Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

 

 

Mladí chovatelé v Praze a všichni, co máte rádi zvířata a krásnou přírodu. Otevřeli jste oficiální informační stránky mladých chovatelů v Praze. Na území Hl.města Prahy v tuto chvíli funguje několik kroužků mladých chovatelů, některé velmi skromně při jednotlivých ZO, jiné ambicioznější téměř samostatně, ale vždy spolupracují s jednotlivými základními organizacemi. Našim cílem není nic menšího než zachovat a prohlubovat zájem o chovatelství jakožto volnočasovou aktivitu vhodnou pro děti a jako posilující prvek osobnostně sociální výchovy. Jako další, nemalý úkol, chceme omladit a vychovat novou chovatelskou elitu v populačně nejsilnější oblasti ČR. Naše nabídka pro děti a mládež je velice široká díky spolupráci a dobrému zázemí základních organizací a spolupracujících mládežnických organizací. V rámci kroužků mohou členové chovat v samostatných voliérach a klecích různá zvířata od slepic a králíků až po morčata a papoušky. A co se nám do voliér a terárií nevejde, na to se chodíme podívat v rámci programu a soutěží jinam. Vše, co byste rádi měli doma, ale nemáte pro to dobré podmínky, můžete chovat právě tady u nás a podělit se o své znalosti i radosti s ostatními.

 

Nejbližší program, který nás čeká a nebo jaké větší akce máme už úspěšně za sebou, můžete shlédnout v sekci Program! 

Mladí chovatelé se objeví tradičně na výstavě Kočky Praha 2022.

kocky-praha-2022.png

 Velká výstava koček z celého světa je doprovázena přednáškami, samostatnou         útulkovou expozicí a doprovodným programem pro děti a všechny milovníky koček.   Neváhejte a už nyní si zapište do kalendáře 23.-24. dubna 2022! Odkaz na fb událost   naleznete zde: https://www.facebook.com/events/455010542967606 a nebo   podrobné informace i s možností přihlásit se se svou kočkou naleznete na stránkách   výstavy zde: www.starshow.eu 

 Těšíme se na Vás!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladí chovatelé z Hl. města Prahy opět úspěšní

Na Celostátním kole Olympiády mladých chovatelů, konané letos v termínu 10.-14.8.2016 v Rumburku, reprezentovalo Prahu rekordních 13 reprezentantů z několika pražských základních organizací. Po náročném čtvrtku a pátku, kdy mladí chovatelé urputně soutěžili a sobotním zajímavém doprovodném programu v Děčínské ZOO, přišel netrpělivě očekávaný slavnostní večer s vyhlášením.

Pražští reprezentanti výbornou obhajobou dvou zlatých medailí(kočky a terarijní zvířata) a zaslouženým ziskem dalších dvou zlatých(kočky, ovce a kozy), čtyř stříbrných a dvou bronzových, dokázali opět bodovat v soutěži okresů a obsadili hned za tradičně vynikajícím Žďárem nad Sázavou druhé místo. Všem našim reprezentantům velmi blahopřejeme a děkujeme jejich učitelům, vedoucím kroužků a rodičům za podporu v tak náročné činnosti jako je chovatelství.

Podrobnější informace již brzy doplníme spolu s fotografiemi z povedeného CK OMCH Rumburk. 

 

Mládež ve svazu opět až na druhé koleji

V sobotu 28.5. se konala mimořádná Valná hromada, jejímž hlavním úkolem bylo nadefinovat a schválit nové stanovy ČSCH. Již několik let platné usnesení z VH v roce 2012, kde bylo většinou delegátů rozhodnuto a schváleno, že v nových stanovách bude mládež a její komise samosprávnou komisí na úrovni ostatních chovatelských sekcí(dnes odborností) a bude volena od zdola nahoru se opět nedodrželo. Toto rozhodnutí nerespektovala v přípravě návrhů žádná z komisí pro přípravu stanov, ani ta poslední, což ukazuje, jak tristní je stav a informovanost o tomto tématu mezi delegáty na VH a i chovateli vůbec. 

Původní funkční stav, který byl napaden a změněn na návrh pana Daniševiče na VH již před mnoha lety a od té doby komise mládeže živoří a s ní i mladí chovatelé ve svazu, se podle nových stanov prakticky nezmění. Zůstává mládežnická komise, do které budou volit její členy lidé, kteří mládeži nerozumí a mnohdy ji ani nechtějí. Byla sice dána možnost, aby si aktiv pracovníků s mládeží (nejvyšší svazová schůze zástupců okresů které s MCH pracují) navrhl své kandidáty, ale stejně tak je budou moci navrhovat i všechny odborné ÚOK. Zde není problém ani v nejmenším se zástupci nebo kandidáty z jednotlivých odborností, ale v tom, kdo je volí a podle čeho. Vždyť již desítky let ÚKPM úzce spolupracuje s odborníky přímo dodanými ze všech odborných komisí a bere a konzultuje s nimi vše co se týká jejich odbornosti a je v jejich kompetencích. Problém je ale v tom, aby byly platnými členy komise, která má připravovat materiály o tom jak pracovat s dětmi a další prakticky jen čistě pedagogické a didaktické podklady. Již nyní má komise problémy s dodržením vlastních pravidel, například abychom zachovali všem dětem stejné soutěžní podmínky na OMCH. A je to jen z toho důvodu, že ji volil dřívější ÚV podle nového a nesmyslného klíče, který si sami účelově vytvořili ještě za GS pana Kabáta. Nový stav tedy bude odpovídat prakticky původnímu, kdy mládeži budou všichni mluvit do toho jak to mají dělat, ale nikdo nepřiloží ruku k dílu, protože mládeži skutečně nerozumí. A musíme důrazně upozornit všechny čtenáře, že vědět co v odbornosti, na okrese a nebo na kroužku vaše děti potřebuji neznamená vědět jak to pedagogicky a didakticky správně má vypadat a je třeba udělat. Králikář, holubář nebo jakýkoliv chovatel z ostatních odborností také ví, že kočka má mít 4 nohy a jeden ocas, ale už neví jak ji správně socializovat nebo šlechtit. Na to se musíte zeptat kočkaře a navíc odborníka. Stejně tak a ještě daleko náročnější je to s dětmi a mládeží, kdy nestačí jim jen dát chovatelské testy, koupit zvíře a nebo je vzít na výstavu. Dítě poznává svět, formuje svou osobnost a své hodnoty a k tomuto potřebuje odborníka s pedagogickým vzděláním a vzhledem k chovatelským požadavkům dále velmi úzce profilovaným. 

Proto prosím nechejme pracovníky s mládeží ať oni rozhodují o mládeži, protože oni znají jejich problémy a pracují s nimi. A ač to možná mnohdy nevíte, jsou mezi nimi takoví, kteří mají velmi kvalitní chovy a bohaté zkušenosti s chovatelstvím nebo posuzováním, ale jsou v prvé řadě pedagogové a vždy a správně jim jde v prvé řadě o mládež a až poté o ta či ona zvířata. A to je ta jediná a správná cesta, kterou je třeba se vydat pokud chceme něco opravdu zlepšit a ne to jen prohlašovat na schůzích a valných hromadách jako se to opět odehrálo.

 

Probíhá výzkum o motivací organizovaných mladých chovatelů

Jsi mladý chovatel a nebo mladá chovatelka ve věku 10-18let organizovaná pod ČSCH, DDM, školou a nebo jakýmkoliv jiným sdružením nebo volnočasovým zařízením věnujícím se organizované chovatelské činnosti? Pokud ano, právě tebe bychom rádi poprosili o vyplnění dotazníku týkajícího se motivace k chovatelství. Zde: https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/motivace-organizovanych-deti-2-2/

Pokud jsi ho již v dřívějších letech vyplňoval, můžeš ho opět vyplnit. Průzkum probíhá do 19.6.2016. Chcete-li se do budoucího výzkumu v chovatelství zapojit, kontaktujte nás!

 

 

Mladí chovatelé z Prahy a Prahy-západ budou soupeřit o postup na Olympiádu 

Národní kolo olympiády mladých chovatelů se v roce 2016 bude konat pravděpodobně v srpnu v Rumburku. Postup na toto celostátní kolo si budou muset mladí chovatelé z Prahy a Prahy-západ zajistit výbornými výkony na oblastním postupovém kole 3.5.2016 od 8:00 hodin již v tradiční spolupráci s DDM Praha 6 v jejich krásných prostorách v budově U Boroviček 650/5, Praha 6 - Bílá Hora. Přihlášky formou písemné práce můžete posílat dle propozic buďto emailem a nebo poštou. Pro všechny mladé chovatele pod ČSCH doporučujeme dobrou odbornou přípravu na úrovni své základní organizace. Všichni zájemci o účast (i mimo ČSCH) se ale také mohou účastnit i kola Oblastního a bojovat o postup za Hl.město Prahu. Přejeme hodně úspěchů při psaní písemných prací a přípravě na soutěž. Podrobné propozice jsou uvedeny na těchto stránkách. Těšíme se brzy na viděnou...

 

Konala se tradiční kočičí výstavní akce v Diplomatu

V termínu 23.-24.ledna 2016 se opět uskutečnila mezinárodní výstava koček v Praze. Tentokráte šlo o výstavu propagační, která ukázala návštěvníkům mnohem více o jednotlivých plemenech koček než běžná tradiční výstava. Na samotné výstavě bylo přítomno 30 plemen koček, což je mnohem více, než na jakékoliv běžné výstavě a navíc měli návštěvníci možnost si mnoho z těchto koček pohladit. Tato nová koncepce vycházela z již tradičně nádherného prostředí, mnoho zajímavého odborného doprovodného programu pro návštěvníky i chovatele a charitativní umisťovací expozici koček hledající nový domov z mnoha útulků z Prahy a ČR. Pokud si chcete někdy v budoucnu zkusit vystavovat svou kočku a nebo se chcete jen přijít podívat, těšte se opět za rok! Více na www.starshow.eu  

 

Kvality mladých chovatelů z Prahy se opět potvrdili

Na srpnovém Mezinárodním kole Olympiády mladých chovatelů konaném v Ostravě tradičně potvrdili reprezentanti z hlavního města, že patří k republikové špičce. A po loňském roce plném otázek na bohužel již tradičně neznalé rozhodnutí ÚV ČSCH měli opět možnost plnohodnotně soutěžit s ostatními okresy. Čím dál jasněji to ukazuje na nedůvěryhodnost a rozporuplnost rozhodnutí nejvyšších složek svazu bez využití kompetencí Komise mládeže ČSCH, která by měla mít stejně jako mají ostatní ústřední odborné komise svou samostatnost uvedenou i ve stanovách svazu. Snad se noví tvůrci stanov zodpovědně zhostí svého úkolu a poučí se z nedobré minulosti, která děti a mládež ve svazu bohužel stále svazuje a mladé chovatele poškozuje. 

Reprezentanti Prahy pod dohledem jejich vedoucí Lucie Vokrouhlíkové(Esmíka) s historicky nejpočetnější výpravou 11 soutěžících z 3 základních organizací v Praze a hned v sedmi soutěžních odbornostech, obsadili nádherné druhé místo mezi 26 okresy z celé ČR, hned za vynikajícím Žďárem nad Sázavou. Na celkovém úspěchu se podíleli všichni přítomní soutěžící, nejen svými výbornými medailovými umístěními, ale vyzdvihnout musíme zvláště obhájené zlaté umístění Evy Karské v odbornosti terarijních zvířat a zlatý debut Denisy Kovaříkové v odbornosti koček. Velké gratulace také patří týmu Prahy - západ v čele s jejich mladou vedoucí a odchovankyní chovatelských olympiád Evou Ryšavou, kterým se podařilo výborně uspět nejen mezi jednotlivci, ale i v soutěži okresů kde se umístili na celkovém 3.místě.

Velký dík patří také pořadatelkám ostravského kola Zdeňce Klimkové a Zdeňce Žitníkové, které neměli opět díky liknavému přístupu ústředního výboru snadnou pozici s financováním a celým pořádáním. Celé kolo bylo ale opravdu zdařilé a i svým pestrým doprovodným programem dokázalo zaujmout přítomnou chovatelskou mládež, která je tím nejdůležitějším na této soutěži. Všem dalším pořadatelům a soutěžícím, ale i jejich doprovodu velice děkujeme za podporu a předvedené výkony. Více naleznete v sekci https://chovatel-praha.estranky.cz/clanky/celostatni-kola-olympiady-mladych-chovatelu/mk-omch-2015---ostrava.html

 

Odjezd reprezentace Prahy do Ostravy

Sraz je ve středu 19. srpna v 11.15 na Hlavním nádraží nad eskalátory v 1. patře u Burger Kingu. Do Ostravy pojedeme společně vlakem RegioJet v 11:48! Odjezd z Ostravy bude taktéž společný, předpokládaný návrat bude včas upřesněn! Nezapomeňte mít s sebou vše potřebné co bylo uvedeno v informační brožuře a co požadovala k vyplnění a musíte předat již na nádraží své vedoucí Lucii Vokrouhlíkové(Esmíkovi). 

 

Reprezentanti Hl. města Prahy a Prahy západ už se těší na mezinárodní Olympiádu do Ostravy

V pondělí 11.5.2015 před osmou hodinou začali přicházet nejlepší mladí chovatelé Prahy do budovy DDM Prahy 6 na Bílé Hoře. Bylo to pro ně stejné jako jít do školy, ale tentokráte více než to, měli namířeno jako soutěžící na oblastní postupové kolo Olympiády mladých chovatelů. V letošním roce stejně jako loni bylo pořádáno nejen pro oblast Prahy, ale i pro Prahu západ. Překrásné prostory a zázemí bylo doplněno zkušenými pedagogy a chovateli z Prahy a okolí s mnohaletými zkušenostmi z mezinárodních kol OMCH. Díky nim byl hladký průběh i skvělý odborný přístup k dětem zajištěn a toho si děti všímají nejvíce. Díky za to patří pořádající ZO chovatelů koček Praha 8 a dalším členům ZO chovatelů morčat a dalších drobných hlodavců, ZO Hostivice a také z místního DDM Praha 6. V soutěži o "Nejlepšího mladého chovatele oblasti Praha" po velmi vyrovnaných bojích zvítězila 1. Charlota Kammová soutěžící v akvaristice s 126,3 body, 2. Kateřina Stoklasová soutěžící v drobných hlodavcích s 124,5 body a díky lepší poznávačce se umístila na místě 3. Veronika Stejskalová za psy s 119 body. Přes třicet původně přihlášených a 24 přítomných soutěžících mladých chovatelů vytvořilo velkou konkurenci a svými kvalitními výkony znamenalo velmi těsné rozdíly mezi jednotlivci i v jednotlivých odbornostech. Všem účastníkům děkujeme za účast a gratulujeme k předvedeným skvělým výkonům a těšíme se 19.- 23. 8. 2015 s postupujícími do Ostravy na ještě zářivější úspěchy při reprezentaci Hl.města Prahy a také oblasti Prahy západ. Ceny pro účastníky věnoval Biomill, HolidayCat, BEKY, Nekupuj Adoptuj! a obchůdek Druhá šance, všem za podporu mladých chovatelů moc děkujeme! 

Fotografie z kola naleznete ve fotoalbu zde: https://chovatel-praha.estranky.cz/fotoalbum/finale-omch-2015/

 

Mladí chovatelé jsou zase naše Hobby!

To, že práce s dětmi, které věnují svůj volný čas chovatelství má smysl víme už dlouho. Víme i proč to děláme a víme i jak... Jen už delší dobu nemáme pocit, že ti nahoře nám vytvářejí k tomuto vhodné podmínky a že je zajímají naše potřeby, respektive potřeby mladých chovatelů. Více naleznete zde: http://www.adam.cz/clanek-2015040066-detsky-spolek-nase-hobby-alespon-archa-c-2-2015-to-tak-vidi.html

Mladí chovatelé na snímku ze zadní strany obálky Archy č. 2/2015 (foto Jana Nováčková)

 

 

 

 

Mladí chovatelé z Prahy a Prahy-západ budou bojovat o postup na Olympiádu v Ostravě 

Mezinárodní kolo olympiády mladých chovatelů se v roce 2015 bude konat v Ostravě v termínu 19.- 23.srpna. Postup na toto mezinárodní kolo si budou muset mladí chovatelé z Prahy a Prahy-západ zajistit výbornými výkony na oblastním postupovém kole 11.5.2015 od 8:00 hodin již v tradiční spolupráci s DDM Praha 6 v jejich krásných prostorách v budově U Boroviček 650/5, Praha 6 - Bílá Hora. Přihlášky formou písemné práce můžete posílat dle propozic buďto emailem a nebo poštou. Pro členy ČSCH pod Městskou organizací Praha doporučujeme přípravné místní kolo které se koná v odbornostech holubi, drůbež králíci již 25.4.2015 v Praze - Cholupicích pořádané ZO Modřany. Všichni zúčastnění se ale mohou účastnit i kola Oblastního a bojovat o postup do Ostravy. Přejeme hodně úspěchů při psaní písemných prací a přípravě na soutěž. Brzy na viděnou...

 

 

 

Mladí chovatelé měli zástupce i na tradiční CVVZ, tentokráte v Brně

Chovatelské aktivity a práce s živou přírodou vždy patřili mezi nejnáročnější si "hraní". Nejen na výstavách a propagačních akcích, ale také na vzdělávacích a diskuzních setkáních se můžete s chovateli setkat. Jednou z takových národních akcí je tradiční CVVZ. Že Vám to nic neříká? Není se čemu divit, chovatelé se o své pedagogické zkušenosti moc nedělí a nemají je ani kde získávat, díky stále minimální účasti ve svazovém rozpočtu. Zvažte proto účast na CVVZ nebo menší RVVZ někdy v budoucnu, nebudete litovat!

CVVZ je neformální setkání pro všechny, kteří pracují s dětmi a mládeží – ve školách, kroužcích, oddílech, centrech volného času i jinde. Nabízí nápady a inspiraci pro činnost, pomáhá rozšiřovat obzory, umožňuje navazovat kontakty a společně řešit výzvy.
Její hlavní myšlenka je přátelství rozrůzněných.

Loňský ročník CVVZ se odehrál do Brna, které má s pořádáním CVVZ bohaté zkušenosti. Abychom navázali na úspěšné předchozí ročníky, připravili pro účastníky bohatý program s využitím všeho, co Brno mohlo nabídnout. Díky státnímu svátku v pondělí 17. listopadu bylo toto CVVZ delší – běželo až do pondělí. Další ročník se bude konat v listopadu 2015 v Chrudimi!

 

 TV zdarma pro základní organizace pracující s mládeží v rámci ČSCH

Jste základní organizace při ČSCH a pracujete s mládeží? Pokud ano, přihlaste se o LCD TV značky LG zdarma do Vaší klubovny nebo areálu. TV je ještě dostatek, tak neváhejte a napište si o ni na v.jura@email.cz Rádi podpoříme organizace, které pro své mladé členy něco dělají a nestydí se, že jsou prostě jen další z mnoha NNO.

 

 

 

Výborné výkony reprezentantů Prahy na OMCH v Táboře

Na přelomu července a srpna se konalo v Táboře dlouho očekávané národní kolo Olympiády mladých chovatelů. Po velkých bojích a využití všech legitimních možností odvolání nakonec reprezentanti chovatelské Prahy odjeli na tuto soutěž sice společně, ale dle nesmyslného rozhodnutí ÚV ČSCH pouze jako skupina jednotlivců, protože jim bylo zakázáno soutěžit jako okres. Mladí chovatelé tedy neměli možnost obhájit loňské fantastické vítězství, ale i přesto se rozhodli soutěž si užít a vystupovat tak, aby ukázali, že za Prahu jezdí kvalitní chovatelé. To se v tvrdé konkurenci povedlo a jedním zlatem o které se postarala Eva Karská v teraristice, dále třemi stříbry, které vybojovali Kateřina Stoklasová v exotickém ptactvu, Jakub Chláň v teraristice a Dana Štípková v kočkách a jedním bronzem, na který svým debutem dosáhl Tomáš Vlasák opět v kočkách, ukázali mladí chovatelé, že se nedají zadarmo. Velmi kvalitními výsledky se také přidali v tvrdé konkurenci Karolína Suková u koček, Lucie Falešníková u hlodavců a Marie Soukupová u tradičně početných králíků. Všem našim soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci a blahopřejeme k dosaženým výsledkům. Národní kolo samotné, které bylo ubytováním i organizací, i přes počáteční otazníky velmi pěkně zvládnuté, přišlo o lesk svou atmosférou. Té souvisle už několik posledních let nepomáhá vedení svazu svými nekompetentními rozhodnutími ve věci mládeže. To se ukázalo na konaném pátečním aktivu pracovníku s mládeží, kam se nedostavil ani jeden zástupce ÚV a ponechal tak v temné hodince bezradného generálního sekretáře na pospas pískání a bouchání do stolu přítomných při hodnocení přístupu a stávajících rozhodnutí ÚV ČSCH, která mnohdy přímo porušovala stanovy a o logice ani nemluvě. Na slavnostním vyhlášení však pan předseda již nechyběl a mládežnickou akci okořenil osobními útoky, čímž prokázal svůj citlivý přístup k celému tématu chovatelské mládeže. Celá reprezentace Prahy si velice váží upřímného gesta, ke kterému se rozhodli soutěžící z Ostravy, kteří odmítli převzít pohár za druhé místo v soutěži okresů pro nerovné podmínky a zasahování do pravidel soutěže ze strany ÚV ČSCH. Praha by bez předešlého vyřazení ze soutěže okresů získala krásné 7.místo a Praha západ 10.-11. místo mezi celkově 20 okresy. Doufáme proto, nejen pro příští rok ale pro budoucnost ČSCH celkově, že připravované změny stanov opět navrátí chovatelské mládeži její legitimitu a postavení na roveň ostatním ústředním odborným komisím a vedení svazu bude více otevřené dialogu a podpoře mládežnické činnosti.

 

 

 

Olympiáda mladých chovatelů v Praze

Oblastní kolo pro mladé chovatele v Praze proběhlo 2.5.2014 od 8:00 hodin na základě předešlého ročníku v překrásných prostorách plných zvířat a barev v DDM Praha 6 na Bílé hoře. Vítězové oblastního kola po tradičně velmi dobrých předvedených výkonech postupují na národní kolo OMCH, které se koná 30.7. - 3.8.2014 v Táboře. Případní vítězové z Tábora postupují dále na mezinárodní kolo konané letos v srpnu na Slovensku. Na toto kolo se v letošním roce přihlásilo se svými pracemi rekordní množství mladých chovatelů. Nejlepší se svými výkony byly v letošním roce na prvním místě Eva Karská se ziskem 140 bodů, na druhém místě Kateřina Stoklasová se 133 body a na třetím místě Marie Soukupová se 112,25 body. Vítězkám i všem soutěžícím děkujeme a gratulujeme k předvedeným výkonům. Velice děkujeme také letošním sponzorům firmám BIOMILL, VERSELE-LAGA, HAF&MŇAU, pořádající ZO chovatelů koček Praha 8 a místnímu DDM Praha 6. Více informací a mnoho fotografií naleznete v samostatné sekci soutěže zde na stránkách po zpracování finálních výsledků.

 

 Podpořte hlasováním v soutěži Zlatý oříšek šikovnou mladou chovatelku z Prahy!

Timea Kroftová je soutěžící v odbornosti drobných hlodavců, která ví o morčatech opravdu hodně a to předvedla i na Mezinárodním kole Olympiády mladých chovatelů v Praze v srpnu 2013, když ve své kategorii s přehledem zvítězila i ve svých 10 letech. Můžete ji podpořit jako jedinou zástupkyni chovatelství v anketě Zlatý oříšek zde: www.abicko.cz/soutez/zlaty-orisek/2013/profil/76/timea-kroftova

 
 

Králičí hop v Praze 

Chcete-li si vyzkoušet králičí hop se svým králíkem, anebo se ze začátku jen přijít podívat? Máte konečně možnost i v Praze. V Braníku na Praze 4 se nově rozjíždí tréninky v králičím hopu pod vedením paní Šváchové. Pro začátek potřebujete s sebou přezuvky do tělocvičny, vodítko délky 2 m a více, postroj a přepravku/klec. Nezbytné jsou také granule nebo jiné dobroty pro vašeho králičího atleta. Kontakt na trenérku je +420 721 612 125. Informace o nejbližším tréninku a další podrobnosti naleznete na http://bugs-bunny1.webnode.cz Neváhejte a doražte!

 

Mezinárodní výstavy koček Star show Diplomat Praha 2014

Proběhl tradiční svátek všech chovatelů koček v Praze, v termínu 18. a 19. 1. 2014 se konaly v prostorách hotelu Diplomat na Praze 6 Mezinárodní výstavy koček Star show Diplomat Praha 2014. V sobotu byla speciální výstava neuznaných dlouhosrstých koček a v neděli speciální výstava perských a exotických koček. Po oba dva dny byla před zahájením Best in show tradičně oceněni všichni vystavující Mladí chovatelé, kterým cenu předali osobnosti zaštiťující tuto mimořádnou chovatelskou akci. Patronem akce, který akci v neděli navštívil byl Jaro Smejkal, známý zpěvák z poslední řady Superstar. Po oba dva dny měli možnost návštěvníci shlednout i expozice mnoha útulků z celé ČR, nebo přednášky na chovatelská a veterinární témata. Nezapomeneme ani na možnost nakoupit chovatelské potřeby a krmivo za akčí ceny od mnoha prodejců. Akci navštívilo více než 4000 návštěvníků, což vytvořilo nový návštěvnický rekord těchto akcí v ČR. Více o akci naleznete na stránkách pořadatele www.kockypraha.cz a nebo zase za rok na stránkách samotné výstavy www.starshow.eu . Nezapomeňte příště vzít celou rodinu! MCH s platným členským průkazem mají u nás vždy vstup na akci zdarma!

 Těšíme se zase na viděnou na další výstavě...

 

 

 

 

 

MK OMCH Praha 2013  

Po mnohaletém čekání na příležitost uspořádat v Praze Mezinárodní kolo Olympiády mladých chovatelů se mladí chovatelé konečně dočkali. V termínu 21.-25.8.2013 se konalo v areálu České zemědělské univerzity v Praze 6 - Suchdole za jejího velkého přispění. Samotná akce byla pořádána Základní organizací chovatelů koček Praha 8 a jejími příznivci. Samotné akci pak velkou měrou pomohla s poznávačkou základní organizace z Libčic nad Vltavou v čele s jejím předsedou panem Hykou, kterému za tuto možnost a perfektní domluvu touto cestou velice děkujeme. Současně děkujeme za pomoc i ZO Dubeč, ZO Úvaly, ZO Čísovice a panu Honsovi z Prahy. Poznávačku terarijních a akvarijních zvířat si vzal perfektně na starosti bývalý účastník a nyní jeden z odborných zkoušejících Miloš Kroupa, za což děkujeme tímto jemu i společnosti Petra aqua sídlící na Břevnově, kde probíhala. Dále poznávačka drobných hlodavců, která byla sice skromnější, ale i tak přispěla kvalitou soutěžícím a děkujeme za její přípravu odborné zkoušející Andree Kroftové. A v neposlední řadě musíme zmínit i premiérovou poznávačku koček, na které se podíleli členové pořádající organizace z Prahy 8 a členové dalších organizací. 

Samotné kolo začalo pro pořadatele velkým neznámém v krásných prostorách Valdštejnského sálu v senátu PČR, za což děkujeme panu senátoru Zdeňku Škromachovi, který převzal záštitu nad touto akcí a tyto prostory pro mladé chovatele zajistil. Dále záštitu naší akci udělili, děkan ČZU Pavel Tlustoš, starosta Prahy - Lysolají Petr Hlubuček, který nám velmi pomohl novými možnostmi a kontakty na správné lidi v oblasti Suchdola. Za Magistrát hlavního města Prahy udělila záštitu radní pro školství a volný čas paní Ludmila Štvánová, která přednesla velmi krásnou a emotivní zdravici. Poté následoval už jen návrat do Suchdola a první večeře v Hotelu Galaxie, kde nás výborně hostili po dobu celé akce.

Průběh jednotlivých soutěžních dní probíhal dle schopností jednotlivých odborných zkušebních komisí a současně pro nesoutěžící odbornosti byl zajištěn velmi pestrý doprovodný program čítající podrobnou prohlídku jednotlivých pracovišť na několika fakultách přímo v areálu ČZU, následně možnost navštívit jezdeckou školu ČZU, nedalekou národní technickou památku - muzeum čističky. A kdo chtěl zvolit aktivnější odreagování, mohl využít 200 m vzdálený sportovní areál katedry tělesné výchovy ČZU i s otevřeným bazénem.

Sobotní doprovodný program měl být už jen odměnou pro soutěžící za jejich snahu a píli. Jak návštěva pražské ZOO, tak i cesta přívozem přes Vltavu byla povedená a to i díky krásnému počasí, které nám vyšlo jednoznačně vstříc. Večerní slavnostní vyhlášení se vymklo připravenému časovému rámci zvláště zpožděným začátkem, což je na zamyšlenou také členům komise mládeže. Někteří jakoby na jeho přípravu letos poněkud zapomněli:-) Letošní mezinárodní kolo, jako i všechny předešlé, bylo velkou výzvou přátelům a soutěžícím ze Slovenska. Ti si i letos brousili zuby na premiérové vítězství ve vzájemném klání národů. Bohužel pro ně, ani letos neuspěli, i když v některých odbornostech s přehledem zvítězili jejich soutěžící nad našimi. Velice si ceníme účasti prvního polského a jedné ruské soutěžící, doufejme tedy, že je to předzvěstí budoucí opravdu mezinárodní chovatelské spolupráce již na Evropské úrovni. Soutěž okresů a nečekanou radost z fantastického domácího vítězství zaznamenali reprezentanti domácí Prahy, kteří velice těsně předstihli na stupních vítězů tradičně silný a početný Žďár nad Sázavou a letos velmi kvalitně připravenou výpravu Mladé Boleslavi. Snad tyto dosažené výsledky svých mladých chovatelů ocení i výbor OO ČSCH Praha, který jako jediný proti pravidlům odmítl potvrdit přihlášku svým soutěžícím a o neomluvené účasti jejich zástupce na celostátním aktivu pracovníků s mládeží ani nemluvě. 

Na závěr celé akce si již uvolnění soutěžící mohli zatancovat v rytmech našeho DJ Romana, který nás překvapil svými aktuálními vypalovačkami na diskotéce. A tradičně nejvzdálenější okresy už v brzkých ranních hodinách bezpečně odjížděli obtěžkáni mnoha cenami od štědrých sponzorů(CHOVATEL, DONA, PLANETA ZVÍŘAT, NOVÁ EXOTA, Andrej Funk, DAJANA PET, UNIVIT, Petr Sirotek, Tomáš Červinka, Rodentia.cz, Jiřina Šírková, MARS - Whiskas a Pedigree, ZVĚROKRUH, Karel Rataj, JR Farm, BiOMill) do svých rodných okresů. Akce s poklidem končila pro všechny zúčastněné bez větší újmy, za což patří velký dík hlavně jednotlivým vedoucím. 

Chceme vyzdvihnout a velmi za vše poděkovat tajemnici komise mládeže Janě Korbové za mnoho let hájení zájmu mladých chovatelů v tom nejurputnějším prostředí svazu. A těšíme se na nově představenou tajemnici mládeže Lucii Dejmkovou, která se poprvé akce také účastnila.

Všem bez výjimky ještě jednou díky

Za fotografie z akce děkujeme Silvii Veselé z časopisu Chovatel a najdete je zde: casopischovatel.rajce.idnes.cz/45._OMCH_Praha

Díky za fotky Martina Hlásenského : hlasema.rajce.idnes.cz/Olympiada_Mladych_chovatelu_-_Praha_2013

Díky za fotky Moniky Chromečkové : monika070912.rajce.idnes.cz/Olympiada_mladych_chovatelu_2013_-_Praha

 Za odkazy na další fotogalerie z OMCH budeme vděčni! :-)

 

 

    Mladí chovatelé na Bambiriádě v Praze!

Mladí chovatelé pod ČSCH působící v Praze spolu s DDM Praha 6 propagovali chovatelství jako volnočasovou aktivitu na tradiční největší přehlídce těchto aktivit pro děti a mládež v Praze - Dejvicích v termínu 23. - 26. 5. 2013. I přes nepřízeň počasí navštívilo v letošním roce akce na 35000 návštěvníků. A co bylo tradičním překvapením pro nás jako pořadatele? Rodiče, paní učitelky a hlavně děti si velice oblíbili naše mazlíčky a živými exponáty jsme opravdu zaujali. Někteří z nás sice špatně nesli že mezi veřejností koluje spousty mýtů a mylných přesvědčení o zvířatech a o našich nejobyčejnějších to platí dvojnásob:-)

Každopádně akce se opravdu vydařila a naše díky i velké díky organizátorů patří všem, kteří se na akci podíleli a pomohli nám v prezentaci chovatelství a ČSCH. Vždyť nejčastější dotazy v naší expozici od dospěláků byly tradičně na to jestli svaz pořád existuje a proč nejsme vůbec nikde vidět. Na fotky z Bambiriády se můžete podívat zde: https://chovatel-praha.estranky.cz/fotoalbum/bambiriada-2013/ . Takže jsme a budeme... 

 

 

 

 

Dětské spolky a občasnká společnost

Co nám ve společnosti chybí? Dostatek lidí, kteří jsou ochotni jít s „kůží na trh“ a pracovat pro svou komunitu. Pracovat pro ni s přesvědčením a ne s pocitem moci a vlastního prospěchu, zamýšlí se v úvodníku druhé letošní Archy Jan Burda.

 

Téma druhého čísla letošního ročníku Archy znělo "Dětské spolky a občanská společnost".

Úvodní text nese název Líheň, přičemž onou „líhní“, která pomáhá zmíněný deficit snižovat, je míněno prostředí občanských sdružení zaměřených na mimoškolní výchovu naší nejmladší generace. Vždyť co jiného jsou týmové aktivity a hry, co jiného je zapojení dětí do vedení oddílu, co jiného je výchova, kterou dětem v oddílech, klubech a spolcích dáváme? Jsou to zkušenosti – přesně ty, které dnešní společnost tak potřebuje, soudí autor.

Z dalších stránek Archy si mohou čtenáři udělat sami obrázek o tom, jak takový spolkový život v dětských sdruženích vypadá. Ať už jde o činnost Brontosauřích dětských oddílů (BRĎO, náležící k Hnutí Brontosaurus), jak ji přibližují Petr Gal s Martinem Kadalou, Tábornickou školu ČTU (Česká tábornická unie), vylíčenou v textu Terezy Štajnerové, Letní kemp mládeže v podání SEM (Sdružení evangelické mládeže), resp. Šárky Rokosové, nebo třeba mikulovskou RVVZ (Regionální velká výměnu zkušeností), pořádanou občanským sdružením 7 DNÍ ve spolupráci s tamními skauty. Její průběh zachytila Jiřina Falková.

Pod stručným titulkem Galén přináší druhý letošní sešit Archy obsáhlý materiál pojatý jako poděkování, rozloučení a ohlédnutí zároveň. Ohlédnutí za životní poutí, kterou světem dětských a mládežnických organizací urazil Jan Šimáně, neúnavný hlasatel myšlenky „Přátelství rozrůzněných“. Galén odešel na cestu bez značky. Pro všechny, jejichž život ovlivnil, se stal nezapomenutelným. Jeho myšlenky ztratily svého charismatického tvůrce a my všichni velkou osobnost, napsal Břeťa Boháč. Spolu s ním na zakladatele známých Březových lístků (a dalších živoucích tradic) vzpomínají Milan Hankovec, Vlastislav Toman, Iva Škrovová, Lída Pohanková, Petr Vaníček či Jan Burda (který také vzpomínkový příspěvek pro čtenáře Archy sestavil).

Více na http://www.adam.cz/clanek-2013040017-archa-c-2-2013-pise-o-detskych-spolcich-a-obcanske-spolecnosti.html

 

 

 

Máte zájem přidat Váš zajímavý odkaz na naše stránky? Kontaktujte nás:

Mgr. Vlastimil Jura v.jura@email.cz

 

Aktualizováno 30.5.2016         STÁLE PROBÍHÁ DOPLŇOVÁNÍ STRÁNEK 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Propozice na rok 2016

18. 2. 2016

Zde naleznete propozice na probíhající 48.ročník Olympiády mladých chovatelů v Praze (OMCH 2016)

 

MK OMCH 2015 - Ostrava

3. 1. 2016

 

Výsledky 2015

18. 6. 2015

Výsledky Olympiády mladých chovatelů (OMCH) v Praze v roce 2015

 

Výsledky 2014

15. 5. 2014

 Výsledky OMCH v Praze 2014

 

Výsledky 2013

10. 5. 2013

 Výsledky Olympiády mladých chovatelů v Praze pro rok 2013

 

CK OMCH 2010 - Litomyšl

6. 10. 2011

 

MK OMCH 2011 - Opava

6. 9. 2011

 Mezinárodní kolo Chovatelské olympiády mladých chovatelů pořádané v Opavě

 

Výsledky 2007

16. 10. 2010

 

Výsledky 2008

16. 10. 2010

 

Výsledky 2009

16. 10. 2010