Jdi na obsah Jdi na menu
 


VSOŠ LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 1978 - 1982

A TAK ŠEL ČAS

28. 8. 1978 - „ Tak nás tady máte“ – parta „dárečků“ se hlásí do služby.
Ano, tak by se to dalo říct. Zatím na chodbě stálo hejno vyhukanejch pubertálních mladíků čekajících na to, co s nimi udělají. To byl začátek našeho působení na Vojenské Střední Odborné Škole NOVÉ MESTO nad Váhom.
Do svého náručí nás přijali velitel čety četař absolvent ŠTEFÚRIK a velitel roty nadporučík HAJNOVIČ. A my začali žít životem vojenským a k tomu taky studovat. A to studium brali někteří profesoři celkem vážně. Připomínali nám, že mnoho věcí jsme se měli naučit už na základní škole. Do paměti se nám nezapomenutelně zapsaly výroky učitele matematiky LACKA: „ Do pekla priatelu, toto sú základné záležitosti zo ZDŠ“.
Ale my jsme se nevzdávali a probili jsme se do dalšího ročníku.

3. 9. 1979 - "Starý mázy" jdou do druháku. Cestu nám trochu „zarúbal“ nový velitel čety nadporučík ŠVEC, který se proslavil svým hlasem „a la“ Druppi a „bravurními“ orientačními schopnostmi. Ty dokázal na pochodovém cvičení, které bylo naplánováno na dopoledne, ale pro nás skončilo totálním vyčerpáním ve večerních hodinách.
Toto však byla jen příprava na to, kolik jsme toho měli našlapat. Připravovali jsme se na slavnostní vojenskou přehlídku v Praze (4.5.1980). Desítky našlapaných kilometrů i puchýřů byla cena za naši účast.
Jeden z mála světlých okamžiků - lyžařský výcvik na Bezovci.

1980 V roce 1980 jsme zdárně ukončili druhák a čekala nás další významná akce – stěhování do Liptovského Mikuláše. Tam jsme získali objekt kasáren „A“ „Pod Hájom“, kde jsme byli neomezenými vládci. Zlaté časy. Nový velitel roty poručík ROLC to s námi neměl lehké.

1.8.1980 - jsme někteří složili slavnostní vojenskou přísahu na vrchu HÁJ – NICOVO, přezdívaném „MONTE BŮ“. Tím jsme začali plnit i základní vojenskou službu.

1981 Provedli jsme výcvik v polních podmínkách na Lazisku. Ta ledová voda nás "hřála" ještě hodně dlouho.
Po zvládnutí třetího ročníku nás čekalo další stěhování – do objektu MOKRAĎ za Liptovským Petrem. A opět noví velitelé. Velitel roty podplukovník Eugen TONEISER a velitel čety čet.abs. Jozef BEDNÁR.
A další příjemná akce. Odborná praxe v TESLE NIŽNÁ.

květen 1982 - MATURITY - za starostlivého dohledu třídního učitele podplukovníka Slavomíra SKLENÁKA jsme je zvládli.

Tak a je to tady – studium na VSOŠ se blíží ke zdárnému konci. Čtyři roky studia i našeho života jsou za námi.

Bylo to něco neopakovatelného, krásného i hrozného zároveň.
Ale zapomenout se na to nedá.

10. 7. 1982 - Máme to za sebou. A ta oslava stála za to. Hospoda v Liptovském Petru dostala zabrat stejně jako my.

11. 7. 1982 - Těch pár potácejících se čerstvých rotmistrů bylo vyřazeno za přísného pohledu velitele školy plukovníka Ladislava HAMZY před zraky přítomných rodičů a přátel v kasárnách „D“ v Liptovském Mikuláši.

„Vítejte do života ptáci“