Beanův nakládaný hermelín
Ingredience:
Hermelíny –
nejlépe se zeleným pepřem
Česnek – podle
chuti
Paprika sladká,
pálivá, příp. chilli
Feferonky
kulaté
Pepř celý –
může být černý,bílý, červený, zelený – je to spíš pro oko
Jalovec,
tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením
Černé olivy
Cibule
Bobkový list
Olivový olej –
může být i rostlinný
Sterilovaná
červená kapie
Postup:
Česnek
rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší
drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko
cibule a půlky oliv. Dáme do sklenice a prokládáme cibulí, feferonkama,
olivama, kořením, kapií. Zalijeme olejem a necháme alespoň týden být.
Nakládaný hermelín jemně kořeněný
Ingredience:
4 hermelíny,
9 stroužků česneku,
2 pálivé papričky,
na špičku nože sladké nebo pálivé papriky,
15 kuliček jalovce,
10 kuliček černého pepře,
10 kuliček zeleného pepře,
2 kávové lžičky tymiánu,
1 kávová lžička rozmarýnu,
2 bobkové listy,
olej
Příprava:
Tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř a papričky rozdrťte a
smíchejte s paprikou a rozdělte na devět dílků. Hermelíny rozkrojte na
polovinu. Na dno sklenice (sklenice by měla být tak široká, jako jsou kolečka
hermelínu, jinak spotřebujete hodně oleje) dejte nakrájený stroužek česneku a
jeden dílek koření, na to plátek hermelínu a pokračujte až do doplnění
sklenice.
Vrch posypte posledním dílkem koření, přidejte kuličky
zeleného pepře, po stranách vložte bobkové listy a zalijte olejem. Špejli
zasunujte do sklenice tak, aby vyplavaly všechny vzduchové bubliny a olej
pronikl všude.
Zavíčkujte a neotevírejte dříve než za čtyřiadvacet hodin.
Nakládaný Hermelín klasik
Ingredience:
400 g Hermelínu,
100 g cibule,
2 stroužky česneku,
1 dl oleje,
1 červená pálivá paprika,
nové koření, celý pepř, bobkový list
Příprava:
Sýr nakrájíme na 6 - 8 dílků, vložíme do skleněné nádoby
spolu s pokrájenou cibulí, česnekem a paprikou. Zalijeme olejem, dobře uzavřeme
a necháme v chladu 6 - 10 dnů uležet.
Nakládaný ementál
Ingredience:
po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých
okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček
černého pepře, 500 ml olivového oleje
Postup:
Cibuli, kousky papriky a okurky vložíme do síta a necháme
dobře okapat. Ementál nakrájíme na 3-4 cm velké kostky. Kousky ementálu,
zeleninu, rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné
sklenice. Všechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes
noc necháme uležet (min.4 hodiny).
Nakládaný hermelín se "špekáčkama"
Ingredience:
Hermelín
špekáčky
DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
cibule (hodně)
česnek
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
nakládaná kapie i s nálevem
Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
olej
Příprava:
Připravil jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem
rozvařil (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná
trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku stáhnou), ocet, nové koření, celý
pepř, bobkový list a velké množství cibule nakrájené na kolečka (ovařená v nálevu
z DEKA byla super)- nechal jsem prochladnout; hermelín jsem nakrájel na malé
kousky, špekáčky na stejnou velikost, rovnal jsem je do nádoby, prokládal jsem
česnekem nakrájeným na kolečka, cibulí z nálevu, nakládanou kapií, trošku
Harisy; celé jsem to potom zalil prochladlým nálevem včetně veškerého použitého
koření, taky jsem použil nálev z kapie a trochu oleje.
Protože Hermelín i buřty byly nakrájeny na malé kousky
(rovnou na sousta), odlil jsem trochu nálevu a celé jsem to mohl podávat jako
salát.
CO je to DEKO a jeho
náhrada - je to směs koření a soli, který se používá při přípravě nálevu pro
nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a
potom hořčičné semínko, dále je uvedena už jenom směs koření, možná trošku
cukru (nebo náhradní sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev,
který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko bych nahradil
tak, že bych ve vodě svařil uvedené suroviny s přidáním koření, které už je
uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev,
jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.
Doporučená
příloha:
pečivo, pivo
Naložený hermelín ala Jamajka
Ingredience:
4 hermelíny, 1 větší cibule, 4 olivy, česneková pasta, olej,
červená paprika sladká, provensálská pasta nebo koření
Příprava:
Hermeliny rozkrojíme podélně. Jednu polovinu natřeme zevnitř
provensálskou pastou (nebo posypem provensálským kořením), druhou natřeme
česnekovou pastou, položíme kolečko cibule a rozpůlenou olivu. Přiklopíme
druhou půlkou hermelínu a dáme do sklenice. Lehce zaprášíme červenou paprikou
na povrchu. Zalejeme olejem a dáme do lednice uležet na pár dní (záleží na
zralosti hermelínu). Cílovou chuť této speciality můžete ochutnat v pivnici
Jamajka, Staropramenná 23, Praha 5 - Smíchov (3 minuty od Anděla).
Doporučená
příloha:
Pivo v Jamajce.
Nakládaný pokrájený hermelín
Ingredience:
5 hermelínů,
1 -2 cibule,
2-3 stroužky česneku,
5 polévkových lžic oleje,
sójová omáčka,
1-2 polévkové lžíce octa,
mletá paprika sladká,
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře,
3-4 kuličky nového koření,
nalámaný bobkový list
Příprava:
Do misky nakrájíme hermelíny na drobné kostky, přidáme
najemno pokrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vylisovaný česnek, 5 polévkových
lžic oleje, zakapeme sojovou omáčkou (hodně), přidáme ocet, mletou papriku
(pokud to chceme ostřejší, můžeme přidat trošku ostré papriky). Dále přidáme
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře (dle chuti), nové koření a
rozlámaný bobkový list.
Všechno dobře promícháme a nejlépe je vložit do uzavřené
plastové misky, která má dobře těsnící poklop a uložíme do chladničky.
Konzumovat se může hned za dva dny, ale nejlepší je uležený
za týden a později.
Může se podávat i samostatně s chlebem nebo pečivem, nebo
taky předem plnit do vydlabaných rohlíků, nebo rozříznutých vek a pak spojených
k sobě.
Okořeněný naložený hermelín
Ingredience:
3 hermelíny,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
2 feferonky,
2 lžíce olivového oleje,
nové koření,
tymián
Příprava:
Sýry nakrájíme na menší kousky a dáme do nádoby. Posypeme
nahrubo nakrájenou cibulí a drceným česnekem, přidáme jemně nakrájené
feferonky, nové koření a tymián. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme.
Takto naložené sýry necháme v chladničce až dva týdny
odležet.
Nakládaný Hermelín
provensálský
3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový
list, feferonku, olej.
Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu posypeme
provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme
bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na
teplém místě uležet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.
Nakládaný Hermelín
decentní
Nakládaný
hermelín má i svoji decentnější, chuťově mnohostrannější podobu, která je
dokonce starší než ona hospodsky řízná. Hermelíny podélně rozpulte, poklaďte
plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření
připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15
kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky.
Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do
původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva
bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na
trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického
potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr,
díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba
oleje byla minimální. Dnes už tato jednoduchá pravda neplatí).
Radbenova vychytávka
Hermelín
se podélně rozkrojí, obě půlky se vydlabou a vydlabaná hmota se smíchá s
rozmačkaným česnekem, pálivou paprikou, bílým a zeleným pepřem (vše podle
chuti), a utře se to do jemného těstíčka. To se pak nacpe zpátky do hermelínu.
Obě půlky se přiloží opět k sobě a mezi ně se dá silnější kolečko cibule. Vše
se nechá uležet klasickým způsobem ve slunečnicovém oleji 3 - 4 dny a pak se to
sežere.
Nakládaný hermelín sedlčanský
Nejprve si zvolíme počet osob a naplánujeme dobu, po
kterou budeme hermelín konzumovat. Například pro čtyřčlennou rodinu budeme
potřebovat:
· 5 litrovou láhev od okurek;
· 15 malých sedlčanských hermelínů bez
příchuti („Pepu“ co chodí na rande s Nivou sníme zvlášť);
· 2 větší cibule; 2 česneky;
· dále sladkou červenou papriku
z pytlíku, nakládané feferonky, černý pepř celý, nové koření celé, bobkový
list;
· rostlinný olej (necelé dva litry);
· párátka a nůž.
Nejprve
oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Česnek rovněž oloupeme, polovinu stroužků
nakrájíme též na kolečka, druhou polovinu necháme vcelku. Hermelíny rozbalíme a
rozkrojíme je napříč na polovinu.
Obě poloviny
jemně posypeme červenou sladkou paprikou. Na jednu půlku dáme pár koleček
cibule a tak tři plátky česneku. Můžeme přidat i pepř. Poté druhou polovinu
hermelínu překlopíme přes první a propíchneme jej na třech místech párátky.
Takto připravené hermelíny pravidelně rovnáme do lahve, vždy tři v jedné
řadě. Hermelíny v lahvi prokládáme občas cibulí, stroužky česneku, bobkovým
listem, pepřem, novým kořením, feferonkami a průběžně proléváme olejem. Nakonec
vše zalijeme až po vrch lahve olejem.
Koření dáváme
dle chuti a citu, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale i hezky v lahvi
vypadal.
Hermelín
necháme zrát při běžné pokojové teplotě. Doba zrání je podle chuti, dá se
poznat podle cibule - měla by být měkká. Ochutnávat se dá již po týdnu. Pokud
jej chceme méně uzrálý, stačí nechat jej naložený 14 dní, pokud více, tak
alespoň tři týdny.
PS1:
Před vlastní konzumací vřele doporučujeme dostatečně se předzásobit
pivem. Podáváme s chlebem a zeleninovou oblohou.
PS2: Po snědení všech hermelínů, lze olej použít ještě jednou. Hermelínu to
dodá ještě pikantnější chuť.
Nakládaná niva
Ingredience:
Niva /nejlepší je niva v
krabičce ta se dá rozříznou na třikrát
česnek - nešetřit /dvě hlavičky
olej
chilli, pepř celý, sůl
cibule /nešetřit
sklenice
Postup:
Koupím Nivu rozříznu ji na půl jde i na třetiny, aby nebyla moc silná. Pak si
připravím česnek/hodně/ rozmačkám a to napatlám na tu Nivu z obou stran. Pak
vezmu čilí koření a posypu opět Nivu z obou stran. Mezitím mi někdo nakrájí
cibuli na kolečka a také si připravím nové koření a bobkový list. Napatlanou
Nivu si opatrně rozřezám na kostičky. Na dno sklenice si dám vrstvu cibule,
Nivy a koření /bob.list 1 a dvě nová koření /, zase cibuli, Nivu a pokračuji až
mám vše ve sklenici. Někdy použiji i dvě sklenice podle velikosti. Nahoru ještě
dám vrstvu cibule a bob.list a nové koření - vše se zalije olejem a nechá se
alespoň týden uležet a pak už jen dobrou chuť.
Před konzumací sleji olej - ten se dá použít buď na další zpracování Nivy nebo
k naložení masíčka a může se zkusit i do česnečky nebo bramboračky.
Nakládaný balkánský sýr
Ingredience:
200 g balkánského sýra,
150 g olivového oleje, 1 chilli paprička, 1 lžička saturejky, 1/4 lžičky
oregana (dobromysli), 2 lžíce jablečného octa, 1/2 lžičky soli
Postup:
Sýr nakrájíme na kostičky
asi 1 cm velké a dáme je do sklenice. Ve 100 ml vody svaříme koření s octem a
solí, přidáme olej, promícháme a dáme trochu zchladit. Vlažnou směsí zalijeme
sýr ve sklenici a vše necháme vychladnout. Pak sklenici zavřeme a dáme asi na
dva dny do chladničky odležet.
Nakládaný Romadůr
Suroviny:
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový
list, nové koření a celý pepř, česnek, olej
Postup:
Nakládaný
Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek,
olej Cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na kostičky, česnek prolisujeme -
zamícháme v misce. Na dno sklenice dáme bobkový list, nové koření a celý pepř.
Přidáme sýr s cibulí a česnekem. Do této směsi nalijeme olivový olej. Sýr může
být potopený celý. Necháme v lednici asi 2 dny proležet.
Nakládaný Balkánský sýr olivový
Ingredience:
200 g balkánského sýru,nakrájeného na kostičky
1 červená paprika nakrájená na proužky
2 cibule nakrájené na kolečka ( můžeme použít také červenou)
1 malá sklenička nakládaných paprik (kozí rohy)
1 malá sklenička oliv
tymián,provensálské koření
mletý pepř
utřený česnek (podle chuti)
sůl
trochu octa
olej
Příprava:
Nakrájenou cibuli,papriku a kozí rohy dáme do misky.Trochu
osolíme a zakapeme octem.Přidáme olivy,tymián,provensálské koření,trochu
mletého pepře,třený česnek a přilijeme olej.Jako poslední přidáme nakrájený
sýr,lehce zamícháme.
Dáme do sklenice s uzávěrem,kterou uložíme do lednice a
občas obrátíme.
Za dva až tři dny můžeme konzumovat.
Nakládaný eidam
Ingredience:
500 g eidamu (případně ovčího či uzeného sýru nebo nivy),
200 g oliv bez pecek,
200 g čerstvých hub,
2 červené papriky,
2 dl octa,
4-5 stroužků česneku,
2 cibule,
2 feferonky,
2 lžíce cukru,
bobkový list,
několik kuliček celého pepře a nového koření,
snítka tymiánu,
olej
Příprava:
Sýr nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme
na plátky, houby a papriky očistíme a také nakrájíme na menší kousky. Ocet a
1/4 l vody svaříme s cukrem, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.
Do převařeného horkého nálevu vložíme nakrájené houby a
papriku a asi po 10 minutach je slijeme. Nakrájený sýr, cibuli, olivy, papriku,
houby, česnek, feferonky a všechno koření (i z nálevu) narovnáme do vhodné
nádoby a zalijeme olejem tak, aby byly všechny suroviny potopené.
Nádobu uzavřeme a necháme 10 dní odležet na chladném místě.
Naložený hermelín po indicku
Suroviny:
1 hermelin, trocha naloženych houbiček,
porek, cibule, česnek, paprika, feferonky, kari kořeni, pepř, sůl, chili, olej
Postup:
Hermelin nakrajime na kosticky a k nemu pridame cibuli nakrajenou na
kosticky; porek, feferonky, papriku a houbicky nakrajene na drobne platky. Olej
smichame s korenim (ktereho dame dle chuti, ale kari by melo prevazovat) a tim
prelijem hermeln i se "zeleninou". Nechame ulezet par dnu.
Sýrová pochoutka
Suroviny:
Balkansky syr, Hermelin, Eidam, Cesnek,
Olivy - at zelene nebo cerne, olivovy olej, bazalka, tymian
Postup:
balkan, hermos a eidam se nakrajej na kosticky prida se docela dost
cesneku (taky na kosticky, ale trochu mensi :o), potom olivy no a potom se
prida bazalka, tymian zaleje se to nejakym kvalitnejsim olivovym olejem a je
to! dva dny ulezet a je z toho velka namka