Jdi na obsah Jdi na menu
 


2004 Červený Újezd

Hrad Červený Újezd je historizující novostavba hradu postavená ve stylu rytířské tvrze a usedlosti v letech 2001–2002 ve vesnici Červený Újezd v okrese Praha-západ, nedaleko Unhošti.

V interiéru hradu se nachází rozsáhlé muzeum českého venkova. Tato stálá expozice zahrnuje na 4000 exponátů pocházejících z celé České republiky i sousedního Slovenska a ukazuje každodenní venkovský život v období od 17. do počátku 20. století.

Pro zvláštní příležitosti lze v hradu najmout některé z jeho využitelných sálů – Rytířský sál, prostoru Zbrojnice, Barokní salonek, Mlýnský salonek nebo Českou stodolu.

Areál venkovských staveb - skanzen se nachází v zahradách a je, stejně jako muzeum na hradě, ukázkou venkovského života dob minulých. Můžete si tu z blízka prohlédnout větrný mlýn, zvonici, špejchar, vinný sklípek, salaš, milíř či starý dřevařský katr. Většina staveb má přístupné interiéry s ukázkou zařízení, nástrojů a techniky pro ně typické.

Při procházce zahradami, se kromě romantického zážitku, můžete dovědět i něco nového o naší flóře. Je zde vysazeno více jak 1000 různých druhů dřevin, rostlin a květin a ty méně známé jsou opatřeny cedulkami s popiskem. Bohaté zastoupení má v zahradách také fauna, tedy zvířátka. Na hladině rybníka občas uvidíte kapří ploutev. V ohradách a ve výbězích se pasou kozy a ovce, nechybí tu však ani krávy.

Hrad Červený Újezd