Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farma zvířat

20. 8. 2007

Georgie Orwell - Farma zvířat

Tento příběh vypráví o zvířatech žijících na Panské farmě. Jednou si je svolá Major (prase), který je starý a všichni si ho váží. Vypráví jim, že už je starý a brzo umře. Proto se jim chce svěřit, s tím, že přišel na smysl života. Největším nepřítelem je člověk. Bez člověka by se žilo dobře, každý by mohl jíst kolik chce, nemuseli by dřít a žili by svobodně. Jednou prý přijde revoluce a zvířata budou svobodná. Jsou tak položeny zákony animalismu, jak to nazve Major. Zvířata si jsou rovna a proto si říkají soudruzi. Pak je naučí písničku „Zvířata Anglie“. Za pár dní Major zemře.
Jejich farmář pan Jones se jednoho dne opije a zvířata nedostanou najíst. Zvířata tedy rozbijí dveře, kde je jídlo. Jones s pomocníky je chce zastavit ale zvířata vítězí. Lidé odcházejí z farmy. Zvířata si farmu přejmenují na Farmu zvířat. Určí si 7 přikázání. Lidé jsou nepřátelé, zvířata jsou si rovni, nikdo se nesmí chovat jako člověk – nesmí být oblečen, spát v posteli či pít alkohol, žádné zvíře nesmí zabít jiné. Vedoucími zvířat se staly prasata. Nejchytřejší byly Napoleon a Kuliš. Zvířata začala pracovat jako obvykle ale jelikož byla svobodná tak se jim pracovalo mnohem lépe. Jediná komu se stýskalo po lidech byla klisna Molina. Jednoho dne utekla a pak se ostatní zvířata dozvěděla, že byla viděna jak je zapřažená k vozu a je šťastná.
Kuliš chce, aby se zvířata učila číst a psát. Některým to jde ale některým ne. Kuliš také přišel s nápadem vytvořit větrný mlýn. Proti tomu byl ale Napoleon.
O farmě zvířat se začalo mluvit mezi lidmi. Všichni měli obavy, aby se něco podobného nestalo i jim. A tak všude povídali jak tam zvířata hladoví a jak se navzájem požírají. Jednou se Jones rozhodl, že získá svoji farmu zpátky. Spolu s několika muži se tam vydali. Jejich útok byl ale marný. Byla zabita jedna ovce a Kuliš byl zraněn. Tuto bitvu nazvali „Bitva u kravína“.
Když se feně narodili štěňata vzal si je k sobě Napoleon a vychovával je. Při jednom zasedání vyhnali psi Kuliše a novým velitelem se stal Napoleon. Napoleon zvířatům řekl, že Kuliš byl zrádce, že mu ukradl nápad s větrným mlýnem. Zvířata začala stavět větrný mlýn. Pak přišla velká bouřka a mlýn spadl. Napoleon přesvědčil ostatní, že to byla Kulišova pomsta. Všechno, co se pak stalo dával za vinu Kulišovi. Všichni zvířata se Kuliše začínala bát. Prasata se pak přestěhují do domu Jonese. Ostatní zvířata jsou proti, ale oni jim vysvětlí, že spát se nesmí jen na povlečených postelích. Napoleon si pak uvědomí, že budou potřebovat pomoc a tak se domluví s jedním člověkem. Domlouvá se s ním na prodeji suchého dřeva. Zvířata se opět pustila do stavby mlýnu. Když ho postavili chybělo už jen dát tam pár zařízení, které musí koupit. Zvířata byla na svůj výtvor velmi pyšná. Napoleon prodal dřevo. Pak ale zjistili, že peníze, které dostali jsou falešné. Rozhodli se tak pomstít se. Lidé se pak vydají na farmu. Zničí větrný mlýn pomocí střelného prachu. Zabijí několik zvířat ale přesto jsou zvířaty zahnány zpět.
Na farmě se snižuje produkce a zvířata mají hlad. Přesto je Pištík přesvědčuje, že se mají lépe než za Jonese. Napoleon nechává zabít několik zvířat za zradu. Zvířata si myslí, že v přikázání bylo, že se zvířata navzájem nesmí zabíjet ale ve skutečnosti se tam psalo, že se nemůže zabíjet bez důvodu.
Jednou změní prasata jedno z přikázání, že všechna zvířata si jsou rovna, na to, že zvířata si jsou rovna ale některá si jsou rovnější. Nejpracovitější ze zvířat je kůň Boxer. Jeho heslem je pracovat lépe a radostněji a Napoleon má vždy pravdu. Jednou se upracuje a tak pro něj zavolají pomoc. Přijede pro něj vůz a zvířata, která umí číst říkají, že tam je napsáno koňský řezník. Pištík ale tvrdí, že si koňský lékař koupil od řezníka auto a nestihl nápis smazat. Pak se zvířata dozví, že Boxer zemřel. Za pár let, kdy většina zvířat už umřela, farma hodně vydělává. Zvířata ale neustále hladoví. Prasata se naučí chodit vzpřímeně a pozvou si do domu ostatní statkáře. Napoleon přejmenuje farmu zpět na Panskou farmu. Prasata hrají s lidmi karty a ostatní je pozorují z okna. Zvířata si uvědomí, že prasata už od lidí nerozpoznají.

Můj názor: Mě osobně se knížka moc líbila. Určitě ji doporučuju přečíst, protože se lehce četla.

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář