Krémové košíky s karamelem
22. 3. 2008
Krémové košíky s karamelem
(Jamie Oliver:"The Naked Chef", TV Spektrum, 2001)
Suroviny:
Na košíčky:1 balíček odpalovaného těsta (může být třeba i listové), 2 hrstky mouky na poprášení
1 vejce na pomazání muškát skořice cukr máslo na vymazání skleniček
Na krémovou náplň: 500 ml šlehačky 6 čerstvých vajec 6 lžíček medu vanilkové lusky pomerančová kůra cukr s lžící vody na karamel
Postup přípravy:
Máme balíček křehkého odpalovaného (listového) těsta ze supermarketu. Povrch trochu poprášíme moukou a trochu s ní povrch prohněteme a rozválíme těsto na plát.
Vejce promícháme prsty a plát těsta touto směsí potřeme. Musí to lepit, pak povrch poprášíme muškátem a přidáme skořici; s tou můžeme být štědřejší. Dost důležitý je cukr, protože když se cukr roztaví a zapeče se s těstem, bude to takové křupavé, takže docela dost cukru.
Teď ten plát zarolujeme, aby to bylo co nejtěsnější a zmáčneme to až to tak trochu to vypadá jako housky "chelsey".
Pak z toho nakrájíme asi tak 2 cm silné plátky. Jsou pěkně kulaté a vypadají docela hezky. Uděláme jich asi šest, zbytek můžeme zabalit a zamrazit.
Vzniklé kolečka poprášíme trochou mouky a rozmáčkneme je na plocho dlaní a rozválíme, aby to bylo, pěkně tenké. Když to uděláme, tak na povrchu vidíme pěkné kruhy. A teď tyhle divochy musíme upéci.
Teď chytrý nápad: můžeme použít na upečení venkovní povrch šesti stejných skleniček (např. od hořčice). Skleničky zevně, ale hlavně u dna pomažeme silně máslem a tak zabráníme přilepení těsta při pečení. Dáme na tuk ještě trochu mouky a položíme každou skleničku na plech obráceně dnem vzhůru a placky na ně položíme a vytvarujeme do mističky. Dáme to do trouby asi tak na 10 - 15 minut, při 180 - 190°C upečeme do zlatova.
Teď uděláme krémovou náplň, to je docela důležité, když to jsou krémové košíky.
Potřebujeme 1/2 litru šlehačky. Zahřejem ji v kastrůlku téměř k varu. Vezmeme šest vajec; velká vejce od slepic z výběhu; pak použijeme med namísto cukru, tak 6 polévkových lžíc, vanilkové lusky které rozřízneme od stopky až nakonec a vyškrábneme všechny ty semínka.
Ty košíky děláme trochu na jiný způsob, dáme tam pomerančovou kůru a vše zamícháme.
Když už vycházejí ze smetany malé bublinky, tak kastrůlek stáhneme z plotny a po chvilce nalijeme teplou smetanu do vaječné směsi v rendlíku a od teď stále šleháme. To je důležité, jinak z toho budeme mít míchaná vejce. Jakmile jsme to udělali, dáme to zpátky na středne velký plamen, ale důležité je abychom pořád míchali i po okrajích. Je dobré vzít si kulatý rendlík.
Teď uděláme ještě trochu karamelu. Pozor, ale nesmíme přitom přestat míchat krém!
Do jiného rendlíku dáme hrstku cukru a trochu vody, no asi tak lžíci. Postavíme na plamen a necháme za míchání druhou rukou zkaramelizovat.
Teď už máme krém hustý a tak jim naplníme již upečené košíčky. Jen tak do tříčtvrtě objemu, aby krém nevytekl a trochu s tím zatřepeme, aby se usadil. Když už karamel dostane takovou podzimní barvu, tak ho na každou náplň v košíčku trošku nalejeme.A je to !
Všechno je hotové! Teď je dáme jen vychladit.
(Jamie Oliver:"The Naked Chef", TV Spektrum, 2001)
Suroviny:
Na košíčky:
Na krémovou náplň:
Postup přípravy:
Máme balíček křehkého odpalovaného (listového) těsta ze supermarketu. Povrch trochu poprášíme moukou a trochu s ní povrch prohněteme a rozválíme těsto na plát.
Vejce promícháme prsty a plát těsta touto směsí potřeme. Musí to lepit, pak povrch poprášíme muškátem a přidáme skořici; s tou můžeme být štědřejší. Dost důležitý je cukr, protože když se cukr roztaví a zapeče se s těstem, bude to takové křupavé, takže docela dost cukru.
Teď ten plát zarolujeme, aby to bylo co nejtěsnější a zmáčneme to až to tak trochu to vypadá jako housky "chelsey".
Pak z toho nakrájíme asi tak 2 cm silné plátky. Jsou pěkně kulaté a vypadají docela hezky. Uděláme jich asi šest, zbytek můžeme zabalit a zamrazit.
Vzniklé kolečka poprášíme trochou mouky a rozmáčkneme je na plocho dlaní a rozválíme, aby to bylo, pěkně tenké. Když to uděláme, tak na povrchu vidíme pěkné kruhy. A teď tyhle divochy musíme upéci.
Teď chytrý nápad: můžeme použít na upečení venkovní povrch šesti stejných skleniček (např. od hořčice). Skleničky zevně, ale hlavně u dna pomažeme silně máslem a tak zabráníme přilepení těsta při pečení. Dáme na tuk ještě trochu mouky a položíme každou skleničku na plech obráceně dnem vzhůru a placky na ně položíme a vytvarujeme do mističky. Dáme to do trouby asi tak na 10 - 15 minut, při 180 - 190°C upečeme do zlatova.
Teď uděláme krémovou náplň, to je docela důležité, když to jsou krémové košíky.
Potřebujeme 1/2 litru šlehačky. Zahřejem ji v kastrůlku téměř k varu. Vezmeme šest vajec; velká vejce od slepic z výběhu; pak použijeme med namísto cukru, tak 6 polévkových lžíc, vanilkové lusky které rozřízneme od stopky až nakonec a vyškrábneme všechny ty semínka.
Ty košíky děláme trochu na jiný způsob, dáme tam pomerančovou kůru a vše zamícháme.
Když už vycházejí ze smetany malé bublinky, tak kastrůlek stáhneme z plotny a po chvilce nalijeme teplou smetanu do vaječné směsi v rendlíku a od teď stále šleháme. To je důležité, jinak z toho budeme mít míchaná vejce. Jakmile jsme to udělali, dáme to zpátky na středne velký plamen, ale důležité je abychom pořád míchali i po okrajích. Je dobré vzít si kulatý rendlík.
Teď uděláme ještě trochu karamelu. Pozor, ale nesmíme přitom přestat míchat krém!
Do jiného rendlíku dáme hrstku cukru a trochu vody, no asi tak lžíci. Postavíme na plamen a necháme za míchání druhou rukou zkaramelizovat.
Teď už máme krém hustý a tak jim naplníme již upečené košíčky. Jen tak do tříčtvrtě objemu, aby krém nevytekl a trochu s tím zatřepeme, aby se usadil. Když už karamel dostane takovou podzimní barvu, tak ho na každou náplň v košíčku trošku nalejeme.A je to !
Všechno je hotové! Teď je dáme jen vychladit.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář