Kuře v krunýři ze soli
6. 6. 2007
Jamieho kuře s fenyklem, tymiánem a citrónem pečené v solném krunýři
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:
Přílohy: chléb, zelenina a bílé víno, případně křen smíchaný s kysanou smetanou nebo majónéza s bazalkou.
Postup přípravy:
Všechnu sůl nasypeme do mísy, přidáme fenyklová semínka, citrónovou šťávu (kůru si uschováme), kuličky pepře a sklenici vody Všechno smícháme. Ve hmoždíři rozmačkáme tymián a přidáme pár šplíchanců oleje. Promicháme a ochuceným olejem potřeme kuře ze všech stran. Co nám zůstane, nalijeme dovnitř kuřete, přidáme petrželku, česnek a vymačkané půlky citrónů. Kuře musí být tak nacpané, aby se dovnitř nedostalo ani zrnko soli.
Vezmeme 4 dlouhé pruhy alobalu a položíme je přes sebe. Měl by vzniknout čtverec o straně asi 1 metr. Na alobal vyklopíme z mísy asi třetinu soli a rozprostřeme ji na tloušťku 2 cm. Navrch položíme kuře a zbytkem soli pak oplácáme kuře shora i ze stran. Sůl je trochu vlhká, měla by se na kuře chytat. Hlavně, aby kuře němělo děravou kůži. Opatrně zvedneme alobal ze stran a nahoře ho zmuchláme. Přebytečný alobal můžeme odtrhnout, používá se hlavně proto, aby sůl držela pohromadě, než ztvrdne.
Balík s kuřetem vložíme do předehřáté trouby na 200°C (plyn stupeň 6) a pečeme 2 hodiny. Pak je vyndáme a necháme 15 minut odpočinout. Protom všechno přeneseme na stůl. Přidáme jeden dva opravdu dobré zeleninové saláty, trochu chleba a láhev bílého vína. Roztrhneme obal a rozbijeme slaný pancíř. Odpadne lehce a objeví se fantasticky voňavé kuře. Stáhneme kůži a natrháme maso z prsíček a stehen. Naprostá dokonalost. Ještě lepší je s křenem s míchaným s kysanou smetanou nebo domácí bazalkovou majonézou.