Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020 Potápka roháč

Na východním okraji Prahy, u rybníka Martiňáka, jsme objevili hnízdící pár Potápky roháče - Podiceps cristatus.

Potápka roháč je ozdobou klidných, rybnatých vod, jež mají v ideálním případě vytvořeny široké rákosinové okraje a jsou bohatě zarostlé vodním rostlinstvem. Zde se ptáci objevují v dubnu či v květnu a často zůstávají do pozdního podzimu. Středoevropští a severoevropští roháči táhnou na zimu k jihu a na západ a přezimují v západní Evropě, také v Anglii a ve Středomoří. V zimě je vídáme v klidných mořských zátokách. Někteří roháči se pokoušejí přezimovat na sever od Alp, dostávají se ale během tuhých zim do velkého nebezpečí.

Potápka hnízdí v období od dubna do července. V této době se ptáci obou pohlaví pyšní svatebním šatem, který se vyznačuje dvojitou chocholkou ("rohy") na hlavě a ozdobami po obou stranách krku. Během toku samec a samice plavou z určité vzdálenosti přímo proti sobě, natahují k sobě krky, proplétají si je a vyrážejí přitom hlasité výkřiky. Mezitím se střídavě potápějí a vynořují se zobákem plným vodních rostlin, které si vzájemně obřadně předávají. Oba partneři opřeni hrudí o hruď šlapou vodu a potřásají přitom hlavami. Některé fáze tohoto obřadu mohou ptáci provádět i po páření, poté, co již začali se stavbou hnízda.

Hnízdí jednou až dvakrát do roka, v jedné snůšce bývá 3–6 zpočátku světlých vajec, která později zhnědnou. Na jejich inkubaci, která trvá 27–29 dnů, i na péči o mláďata se podílí oba rodiče. Mláďata jsou světlá, tmavě pruhována a krátce po vylíhnutí jsou již schopna plavat a dokonce se i potápět, ale po dobu 3 týdnů se nechávají vozit na hřbetech svých rodičů, později je však již odsud sami rodiče vyhání. Na nich se pak stávají zcela nezávislí po 71–79 dnech.