Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archív 2013

Prosinec 2013 - výrazné aktivity se psy tento měsíc nebylo možno provádět, Babeta i Bibinka začaly současně hárat a vzhledem k tomu jsem musela na 10 dní omezit i canisterapii s Tonym. Vůbec se nesoustředil. Příroda je mocná čarodějka.
Na příští rok plánujeme minimum výstav, zatím s Babetou v únoru na DuoCACIB Brno, přihlášená je pouze na neděli. Snad nějaké výstavy v Polsku s Bibinkou...
 
Těším se na BESEDOSEMINÁŘ s dr. Františkem Šustou, který opět hned počátkem ledna 2014 zavítá do Ostravy a bude navazovat a základní kurz pozitivního posilování při práci se psy. Další seminář plánuji na počátek února v Brně, a to chovatelský seminář Retrieverklubu CZ na téma patologie březosti a porod (MVDr. Roman Vitásek, PhD), druhým tématem je odchov štěňat.
 
 
 
29. 11. 2013 - Začne advent.
Díky nevidomé klientce jsme s mužem zažili nádherný benefiční koncert Lenky Filipové, který pořádalo o.s. Filadelfie - Přístav Oldřichovice. Pavlínka a další děti z náhradních rodin vystupovala také - hrála na klavír a prozradila, že má ráda koně a psy... Celý benefiční koncert byl hodně upřímný, Lenku Filipovou i její parťáky moc bavilo hrát a pro nás to byl opravdu zážitek duchovních rozměrů. 

pavlinka---tony.jpg

 
 
Listoopad 2013 - celý měsíc jsme se velmi intenzivně věnovali canisterapii. Souběžně jsme pracovali s nevidomou Pavlínkou přímo v rodině, ve Speciální škole v Třinci, ve Speciální škole Slezské diakonie v Českém Těšíně a tradičně proběhl měsíční projekt v družině PZŠ Henryka Sienkiewicza v Jablunkově. Nejvíce se namakal Tony, protože feny v závěru měsíce začaly hárat.

Hodně radosti mi udělala Bibi: Je nyní mnohem tvárnější canisterapeutický pes než dříve a myslím, že této práci přichází na chuť.

Lucie Zemanová (učitelka v Spec. škole Český Těšín) napsala:

"Děkujeme za dnešní canisterapii!!! Užily si to děti a my taky... Vidět Kubíka, jak si šel Bibi záměrně pohladit, Moňku napolohovanou s její vlastní aktivitou a Filipa, jak se usmívat, když ho Bibi šimrala ocasem... to byl pro mě zážitek! Díky"

 

 

 2. 11. 2013 - seminář pro pejskaře o pozitivním posilování s RNDr. Františkem Šustou v Ostravě. Těch několik hodin uběhlo velmi rychle. Přednášející je odborník, který obsah umí předat zábavně, poutavě a na vysoké úrovni. Změnila jsem pohled na omílané slovní spojení pozitivní posilování, veřejností mylně vykládané, že se jedná pouze o odměny a chválení. Už se těším na další setkání. Děkuji MVDr. Zuzaně Kovářové, že mne na takový seminář dovedla.
 
 
 
DORNOVA METODA
Před nějakou dobou si Tony přivodil zablokování krční páteře (výskoky na ovoce na stromech, hrubé "kočkování" od našich fen atd. ???). Nosil hlavu jako vedlejší hrdina z filmu Velký šéf. A první den ho to moooc bolelo.
Díky, ANDREO DUNOVÁ! Za to, že jsi mi alespoň z části předala tvé znalosti a zkušenosti na kurzu, za to, že jsi byla ochotná telefonicky konzultovat jeho stav a za to, že jsi mi dodala odvahy nebát se s Toníkem provádět potřebné manipulace, protože moc nechtěl spolupracovat a já se bála, že mu ublížím.....
Uběhlo několik dnů a Tonda zase nosí hlavu rovně, cítí se úplně v pohodě, pracuje v canisterapii zase na plné obrátky!
Moje ruce, děkuji vám, že jste pomohly mému čtyřnohému příteli!

_img9332a.jpg

 

 
20. 10. 2013 Krajowa Wystava Psów Rasowych Czenstochowa-Konopiska
Klubovka v Oslavanech měla být naší poslední výstavou v tomto roce. Nakonec jsem zareagovala na poslední chvíli na elektronickou pozvánku a minulou neděli jsem přemluvila manžela pro výstavu v Polsku - v Konopiskach. Dobře jsme udělali. Počasí bylo nádherné - celý den sluníčko, i když větrno. Naše fenky uspěly takto:
Babeta Maminčino štěstí (feny, třída pracovní) - výborný 1, CAC (CWC)
Darling Oasis of Peace (feny, třída otevřená) - výborný 1, CAC (CWC), Best of Breed, Best of Group IV
Moje tajné přání  - CWC pro naše feny- naplněno.
 
 
21. 9. 2013 Retriever Club Show Oslavany 2013 , pro nás vrcholná výstavní akce roku, jelikož posuzuje vždy zahraniční rozhodčí ze země původu plemene a je to taktéž společenská akce, kdy máme možnost se opět setkat s mnoha známými z řad chovatelů retrívrů
Rozhodčí: Mrs. Vivienne Bowen (Clandrift, UK) - velmi pečlivé posuzování, ačkoli posuzovala toho dne více než 8 desítek psů. Naši psi dopadli takto:

Multi JCH, CH SK, CH CZ, Národní vítěz, Klubový vítěz, Vítěz speciální výstavy Darling Oasis of Peace (feny, třída vítězů) - výborný 3
 
CH SK, CH CZ, Národní vítěz Antonio Maminčino štěstí (psi, třída čestná) - výborný 3
 
Babeta Maminčino štěstí (feny, třída pracovní) - výborný
 

 

img_0899.jpg

 

img_0878.jpg

img_0885.jpg

 
14..9. 2013  - Canisterapeutický víkend  organizace PODANÉ RUCE o.s. - Liščí mlýn, Frenštát p. Radhoštěm. Darling Oasis of Peace (Bibi) si prodloužila opět o další 2 roky platnost osvědčení k výkonu canisterapie v týmu se mnou. Udělala mi velkou radost jak soustředěně se mnou spolupracovala, přestože měla poblíž svého milovaného páníčka - mého muže.
 

13. 9. 2013 - 4. ročník Dne sociálních služeb v Jablunkově. V parku za radnicí se prezentovaly organizace poskytující sociální služby a souběžně probíhal tradiční Jabkový den. Náš tým zastupoval Podané ruce o.s. - projekt CANISTERAPIE, organizaci sídlící ve Frýdku-Místku. Děkuji manželovi, že mi ochotně pomáhal s Bibinkou a Tonym.  

 

7. 9. 2013 - Klubová výstava retrívrů v Polsku, Czenstochowa - Konopiska. Opravdu krásná vydařená sobota, počasí přálo, mohli jsme vidět nádherné FCR - konkurence velká. Ačkoli flatů nesoutěžilo hodně, tak kvalita jedinců byla úchvatná. Britský rozhodčí Robert Sillence velmi pozorně hodnotil a naši pejskové dosáhli těchto výsledků:
(POLISH RETRIEVER CLUB SHOW - Częstochowa 2013, judge Robert Sillence (GB)
What a nice Saturday! Our Czech Silesian Company is happy to receive beautiful results:
)

Babeta Maminčino štěstí - výborná 1, CAC v pracovní třídě (working class, female, in competition 1)
Darling Oasis of Peace - výborná 2, třída vítězů (
excellent 2 in winner class, female, in competition 4)

 

24. - 25. 8. 2013 - náročný výcvikový víkend v Nedachlebicích s Evou Hromádkovou -  příprava na SZVP s naší Babetou Maminčino štěstí. Opravdu hodně přínosný výcvik, uvědomila jsem si lépe, kde děláme chyby a jak na ně. Máme velké rezervy. Prima lidi, odpočinek od běžných starostí a už dlouho jsem se tak nepobavila a nezasmála.

vycvik-u-evy.jpg

 

 

6. 8. 2013  - je nutno zaměstnat hlavinky pejskům. Cvičíli jsme na bohumínském rybníku Záblatí společně s Bětkou a jejím Lakýskem, který se připravoval na zkoušky ze speciálních vodních prací. Babeta,Tony a Bibi byli nadšeni, my jsme se museli vyrovnat  s tím, jak zvládnout dát do pořádku špinavé, smradlavé psy z hnijící vody a rákosí, pak očistit auto a sebe.

 img_0661.jpg

 

 

3. 8. 2013 - cestou za kamarády do Tišnova jsme se zastavili v Odruvkách u Babetiny sestry Billie Holiday Blues Maminčino štěstím (Džesinka) a jejich milých páníčků.

 

img_0658.jpg

 

 

20. -27. 7. 2013 Jeseníky- Karlovice. Manželé Pavézkovi se nezalekli množství psů a ubytovali nás a našich 5 hafíků ve svém penzionu. Útulná chalupa nazvaná PENZION U ŘEKY nám naprosto vyhovovala - svým umístěním na konci vesnice, 60 m ke splavu, výbornou kuchyní, milými lidmi. Doporučuji všem pejskařům a nejen jim!

Program bych nazvala turisticko-kulturní a pobytový: trochu jsme cvičili pejsky, tůry jsme podnikali s ohledem na naši psí babičku spíše lesem a poblíž potoků.

o-l-i-v-i-e.rajce.idnes.cz/Karlovice#MVI_0564.jpg

Nezapomněli jsme navštívit místní muzeum, nedalekou rodinnou sklárnu a zajeli jsme na návštěvu za Tonyho bráškou Angelem do Nového Malína.

o-l-i-v-i-e.rajce.idnes.cz/Karlovice#MVI_0469.jpg

 

Všechny fotky a videa jsou na  o-l-i-v-i-e.rajce.idnes.cz/Karlovice

 

 

16. 7. 2013 CANISTERAPEUTICKÝ VÝLET PO BESKYDECH

Dlouho slibovaný výlet se psy do lesa. Pro nevidomou dětskou klientku Pavlínku další příležitost jak zlepšit prostorovou orientaci.

img_0298.jpg

img_0292.jpg
 
 
 
 
 
 
 Chůze v neznámém terénu, odkázaná  jen na psa a své zbylé smysly.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

17. 7. 2013 - dlouhá odmlka měla své důvody. Měli jsme myšlenky na úplně něco jiného - mysleli jsme na Hedu.

OPĚT PRODLOUŽENÝ ČAS MEZI NÁMI!

p6140027.jpg



Radovali jsme se předčasně. Jak už někteří víte, zánět dělohy se po 3 týdnech plíživě vrátil. Heda se mezitím naštěstí dostala do stavu schopná operace, a tak poslední týden v červnu jsme ji převezli do Ostravy na kliniku na plánovaný zákrok. Operace, bohužel, probíhala trochu dramatičtěji než jsme očekávali, děloha se "trhala jak tvaroh a nešla vyndat", z toho důvodu vše probíhalo déle. Hedu si tam nechali a 3. den si tam už personál zcela ochočila.
Jedno se podaří překonat a druhé se objeví. Současně při operaci ze sleziny byl odebrán novotvar a tak jsme s napětím čekali na histologické vyšetření. Dneska konečně mám jasno - hemoragický infarkt sleziny. Sláva! Nic zhoubného.
Takže teď můžeme optimisticky hledět do budoucna, regenerovat játra - po zánětu či množství ATB má špatné jaterní testy. A dál se o naši psí babičku bát, protože už se stačila objevit boule na pravém boku, snad suspektní kýla - nedá si říct, že skotačení s mlaďochy už pro ni není.
Ale je fakt, že vzhledem k poznamenaným játrům je hodně unavená a musíme minimalizovat fyzickou námahu. Zcela jsme přizpůsobili pro ni program naší dovolené (jak jinak než společně s 20 tlapkama dohromady), už se těšíme.
Hedo, slibuji, že na Sněžku už nemusíš vylézt! (a jak to bude letos s výstupem na Praděd se ještě uvidí :D )


 

22. 6. 2013 setkání flatů ve Frýdku-Místku u Bětky Vrublové a CHS Oasis of Peace. Cituji z Bětčiných stránek: "V sobotu nás přišli navštívit moji nejbližší, manželé Bischofovi, Badurovi, pan Vrána s partnerkou, Kačka Kreuzová se Zdeňkem, Verunka Zařicka s maminkou, Jana Nešporová, rodiče mého přítele a moje úžasná pomocnice Pavlínka Mecová. Celkem se u nás sešlo 17 Flat Coated Retrieverů, 1 bišonek, 1 boxer a 1 neidentifikovatelná žanda. :)"

dsc08160.jpg

Nádherná procházka po lukách u u F-M

dsc08181.jpg

 

 

 

 

 

 

Koupačka na Žermanické přehradě

 

 

dsc08212.jpg

                                                              Opékání buřtů a posezení u Vrublů na zahradě.

 

 

14. 6. 2013 společně jsme s Heduškou strávili příjemný podvečer a večer na táboráku "starých psů" (bývalých členů oddílu vysokohorské turistiky při VŠB Ostrava. Přítomno : hodně lidí a 2 retřívři veteráni - 8-letý golden a naše 11letá flatka

p6140013.jpg

 

 

8. - 9. 6. 2013 Praha - víkendový seminář s norskou etoložkou a cvičitelkou psů Turid Rugaas   - témata zajímavá: psi a stress, mentální stimulace psů, jak využít konejšivé signály,příčiny agresivity u psů

 

turid-rugaas.jpg

 

 

1. 6. 2013 Klubová výstava Retrieverklubu CZ na Konopišti - rozhodčí Mrs. Sandra Stevenson ze Skotska , majitelka CHS Steelriver. Rozhodčí byla velmi přísná, o to více nás těší úspěch Bibinčiných 9-ti měsíčních dětí ve třídě mladých fen:

Charming Bibi Oasis of Peace - výborný 1, CAJC (z 18)

Charming Asta Oasis of Peace- výborný 4

 

 

25. - 26. 5. 2013 - kurz DORNOVY METODY v Havířově u Andrey Dunové. Moc prima víkend s příjemnými lidmi.  Všechny 3 fletky hárají, Tony je zcela nepoužitelný (myslí jen na to jedno), takže na kurzu se mnou jako model byla Žanda. Chovala se naprosto vzorně - zlatíčko.

Nabušená teorií se doma vrhám postupně na své psy, abych co nejdříve poznatky přenesla do praxe.

 

kurz-dornova-metoda.jpg

 

4. 5. 2013 - slunečná sobota lákala k výletu. Navštívíli jsme Bětku Vrublovou - odpoledne bylo ve znamení nůžek (Toníkovi změnila vzhled z novofundláka opět na flata) a dummy. Kromě Žandy si zapřinášeli všichni a celá smečka  se pořádně vylítala.

 

 

sobotni-smecka.jpg

 

 

pojdte--pane--budeme-si-hrat..jpg

10-ti měsíční Lucky a 6-ti letý Tony: "Pojďťe, pane, budeme si hrát!"

 

 

1. 5. 2013 - z důvodu značného zaneprázdnění v zaměstnání jsem dočasně omezila vykonávání canisterapie a pomoc s výcvikem a výchovou psů. Dobíhá mi výcvik roční fenky bernského salašnického psa, 6 měsíčního hovawarta, základní poradenství jsem poskytla majiteli11 týdenní sladké fenky tosa inu. Ve větší míře se společné výcviky rozeběhnou až koncem června.

 

17. 4. 2013

HEDA (Akita od Lomnických vod) - 11 let. (Heda -11years old.)

To, v co jsem před rokem a 3/4 a ani ještě letos v únoru nevěřila, se stalo skutečností. Společně jsme s Hedunkou 17. dubna oslavily naše narozeniny. Všem děkuji za přání a všem těm, kteří této 11leté bojovnici drží palce, děkuji ještě více. Můj první flat a i přes její komplikovanější povahu - můj nejoblíbenější a osudový flat. Na ní jsme se učila z vlastních chyb a objevovala svět retrieverů, takže mi toho Heda musí také mnoho prominout.

Já jsem posledních pár týdnů úplně z ní nadšená, protože sice ne moc ladně, ale běhá opět po všech 4 nohách a má ze všeho hroznou radost. Jsem ráda, že jsem s ní v zimě každý den, byť laicky, procvičovala nohu, protože to už byla jen kost potažená kůži beze svalů. Manžel říká, že si to možná vsugeroval, ale že se mu zdá, že se noha opět trochu osvalila. Čeká nás teď plavání. Moc se těším na kurz Dornovy metody, kde jsem se přihlásila - budu cvičit s ní snad už trochu odborněji. Pro mne to znamená -nevzdáváme to ještě - a jsem ráda za každý společný den. Jasně, že je to za cenu ošizení pozornosti pro naše další pejsky, ale oni vědí, že je mám ráda a zase tak moc "netrpí". Bohužel, samozřejmě poslušnost není 100% ní, jako bych s nimi pracovala denně.

 

1. 4. 2013        VELIKONOCE 

Toník vykoledoval velikonoční granulkové vejce

 

img_0134.jpg

 

 

Veselé Velikonoce:youtu.be/AKZ147EQa6Y

 

 

Vesničani ve městě:youtu.be/RKl1WVBaBjE

 

28. 3. 2013  Certificate of Eye Examination - IS UNAFFECTED.  Dneska učiněn další krok k ověření zdravotního stavu Babetky pro případné mateřství: MVDr. Staňa vystavil posudek o bezvadném stavu Babetčiných očí z hlediska genetické zátěže (platí 12 měsíců). Musím přiznat, že jsem to očekávala, protože rodiče Dogí i Heda měli oči také zdravé.

PRA,C,LL,G - negativní

 

10. 3. 2013  Heda se zotavuje. 12 dnů uplynulo od stomatochirurgického zákroku u naší babči Hedy. Dobírá antibiotika a čeká nás ještě poslední kontrola.Je relativně v pořádku, trochu ožila, ale už opět "šetří "nohu a opravdu ji musíme přemlouvat, aby se hýbala. Hoví si doma společně s Babetou, aby jí nebylo smutno, když jsme v práci. Z velkých rivalek (pořád spolu řešily "generační problém matky a dcery") jsou teď skvělé kámošky.

 

img_0035.jpg

 

29. 2. 2013

Dneska se Heda tváří: včera to byl teda prima den, 2x mě uspávali, 2 doktoři a 3 sestry kolem mne lítali, ještě že si to dneska doma snaží se mnou urovnat tím sekaným kuřecím...Hlavička pomalinku splaskává a po tvrdé bulce se slehla zem. My snad v dubnu narozeniny opravdu spolu budeme slavit!

img_2699.jpg

 

 

 

Všem, kteří jste na nás mysleli, opravdu děkuji. Přes všechny peripetie (ani ostravský vet nevěřil, že to je jen váček na moláru) se to vyvíjí skvěle. Poslední 2 měsíce opravdu už chřadla a jen polehávala...Jakoby se s vytaženým zubem vrátila její energie, opět si všude otevírá dveře, sice kulhá, ale běhá po čtyřech nohách. Pes nemluví, ale muselo jí to bolet už dlouho (sice stále až do minulého pátku nosila aportíky, dobře rozkousávala stravu a na palpační vyšetření nereagovala s bolestí).

 

 

 

Dneska se tomu už směji, ale mohla by chodit strašit děti!

heda-3.jpg

 

 

 

28. 2. 2013   

Hedunka nemá už delší dobu dobré období. Novotvar (v jejím případě se možná nemoc opět probudila a metastázuje?) na horní čelisti úplně vzadu nebo nějaký absces od zubu, je to 50 na 50. Bojujeme s tím už od Vánoc. Minulý týden to začalo neskutečně růst...Takže to musíme radikálně vyřešit. Antibiotika zatím nezabrala.

  

Musím před ní smeknout, jak dobře snáší bolest. V pondělí při vyšetření si "bez řečí " nechala prohlédnou tlamu, zuby, palpační vyšetření té ošklivé boule. Nadšená nebyla, ale je fakt, že na tu veterinu chodí ráda, protože ji doktoři uplácejí dobrotkama. A už je tam jako doma.

  

Ráno než odejdu do práce se s ní vypusinkuji a musím věřit, že odpoledne mne bude doma čekat v pelechu něco černého chlupatého ospalého a možná počuraného. Já mám zítra hodně náročný pracovní den, tak si muž vzal dovolenou a pojede s ní. Instrukce, co dělat kdyby....máme dohodnuté.

 

Ted jsem dorazila z práce. Vše mám jen po telefonu. Byla objednána na ráno. Nakonec ji během dopoledne převáželi do Ostravy, protože tady to nakonec nešlo udělat, bylo to složitější než se prvně zdálo. Naštěstí náš vet ihned volal specialistovi na chirurgické výkony. Tak manžel jel už s poloprobuzenou Hedou do Ostravy. Tam ji už  čekali, nakonec se vše povedlo, museli sekat do čelisti, ale JE BEZ ZUBU!. Protože se to doktorovi nezdálo, tak má hlavu zrentgnovanou snad ze všech světových stran. Teď mi manžel volal, že se už probírá a pojedou domů. Naštěstí ji tasm měli mopžnost douspat šetrněji - inhalační narkózou. Zítra opět na kontrolu na veterinu do Jablunkova. Snad nebudou žádné komplikace. Já jsem tak šťastná! Už jdu dělat slepičí polévku, protože se asi nějakou dobu pořádně nenají.

 


Nedá mi to a musím se vrátit k datu 16. 2. 2013. Tehdy jsem se zúčastnila velmi přínosného semináře AGRESE MEZI PSY v Ostravě, který vedla Lenka Blachová (psí škola Berenika) a Magda Šimečková (psí škola Koira). Ačkoli by se zdálo, že celodenní seminář bude únavný, uběhlo to jako voda. Velkým přínosem byla práce s videoukázkami a hlavně možnost  dostat se k zajímavým informacím. Všem vřele doporučuji: zkušené lektorky, kvalitně připravený seminář a milý přístup.

23. 2. 2013 - pár dnů dovolené umožnilo více se věnovat smečce. Požadavky na venčení se musí kombinovat podle věku psů a jejich zdravotní kondice. Nejvíce si užívali Bibi, Babeta a Tony, protože se několkrát s námi proběhli při výletu na běžkách.

p1010015.jpg

 

a takhle se pak odpočívalo doma u v teplíčku

p1010032.jpg

p1010018.jpg

 

 

 

2. - 3. únor 2013 - MVP DuoCACIB Brno  (International dog show with Cruftś nomination on Saturday), děkuji za vynikající handling Bětce Vrublové!  Jsem moc ráda za krásné umístění mezi opravdu nádhernými psy.

2 . 2. 2013, rozhodčí Mrs. Kirsi Nieminen  z Finska (CHS Heilurihännän)
Babeta Maminčino štěstí - výborná 3 z osmi fen ve třídě otevřené, (excellent 3rd in open class)

3.2.2013, rozhodčí Harri Lehkonen z Finska
Babeta Maminčino štěstí -
výborná 3 ze tří fen ve třídě pracovní, (excellent 3rd in working class)

 Konečně jsme vyřídili titul  Český šampion krásy pro Darling Oasis of Peace (Bibi).

Dky Alešovi máme foto Babety přímo z výstavního kruhu:

babeta-na-mvp-brno-2013.jpg

 

leden 2013

- začínáme vážně vybírat ženichy pro Babetu, zatím máme 2 kandidáty (we plan litter C)

- vzhledem k nadílce sněhu a pořádnému mrazu se moc cvičení nevěnujeme. O to častěji navštěvujeme nalezence v záchytných kotcích - teplý vývar  a pohlazení nebo vyvenčení jim udělá dobře. 

- také musíme chodit na krátké zdravotní vycházky s Hedou, nožičky neslouží a přidávají se další problémy. Ale je to holka statečná a veselá!

 

Za námi je další rok a přejeme tedy všem příznivcům

PF 2013

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------