Jdi na obsah Jdi na menu
 


2008 Lago di Garda

Lago di Garda nebo také Lago di Benaco patří k nekrásnějším koutům Evropy. Lago di Garda se rozprostírá se na hranici mezi třemi regiony – Trentino na severu, Lombardie na západě a jihu a Veneto na jihu a východě. Je současně největším Italským jezerem - 370 km². Jezero Lago di Garda bylo vytvořeno obrovským Adižským ledovcem, který vyhloubil tuto gigantickou 372 metrů hlubokou vanu. Na severu je jezero úzké - 5km a rozšiřuje se až na 18km. Je dlouhé 51,6 km a široké 17,2 km. Délka jeho břehu je 158,4 km. Průměrnou hloubku má 136 m a maximální hloubku 346 m. Leží v nadmořské výšce 65 m. Zatímco západní břeh vyplňují osamělé skupiny Alpi di Ledro, východní břeh je ve stínu kompaktního 60km dlouhého hřebene Monte Baldo, který převyšuje jezero Lago di Garda o 2000 metrů.

Masiv Gardských hor představuje nejednotný labyrint samostatných skupin a celků hor. Hory nejsou nijak vysoké, přesto zde vznikají velká převýšení mezi údolím a vrcholy. Někdy je tento rozdíl větší než 2000 metrů, jako například v případě kompaktního 60 km dlouhého hřebene Monte Baldo, rozkládajícího se na východním břehu jezera. Nejvyšší masiv pohoří, skupina Cadria se nachází 15 km severozápadně od Gardského jezera. Při západním břehu se vypínají mnohem nižší, ovšem ostře formované a strmými stěnami spadající hory přírodního parku Parco Alto Garda Bresciano. Gardské hory však nejsou jen jezero Lago di Garda. Severozápadně odsud leží pod vrcholem Cima Pari (1991 m) jezero Lago di Ledro a zhruba 10 km severně od letoviska Riva del Garda nalezneme menší jezero Lago di Tenno.

Ze starobylého Trenta jsme na kolech dojeli údolím Adige přes Rovereto do místa ubytování - Riva del Garda. V několika dnech jsme projeli okolí jezera, přes Torbole a Malcesine jsme se dostali k lanovce pod vrchol Monte Baldo (2218 metrů) a odtud oklikou do Gardy a zpět do Rivy. Projeli jsme se i kolem jezer Lago di Ledro a Lago di Tenno. Jeden den jsme s Tomem vyjeli sami dva do hor na severozápadě, do končin, kde není ani památky po turistickém ruchu v okolí jezera Garda. Na zpáteční cestě domů jsme se zastavili v typické venkovské hospůdce, kde jsme ochutnali místní sýrové speciality a pak nás čekalo už jen zakončení v Padergnone, spojené s koupelí v Lago di Toblino.

MTB na Gardě