Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2018

Konfirmace - vstup do dospělosti

img_4726.jpgMilí konfirmandé, někdy v době, kdy jste se narodili, měl v kinech premiéru film, který se česky jmenuje Agent bez minulosti. Jde o film, kde hlavním hrdinou je Jason Bourne, kterého hraje Matt Damon. Film začíná tak, že rybáři ve středozemním moři v noci vyloví postřeleného člověka. Ten to přežije, ale vůbec nic si nepamatuje a tedy ani netuší, kdo je. A tak začíná kolotoč pátrání po identitě.  

Konfirmace je jakýmsi vstupem do dospělosti. A dospělý člověk si nutně potřebuje odpovědět na dvě zásadní otázky, jsou to stejné otázky, které si kladl Jason Bourne. Ta první otázka zní „Kdo jsem?“ Dospělý člověk musí mít jasnou identitu. A druhá otázka, kterou si potřebujeme odpovědět je „Proč tu jsem?“ aneb jaký je smysl mého života. A čím dříve člověk najde dobré odpovědi na tyto otázky, tím lépe se mu bude žít. Právě text určený na dnešní neděli nám přináší odpověď. Přečtěme si ten text:

 

On [Kristus] je ten, v němž se nám od Boha, jenž všechno působí rozhodnutím své vůle, dostalo podílu na předem daném poslání, abychom my, kteří jsme na Krista upnuli svou naději, stali se chválou jeho slávy. (Efezským 1, 11-12)

 

Apoštol Pavel nám tady ukazuje, kdo jsou křesťané a jaký je jejich životní smysl. Pojďme se tedy na to společně podívat.

 

1. otázka: Kdo jsem?

Jason Bourne se vyléčil ze zranění, ale hrozně ho trápilo, že neví, kdo je. A pátrání po identitě pro něj nebylo vůbec jednoduché.

Ti, kdo nevěří Pánu Bohu, to mají se svojí identitou také těžké. Pokud jsme výplodem náhody, tak se s tím dost těžko žije. My křesťané to máme trochu jednodušší, protože nám Bible říká, kdo jsme.

Podívejme se znovu na ten text. Čteme: „On [Kristus] je ten, v němž se nám od Boha, jenž všechno působí rozhodnutím své vůle, dostalo podílu na předem daném poslání, abychom my, kteří jsme na Krista upnuli svou naději, stali se chválou jeho slávy.“

Je tady řeč o tom, že Pán Bůh rozhoduje o všem, tedy i o nás. Prvně rozhodl o tom, že nás tady chtěl. To je Jeho rozhodnutí. Nejsme výsledky náhody ani nehody. Pán Bůh tady chtěl mít každého z nás. To je první odpověď na tuto otázku, kdo jsem. Jsi tady, protože tě tady Pán Bůh chtěl. Jsi Bohem chtěný a Bohem stvořený člověk. Pán Bůh přesně ví, jaký jsi, přesně ví, co se děje ve tvém životě. On má všechno ve svých rukou a nestane se nic, co by On nedovolil.

Ale ten verš nám ukazuje ještě něco. Nejsme pouze Božími výrobky. Je tam řeč o tom, že člověk může a tedy nemusí, upřít na Krista svoji naději. A tedy, dalším významným prvkem naší identity je to, že jsme svobodní. Máme svobodu rozhodnout, komu budeme věřit.

A tak si nutně musíme odpovědět, proč bychom měli upnout naději na Krista, jak čteme v našem textu. Proč? Protože tento Kristus si nás tak zamiloval, že za nás na kříži dal život, aby náš život nekončil katastrofou, ale abychom mohli žít věčný život s tím, kdo nás stvořil. A proto je tou nejdůležitější životní volbou to, abychom svoji naději měli v Ježíši Kristu. Využijme naší svobody a volme Ježíše.

Naší identitou je to, že Pán Bůh nás stvořil jako svobodné lidi, kteří si mohou vybrat, zda svou naději budou mít v Ježíši nebo ne. A já vám přeji, aby to byla pravda. Protože jen tehdy, prožijete šťastný život. Dnes jste vyznávali, že volíte Ježíše. To možná nebylo až tak těžké. Ale teď bude třeba každého dne dokazovat, že je to stále pravda. Je třeba žít tak, aby bylo vidět, že volíte Ježíše.

Milí přátelé, největším nepřítelem naděje v Pánu Ježíši Kristu je to, že máme naději sami v sobě, neboli že to štěstí hledáme jen sami v sobě. Když obdivujeme a uctíváme samého sebe, vytlačujeme Pána Ježíše Krista úplně ze svého život. A nic nepomůže, že jsme byli konfirmovaní a že se považujeme za křesťany.

Otázkou není, v co nebo v koho věříme. Otázkou je, kdo je nejdůležitější v mém životě. Křesťan je ten, kdo svoji identitu nachází v Bohu Stvořiteli a kdo se z Boží milosti rozhodl, že Pána Ježíše učiní tím nejdůležitějším ve svém životě.

 

2. otázka: Proč tu jsem?

To je ta druhá zásadní otázka. Ten, kdo nás stvořil, sám Pán Bůh, nám to říká. A každý kdo Ho poslouchá, pochopí, proč tady je. Jason Bourne ve filmu to dlouho nemohl pochopit a tak museli natočit ještě několik dalších dílů a stejně to nepochopil.

Poslouchejme znovu náš text: „On [Kristus] je ten, v němž se nám od Boha, jenž všechno působí rozhodnutím své vůle, dostalo podílu na předem daném poslání, abychom my, kteří jsme na Krista upnuli svou naději, stali se chválou jeho slávy.“

Je tady řeč, že jsme od Pána Boha dostali poslání. Tedy je tady nějaké poslání a i my se ho účastníme. To poslání je i pro nás. A co je tím posláním? Abychom se stali „chválou Jeho slávy.“ To je trochu komplikovaný výraz. Ale já ho výrazně zjednoduším. Můžeme si to přeložit tak, že se máme stát reklamou na Pána Boha. Máme žít tak, aby věřící, když vidí náš život, aby řekli, že vidí Pána Boha jednat v našem životě a aby za to Pánu Bohu děkovali. Máme žít tak, aby nevěřící dříve či později řekli, že máme něco, co by oni také chtěli. Oni nebudou vědět, co to je. My jim to musíme říct. Tím něčím je Boží požehnání.

Milí konfirmandé, vy jste byli povolání, abyste byli živu reklamou na Pána Boha.  Milí konfirmandé, možná to ani nevíte, ale vy jste ti nejdůležitější youtubeři. Ale nevysíláte na youtubu. Nevysíláte jen to, co chcete ukázat. Váš život sleduje spousta lidí, živě, neustále. A vašim posláním je být reklamou na Pána Boha.

Ale to samozřejmě neplatí jen pro konfirmandy, ale pro každého, kdo je křesťan. Proč je dnes v naší zemi tak velký odpor ke křesťanům? Protože jsme špatnou reklamou. Naše víra nikoho nepřitahuje. Milí konfirmandé, žijte tak, abyste byli dobrou reklamou.

A já mám dnes pro vás takový drsný challenge, výzvu. Křesťan totiž musí o své víře také mluvit. Ano, jeho činy jsou mnohdy více než slova, ale beze slov to nejde. A moje výzva je tato: Řekněte někomu ze spolužáků o tom, že jste měli konfirmaci a vysvětlete jim, co to znamená. Řekněte jim, že jste před lidmi řekli, že věříte v to, že Pán Ježíš Kristus je živým Bohem a že toužíte, aby vedl váš život. Vím, že to nebude lehké. Modlete se o to. Pán Bůh vám dá sílu. Ale udělejte to. Uvidíte, jak vás to posílí. A hned si v praxi vyzkoušíte dělat to, pro co tady na světě vlastně jste. Jste reklamou Pána Ježíše Krista.

Milí rodiče, mám domácí úkol i pro vás. Vím, že se to často nedělá. Nicméně pokud jste křesťané, i vy máte být reklamou Ježíše Krista. Z toho úkolu nevyrostete. Řekněte v práci, že jste měli konfirmaci, a že vaše dítě vyznalo, že chce věřit Ježíši Kristu a žít pro Něj. Dokážete to? Jste křesťany? Jste reklamou?

Ale ani u rodičů neskončíme. Je to úkol pro všechny. Řekněte někomu, že 10 mladých lidí tady dnes vyznalo svoji víru v Pána Ježíše a to, že chtějí, aby je On vedl životem. I vy máte být reklamou na Ježíše! Konfirmandé, ale vy všichni, ještě mám bonusový úkol. Napište mi na email nebo Facebook, jak se vám to podařilo nebo třeba nepodařilo.

Milí přátelé, nevím, jak dlouho ještě bude Jason Bourne hledat svoji identitu. Nevím, kolik filmů ještě bude muset vzniknout. Zatím poslední je z roku 2016. Vy svoji identitu můžete znát dnes. Jste Boží stvoření, které tady Pán Bůh chtěl, abychom v Pánu Ježíši Kristu měli svoji naději. A jsme tady proto, abychom byli Jeho reklamou. To jediné dává našemu životu smysl. Žijme tedy smysluplný život.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář