad koupí flata, protože je to takový „černý golden“ a bude vám ladit ke zlaťáčkovi, je to chyba. Dalo by se říct i velká chyba! Flatíci jsou velmi ale opravdu VELMI INTELIGENTNÍ (dlouholetí majitelé to spíše označují pojmem „vyčůraní“). Z toho plyne jednoduchý závěr. Pokud mu neumožníte jeho fyzickou i psychickou energii vybít nějakým organizovaným a rozumným způsobem, vymyslí si něco sám. A díky jeho inteligenci ho napadají lotroviny poměrně dobře proplánované. Noví majitelé se pak nestačí divit. Nudící se flat je zlobivý flat. Nuda se projevuje štěkáním, ničením věcí, ničením domácnosti, útěky ze zahrady.

FLAT SE SÁM NEVYCHOVÁ! Vychovat ho musíte vy, a to láskyplně ale důsledně! Flat je chytrý, tudíž zkouší, přesně zjistí kde jsou hranice, co mu projde a co už ne. Jsou to veselí šťastní psi, kteří vás svým nadšeným a oddaným výrazem dokáží obměkčit, a hezky toho pak zneužít. Takže jim na to nenaleťte :P. Čím více úsilí investujete do jeho výchovy hned odpočátku, tím více si budete užívat následující spokojené roky s vychovaným psem. Co promeškáte v mládí, to už se převychovává obtížně, stejně jako u každého jiného psa. K výchově nepotřebujete cvičák, zvládnete to i doma. Ale musíte do toho dát svůj čas a své úsilí. Vyplatí se to :)

Teď se tedy dostáváme k tomu PRO KOHO JE VHODNÝ FLAT? Řekla bych, že v podstatě pro každého, jen musíte vědět do čeho jdete. Proto vznikl tento krátký článek. Je to výborný rodinný pes, veselý, přátelský, miluje děti. Můžete se s ním věnovat jakékoliv aktivitě, bude nadšeně dělat cokoliv, co může dělat s vámi. Je to pes lovecký, turisticky, společenský, záchranářský. Není to pes obranný. Obedience, agility, dog dancing, nic pro něj není problém. Je to pes pro lidi, kteří se nebojí trochy toho bláta. Flat a bláto to je takřka nerozlučná kombinace. Proč? Protože v blátě je voda, a kde je voda tam je flat. Flat miluje vodu a najde jí v jakémkoliv skupenství, kdekoliv a kdykoliv. Flat také miluje lidi, staré, mladé, malé, velké, přátelské i nepřátelské. Takže se s nimi neustále chce družit a to také kdykoliv a kdekoliv. I když oni nechtějí, flat je tak nějak přesvědčen že je přesvědčí :) Samozřejmě, z těchto charakteristik existují výjimky, tzv. výjimky potvrzující pravidlo. Neměli byste se nechat zlákat k tomu, aby vaše představa o flatovi, byla založena právě na takovéto „výjimce“.

Úplně nejjednodušší a nejobjektivnější cesta jak se s nimi seznámit, je zjistit si datum a místo některé z „flatích procházek“ a přijít/přijet se podívat. Většinou na nich můžete vidět více pejsků z různých vrhů a můžete je pozorovat v jejich přirozeném prostředí, jak se chovají a jací jsou. Tj. můžete si udělat poměrně solidní představu, co je flat zač :) Datum a místo konání vám poradí každý zapálený „flatař“ ať už chovatel nebo majitel, případně zjistíte mezi majiteli flatíků na Facebooku.

 

 

Brigitte SCHNEIDERMANNOVÁ - Retrívr, nakladatelství Vašut, 1999

Flat Coated Retriever

Flat coated retriever pochází z britského chovu. Bývá považován za nejelegantnějšího ze všech plemen retrívrů. 

Povaha:

Flat coated retriever  je aktivní, sebejistý a přátelský pes. Projevuje se o něco živěji než příslušníci většiny ostatních plemen retrívrů. Součástí jeho vrozených vlastností je mimořádná přátelskost k lidem i ke zvířatům. Dovede neúnavně pracovat a má výraznou touhu spolupracovat se svým pánem. Jeho majitel by se měl obrnit trpělivostí a tolerancí, protože flat coated retriever je pes s vynikající inteligencí a fantazií, který často tropí různé žerty. Zůstává hodně dlouho hravý a zklidní se až ve vyšším věku. Flat coated retrieveři  vynikají loveckou vášní, ale pokud nejsou kvalitně zaměstnáváni, zůstane jejich temperament bez užitku.

Potřeby a vlastnosti:

Tito psi potřebují mnoho pohybu a dostatek zaměstnání. Při jejich výchově je nutná trpělivost a důslednost. Tvrdost a výchovné chyby mohou jejich psychiku neblaze poznamenat. Dobře vychovaný flat coated retriever je výborným loveckým nebo společenským psem.