Jdi na obsah Jdi na menu

Zkušenosti s vnitřním filtrem AquaEl 650

10. 1. 2006
Letos po prázdninách jsem si pořídil akvárium (200litrů) v sadě, kde byl vnitřní filtr AquaEl 650. Chci se podělit o pár zkušeností, kterých jsem si za půl roku používání s tímto filtrem všimnul.
Je to výrobek polské firmy. Když otevřete krabici, je tam spousta doplňků, které se dají spolu s motorkem různě kombinovat a lze si vybrat, jak a k čemu filtr chcete používat. Nebudu vše popisovat, můžete si to prohlédnout v obchodě..
Vzhledem k tomů, že čerpadlo funguje na principu vřeténka, na kterém je nasunut z venku magnet spolu s vrtulkou (jinak to ani nejde u vnitřních filtrů), tak se nám stává, že co hodinu čerpadélko začne vydávat na 15sekund docela hlasitý zvuk. Ale dá se to přežít. Myslím si, že je to ale otázka, jen toho našeho a že je to asi způsobené tím, že vřeténko je třeba jen o pár setin milimetru vybočené z osy, a tím způsobuje tento zvuk. Horší překvapení nastane, jakmile chcete filtr poskládat v pořadí - mechanickou a bio-chemickou část a poté hlavici na regulaci průtoku. Ať jsem sní dělal cokoli, když ji tam umístíte, voda z čerpadla nevytéká vůbec.. Vůbec nevím proč, jestli je to vada výrobce. Zkoušel jsem to kolikrtá a všelijak, ale nic. Na průtok se ale naštěstí dá vyzrát i jinak. Při spojování čerpadla s bio-chemickou částí se dá pootočením těchto násad průtok zregulovat až na třetinu. Což jediné zachránilo tento filtr od mé reklamace. To je největší nedostatek, který jsem našel.
Neberu v úvahu, že bio-chemická část je malá (ostatně u vnitřních filtrů nemůžete chtít nic extra) a tyto nedostatky s regulovatelnou hlavicí, musím říct, že filtr pracuje bez problémů a jeho hlavní tažnou sílou cena. Nutno říct, že za 450,-Kč asi nic lepšiho neseženete. Sám vím, že pro chov tlamovců by byl potřeba lepší filtr (a také uvažuji o udělání si venkovního filtru), tak i tak se mi tlamovci zdárně vytírají a vypadají spokojeně.

Obrazek

Závěrem bych tedy řekl, že s tímto filtrem jsem spokojený, každý nemá peníze na pořízení drahých filtrů, a svou funkci určitě plní.