Jdi na obsah Jdi na menu
 


2001 - 2015 Závody

Když jsem ujel prvních pár tisíc kilometrů, napadlo mne, že by nebylo marné si nějak poměřit síly s ostatními. Přihlásil jsem se v roce 2001 na závod Nova Author Cup. Tehdy mi došlo, že závodit je něco jiného, než se jen tak vozit po krajině a kochat se. Párkrát jsem si zasoutěžil na několika menších podnicích a do Jizerek se opět vrátil o pět let později a zase na Nova Author Cup.

Postupně jsem se stal i pravidelným účastníkem Pražské padesátky (kterou jsem napoprvé pro defekt pláště nedokončil) ale v roce 2007 jsem se umístil uprostřed startovního pole, následující rok 2008 jsem si zlepšil čas o více než 10 minut a v roce 2009 o další dvě minuty. V roce 2010 jsem nebyl úplně v pohodě, u Kopaniny mě chytla křeč, takže jsem se proti loňsku pohoršil o 5 minut.

Dvakrát jsem si zajel okruhový závod pořádaný pod názvem Den sportu Prahy 6. Poprvé, v roce 2007 byla psí zima, v roce 2009 bylo lépe, ale zase jsem se zranil.

Rok 2011 byl pro mne z cyklistického hlediska mimořádně úspěšný. Díky neschopnému jednateli se firma položila a protože mi vyplácela odstupné, tak než jsem si našel nové zaměstnání, najel jsem hezkých pár tisíc kilometrů. Díky tomu mi závod Pražská padesátka 2011 mimořádně sednul a dosáhl jsem zatím nejlepší čas - pod dvě hodiny a dvacet minut, celkově na 290-tém místě a v mé věkové kategorii na šestém místě, takže spokojenost. Na krátký záznam z 13. ročníku se můžete podívat v archivu ČT4 Sport.

V roce 2012 přibylo konkurentů v mé věkové kategorii. Jako důchodce, který i částečně pracuje (a má dost času), jsem se celý rok svědomitě připravoval - do půlky září mám najeto 10 a půl tisíce km. Pražská padesátka 2012 se vyznačovala a) vyšší účastí závodníků, b) dost silným větrem na kopcích a c) zejména kolem Okoře blátivými úseky. I tak s celkově 368. místem celkově a 11. ve věkové kategorii jsem celkem spokojen. A pohodu mi nezkazila ani křeč v noze na posledním kopci, to jsem stejně následující den rozjezdil. Destiminutový záznam ze 14. ročníku je možno vidět v archivu ČT 4 Sport - omluvte prosím mizernou kvalitu střihu a nepřesnosti v komentáři.

Pražská padesátka 2012

15. ročník Pražské padesátky 2013 měl opět vyšší účast - více než 900 závodníků. Po deštivých dnech byla prakticky celá trať mimo asfalt pokrytá bahnem. Bez zajímavosti nebylo ani překonání rozvodněného potoka před Okoří. Na polní cestě k Přílepům mě někdo zezadu sestřelil a tak jsem dojel s naraženým levým stehnem. Jako už tradičně se v závěru dostavila křeč. Umístění na 492. místě a 9. v kategorii je vzhledem k mému věku ucházející, slabší čas odpovídá rozblácené trati. Krátkou zmínku o závodu vysílala ČT 4 Sport v závěru pořadu Sport v regionech.

Další, už 16. ročník Pražské padesátky 2014 poznamenala noční bouřka, doprovázená silným lijákem. Bahno jsem měl všude. Když se ráno rozpustila mlha a začalo svítit slunce, bylo to jako v prádelně. Křeč mě tentokrát chytla už při výjezdu na Juliánu, ale povedlo se to překonat. Skončil jsem celkově na 443. místě a 11. v kategorii. Přestože jsem měl (hlavně v druhé polovině) pocit, že mi to nejede, čas byl o necelých 8 minut lepší než před rokem. Pár záběrů ze závodu vysílala ČT 4 Sport v pořadu Author Pražská 50.

Závod ČEZ Bike Prague, který je součástí prestižní mezinárodní série Inter-Mountain Series, kam patří mimo jiné i legendární rakouský závod Salzkammergut Trophy, jsem poprvé absolvoval v červnu 2015. Připraveny byly dvě trasy, takže je možné se rozhodnou přímo na trati závodu, zda pojedete 35 nebo 65 km. Já jsem vzhledem k teplotě přes 30°C volil kratší variantu. Z celkového počtu startujících cca 1700 závodníků volilo 35 km něco přes 700. Dojel jsem na 323. místě a v kategorii M70 (60 až 69 let) na 4. místě. Reportáž ze závodu vysílala ČT 4 Sport v pořadu Sport v regionech ČEZ Bike Prague 2015.

Bike Prague 2015

17. ročník Pražské padesátky 2015 poznamenaly dvě okolnosti. Jednak se díky dlouhodobému suchu neskutečně prášilo a kromě toho byla z technických důvodů pozměněna trať. Šlo se tedy dlouhé minuty v zástupu po cestičce široké půl metru. Ačkoliv byl závod oproti minulým letům delší asi o dva kilometry, čas jsem si proti loňsku zlepšil.

profil.png

vysl_pp.png