Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                 Hlášky

Fénixův řád, Kapitola 5, Strana 61
„A ta zatracená kráva Pansy Parkinsonová,’ dodala jízlivě Hermiona, „jak se může prefektkou stát někdo, kdo je hloupější než troll s otřesem mozku...“
Fénixův řád, Kapitola 10, Strana 122
„Nechám Goyla psát za trest věty, to ho zabije, nesnáší psaní,“ plánoval vesele Ron. Napodobil Goyleův chrochtavý hlas, zkřivil tvář do bolestně soustředěné grimasy a dělal, že píše do vzduchu. „Už… nikdy… nebudu… vypadat… jako… zadek… paviána….“
Fénixův řád, Kapitola 10, Strana 122
Hermiona ale napřímila ramena a odrázovala k Fredovi a Georgovi, kteří drželi v rukou desky s papíry a pozorně prvňáky sledovali. Ron se nadzdvihl z křesla, chvíli tak vydržel a pak zamumlal k Harrymu: „Má to pod kontrolou“ a zapadl do křesla tak hluboko, jak jen to šlo.
Fénixův řád, Kapitola 13, Strana 164
Ernie byl někdy trochu patetický, ale Harry měl radost, že mu vyjádřil podporu někdo, komu se v uších nehoupají ředkvičky.
Fénixův řád, Kapitola 13, Strana 170
Kdo by se staral o pitomé létající koně; Cho řekla, že byl statečný. Chvíli přemýšlel, že by jí pomohl přivázat balíček poraněnou rukou - čistě nezáměrně, samozřejmě
Fénixův řád, Kapitola 14, Strana 182
"Myslím, že jsi špatně slyšel, když profesorka Sinistrová říkala, že Europa je pokrytá ledem - ne medem - Harry?“
Fénixův řád, Kapitola 14, Strana 193
„Jmelí,“ řekla Cho tiše a ukázala na strop nad hlavou. „Jo,“ řekl Harry. V puse měl úplně sucho. „Nejspíš je plné narglů.“ „Co jsou to narglové?“ „Nemám tušení,“ řekl Harry.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 292
„Políbila tě?“ zeptala se Hermiona hbitě. Ron se posadil tak rychle, že si rozlil inkoust po rohoži. Ale ignoroval to a dychtivě zíral na Harryho.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„No?“ pobídl ho. Harry se podíval na Ronův výraz kombinující zvědavost a pobavenost a pak na Hermionino lehké zamračení a přikývl. „HA!“ Ron udělal triumfální gesto zaťatou pěstí a zasmál se tak drsně, že skupinka plaše se tvářících druháků u okna nadskočila.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„No, a?“ řekl konečně Ron a podíval se na Harryho, „jaké to bylo?“ Harry chvíli váhal. „Mokré,“ odpověděl po pravdě. Ron udělal zvuk, který mohl vyjadřovat stejně dobře potěšení jako znechucení - nedalo se to poznat.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„Protože brečela,“ pokračoval Harry. „Ach,“ řekl Ron a jeho úsměv trochu ochabl. „To líbáš tak špatně?“ „To nevím,“ řekl Harry, kterého to předtím nenapadlo a te mu to začalo dělat starosti. „Možná, že jo.“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293-294
„Jistěže ne,“ řekla Hermiona nepřítomně a dál se věnovala dopisu. „Jak to víš?“ zeptal se jí Ron velmi ostrým tónem. „Protože Cho teď tráví pláčem polovinu dne,“ řekla Hermiona. „Brečí u jídla, na záchodě, všude.“ „Jeden by řekl, že trochu líbání jí zvedne náladu,“ zakřenil se Ron.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Rone,“ řekla Hermiona povýšeně a namočila brk do inkoustu, „ty jsi ten nejbezcitnější prevít, jakého jsem kdy měla to neštěstí potkat.“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Co to mělo znamenat?“ ozval se dotčeně Ron. „Kdo by brečel, když ho někdo líbá?“ „Jo,“ řekl trochu zoufale Harry, „kdo?“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Tohle všechno nemůže jeden člověk cítit najednou, explodoval by.“ „To, že tvá škála emocí je stejně široká jako u čajové lžičky neznamená, že to platí pro všechny,“ řekla Hermiona sprostě a zvedla brk. „Ale ona začala,“ řekl Harry. „Já bych ne - ona prostě tak nějak ke mně přišla - a najednou mi brečela na rameni - nevěděl jsem, co mám dělat -“ „Nic si nevyčítej, kamaráde,“ řekl Ron, kterého jen ta představa vyděsila. „Stačilo být na ni prostě hodný,“ řekla Hermiona, „ale to jsi byl, viď?“ „No,“ řekl Harry a tváře se mu začínaly zahřívat, „tak nějak jsem ji - trochu poplácal po zádech.“ Hermiona vypadala, že se vší silou snaží neobrátit oči v sloup.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
A Protiva, kterého Harry nikdy předtím neviděl přijmout rozkaz od studenta, si stáhl svůj orolničkovaný klobouk a zasalutoval, zatímco Fred s Georgem se otočili a za bouřlivého jásotu studentů dole se vyřítili přední bránou ven do nádherného západu slunce.
Fénixův řád, Kapitola 29, Strana 436
Kromě Filche se nikdo z personálu nijak nenamáhal jí pomoci. Naopak, týden po Fredově a Georgeově odletu Harry na vlastní oči viděl profesorku McGonagallovou, kterak prošla kolem Protivy, který se právě ze všech sil snažil povolit křišťálový lustr a byl by přísahal, že mu nenápadně pošeptala: „Šroubuje se to na druhou stranu.“
Fénixův řád, Kapitola 30, Strana 438
„Grop má kolem šestnácti stop, baví ho vytrhávat ze země dvacet stop vysoké borovice a zná mě,“ odfrkla si, „jako Hermy.“
Fénixův řád, Kapitola 31, Strana 455
„Jo, jeví známky života, když uděláš tohle,“ řekl Ron a jazykem vyloudil tiché klapavé zvuky. Umbridgová se posadila jako pružina a divoce se rozhlížela.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 543
Madam Pomfreyová vystrčila hlavu ze své kanceláře a zavolala: „Něco se děje, profesorko?“ „Ne... Ne...“ řekla Umbridgová a položila se zpět do polštářů, „Ne, jen se mi asi něco zdálo...“
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 543
Profesorka McGonagallová se po několika demonstrativních pokusech zvednout se ze židle zase posadila a nahlas litovala, že sama nemůže běžet Umbridgové zamávat, protože její hůl si půjčil Protiva.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 547
Cesta Bradavickým expresem domů byla v několika ohledech památná. Předně, Malfoy, Crabbe a Goyle, kteří evidentně čekali celý týden, až budou moci udeřit bez učitelů kolem, se pokusili Harryho přepadnout, když se vracel vlakem ze záchoda. Jejich útok mohl být úspěšný nebýt toho, že si neúmyslně za místo přepadení vybrali uličku před kupé plným členů BA, kteří je viděli a okamžitě vyrazili Harrymu na pomoc.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
Ve chvíli, kdy Ernie Macmillan, Hannah Abbottová, Susan Bonesová, Justin Finch-Fletchley, Anthony Goldstein a Terry Boot skončili s vyvoláváním zaklínadel a kleteb, které je Harry naučil, Malfoy, Crabbe a Goyle připomínali tři obrovské slimáky nacpané do bradavických uniforem. Harry, Ernie a Justin je hodili na polici na zavazadla a nechali je tam slizit.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
„Musím se přiznat, že se těším, jak se bude tvářit Malfoyova matka, až vyleze z vlaku,“ řekl Ernie spokojeně a díval se, jak se Malfoy nad ním svíjí.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
Ernie se ještě nesmířil s tím, jak Malfoy během své krátké kariéry v vyšetřovatelské četě strhával Mrzimoru body. „Goylova máma bude taky ráda,“ řekl Ron, kterého přilákal rámus. „Vypadá te mnohem líp..."
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
„Vyhrožujete mi, pane?“ řekl tak hlasitě, že několik kolemjdoucích se otočilo.„Ano,“ řekl Pošuk, kterého potěšilo, že to strýc Vernon pochopil tak rychle. „A vypadám snad jako někdo, kdo by se nechal zastrašit?“ štěkl strýc Vernon. „No...“ řekl Moody a nadzvedl buřinku a odhalil tak zlověstně se protáčející magické oko. Strýc Vernon hrůzou uskočil a praštil se o vozík na zavazadla. „Ano, řekl bych, že ano, Dursleyi.“
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 555-556
"Tu košili jsem koupil v mudlovském obchodě," bránil se starý kouzelník tvrdohlavě. "Mudlové takové nosí." "Nosí je jejich ženy, Archie, ale muži ne, ti nosí tohle," prohlásil kouzelník z ministerstva a mával proužkovanými kalhotami.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Ty si na sebe nevezmu," řekl starý Archie pobouřeně. "Mám rád, když mi kolem franty pěkně fouká."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Oni ršíkají, se tady ten chlapeček má také ssoutěšit!" Otupělým pocitem čehosi neuvěřitelného, který jej neopouštěl, proskočila rázem jiskřička vzteku. O jakém chlapečkovi to mluví?
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
PRÁSK! Několik studentů vykřiklo a Harry cítil, jak mu něco doběla rozpáleného škrtlo o tvář - sáhl do kapsy hábitu pro hůlku, ale ještě než se jí vůbec dotkl, uslyšel druhé hlasité PRÁSK a po celé vstupní síni to jen zadunělo. "TAK TOHLE NE, CHLAPEČKU!"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Harry se prudce otočil. Po mramorovém schodišti kulhal dolů profesor Moody. Držel v ruce hůlku a mířil jí na sněhobílou fretku, která se zmítala na kamenných dlaždicích tam, kde před chvílí stál Draco Malfoy.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Ve vstupní síni zavládlo zděšené ticho. S výjimkou Moodyho nikdo nepohnul brvou. Moody se otočil a podíval se na Harryho - tedy aspoň jeho normální oko se na něj dívalo; to druhé se upíralo dovnitř do Pošukovy hlavy.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Zasáhl vás?" zavrčel Moody tlumeným, skřípavým hlasem. "Ne," řekl Harry. "Netrefil se." "NECHTE TOHO!" vykřikl Moody. "Čeho - čeho mám nechat?" zeptal se Harry zmateně. "Vy ne - on!" zavrčel Moody a přes rameno ukázal na Crabbeho, který se chystal bílou fretku zdvihnout, ale teď ztuhl jako přimrazený. Zdálo se, že Moodyho druhé oko je čarodějné a dokáže vidět i dozadu.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Moody kulhavým krokem zamířil ke Crabbemu, Goylovi a fretce, která zděšeně vypískla, vyletěla vzhůru a vyrazila směrem ke sklepením.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"To ať vás ani nenapadne!" zahřměl Moody, opět zamířil hůlkou na fretku a ta se vznesla dobrých deset stop do vzduchu, s hlasitým plesknutím dopadla na zem a znovu se odrazila vzhůru.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Nemám rád lidi, kteří svého protivníka napadnou ve chvíli, kdy k nim stojí zády," vrčel Moody, zatímco fretka se odrážela výš a výš a vřeštěla bolestí.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Něco takového je podlé, zbabělé a sprosté..." Fretka se znovu vznesla do vzduchu a bezmocně škubala nohama i ocasem.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Tohle - už - nikdy - nedělejte -" odsekával Moody a fretka při každém slově vždy znovu dopadla na kamennou podlahu a znovu se odrazila vzhůru.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Profesore Moody!" ozval se zděšený hlas. Po mramorovém schodišti k nim scházela profesorka McGonagallová s náručí plnou knih. "Dobrý večer, paní profesorko," řekl Moody klidně a fretka vyletěla ještě výš.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Co - co to děláte?" zeptala se profesorka McGonagallová a zděšeně sledovala, jak fretka zas a znovu dopadá na podlahu a odráží se vzhůru. "Učím," řekl Moody.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Učí... Moody, to je nějaký student?" zaječela profesorka McGonagallová a knihy se jí rozsypaly po schodech. Jistě," přisvědčil Moody. "To ne!" vykřikla profesorka, seběhla dolů a vytáhla hůlku. Okamžik nato se s hlasitým prásknutím znovu objevil Draco Malfoy. Jako hromádka neštěstí ležel na podlaze a ulízané světlé vlasy mu visely do tváře, kterou teď měl zářivě růžovou. Několikrát sebou ještě trhl, než vstal.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Moody, tady u nás nikdy nepoužíváme přeměňování jako trest!" namítla profesorka McGonagallová chabě. "To vám profesor Brumbál určitě řekl?" "Nejspíš se o tom zmínil," řekl Moody a lhostejně se poškrábal na bradě, "ale říkal jsem si, že takový pořádný šok -"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"U nás dáváme školní tresty, Moody! Nebo to ohlásíme řediteli koleje, do které provinilý student patří!" "Budiž, tak já to udělám," řekl Moody a hleděl na Malfoye s hlubokou nelibostí.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Tomu bledé oči ještě slzely bolestí a ponížením; nenávistně na Moodyho pohlédl a zamumlal cosi, z čeho rozeznali jenom slova "můj otec". "Tak ty takhle?" řekl Moody tiše a přikulhal o několik kroků blíž. Ponuré klapání jeho dřevěné nohy se rozléhalo po celé síni. "Ano, s tvým otcem jsme staří známí, chlapče.., řekni mu, že Moody si na jeho syna dá pořádný pozor... to mu ode mne vyřiď... a ředitelem vaší koleje nejspíš bude Snape, že ano?" "Ano," přisvědčil Malfoy nasupeně. "Další ze starých přátel," zavrčel Moody. "Těšil jsem se, že si se svým dobrým kamarádem Snapem chvíli popovídám... Tak pojď..." Uchopil Malfoye v nadloktí a vedl ho dolů do sklepení. Profesorka McGonagallová se za nimi ještě chvíli ustaraně dívala. Potom zamávala hůlkou nad rozsypanými knihami, ty se vznesly do vzduchu a srovnaly se jí do náruče.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Nemluvte na mě, prosím vás," požádal Ron potichu Harryho a Hermionu, když několik minut nato usedli k nebelvírskému stolu a ze všech stran k nim doléhaly vzrušené řeči o tom, co se právě stalo. "Proč?" zeptala se překvapeně Hermiona. "Protože si to chci navždycky zapamatovat," vysvětlil Ron se zavřenýma očima a s povzneseným výrazem ve tváři. "Draco Malfoy proměněný ve fretku, a poletuje nahoru dolů, až jsou z toho všichni diví..."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Harry s Hermionou se rozesmáli a Hermiona začala všem třem nakládat na talíře dušené hovězí. "Moody ovšem mohl Malfoyovi doopravdy ublížit," poznamenala přitom. Ještě že do toho profesorka McGonagallová zasáhla -" "Hermiono!" utrhl se na ni Ron a prudce otevřel oči. "Kazíš mi nejlepší okamžik mého života!"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Uděláte, co říkám," zabručel, "nebo s váma zatočím jako pan profesor Moody... Slyšel jsem, že z vás byla príma fretka, Malfoyi."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Hermiona však přes Malfoye na někoho zamávala a hlasitě pozdravila: "Dobrý večer, pane profesore Moody!" Malfoy zbledl jako stěna, uskočil a polekaně se ohlédl. Moody však ještě seděl u učitelského stolu a dojídal večeři. Jako fretce se ti to moc nelíbilo, co, Malfoyi?" připomněla mu Hermiona jízlivě.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Tyss ji sachrránil," řekla bez dechu, "i kdyšš nebyla tvoje zajatkyně." "No jo," odtušil Harry a upřímně teď litoval, že všechny tři dívky nenechal přivázané k soše.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Fleur se k němu sklonila a dvakrát ho políbila na každou tvář (cítil, že mu celý obličej hoří a vůbec by se nedivil, kdyby mu z uší znovu vyrazila pára). Potom řekla Ronovi: "A ty taky, tys mu prššece pomáhal -" Jo," přitakal Ron a zřejmě doufal v nejlepší, "jo, trošinku -" Fleur se vrhla i na něj a políbila ho také. Hermiona z toho byla vzteky bez sebe...
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
„Nedávej ji z ruky, troubo!“ vřískla paní Figgová, „co když tu ještě nějací jsou? Já toho Mundunguse Fletchera zabiju!“
Fénixův řád, Kapitola 1, Strana 12
„A tohle je Nymfadora -“ „Neříkej mi Nymfadora, Remusi,“ ohradila se mladá čarodějka, „jen Tonková." „Nymfadora Tonková, která raději používá pouze příjmení,“ dokončil Lupin. „Stejně jako bys to udělal ty, kdyby tě tvoje praštěná matka pojmenovala Nymfadora,“ zahučela Tonková.
Fénixův řád, Kapitola 3, Strana 31
„Budeme muset udělat zpětnou smyčku, abychom si byli jistí, že nás nikdo nesleduje,“ vypadl z Moodyho další skvělý nápad a Tonková zaječela: „Ty jsi pošuk, Pošuku! Už jsme tu všichni přimrzlí ke košťatům! Jestli budeme pořád někam uhýbat, nedoletíme tam ani za týden! Krom toho, už jsme skoro na místě!“
Fénixův řád, Kapitola 3, Strana 36
„Pamatuješ na Fleur Delacourovou?“ zeptal se George, „má teď práci u Gringottů, aby si výýý’pšííla áááglištinu -“ „A Billy jí dává spoustu soukromých lekcí,“ uchichntul se Fred.
Fénixův řád, Kapitola 4, Strana 44
„Už je po schůzi, můžete jít dolů a dát si večeři. Všichni tě chtějí vidět, Harry. A kdo nechal dole u dveří všechny ty hnojůvky?“ „Křivonožka,“ obvinila Ginny bez uzardění Weasleyovic kocoura, „strašně rád si s nimi hraje.“
Fénixův řád, Kapitola 4, Strana 48
„Snaží se ho zdiskreditovat,“ řekl Lupin, „neviděl jsi minulý týden Denního věštce? Napsali, že byl vyloučen z předsednictva Mezinárodní konfederace čarodějů, protože stárne a ztrácí pojem o realitě; ale není to pravda, pro jeho vyloučení hlasovali čarodějové z ministerstva poté, co přednesl řeč o Voldemortově návratu. Degradovali ho také z vrchního čaroděje Wizengamotu - to je nejvyšší soud - a te se mluví o tom že mu odeberou Merlinův řád první třídy.“ „Ale Brumbál tvrdí, že je mu to jedno, dokud nepřestanou prodávat čokoládové žabky s jeho kartičkami,“ pousmál se Billy.
 
Fénixův řád, Kapitola 5, Strana 61
„A ta zatracená kráva Pansy Parkinsonová,’ dodala jízlivě Hermiona, „jak se může prefektkou stát někdo, kdo je hloupější než troll s otřesem mozku...“
Fénixův řád, Kapitola 10, Strana 122
„Nechám Goyla psát za trest věty, to ho zabije, nesnáší psaní,“ plánoval vesele Ron. Napodobil Goyleův chrochtavý hlas, zkřivil tvář do bolestně soustředěné grimasy a dělal, že píše do vzduchu. „Už… nikdy… nebudu… vypadat… jako… zadek… paviána….“
Fénixův řád, Kapitola 10, Strana 122
Hermiona ale napřímila ramena a odrázovala k Fredovi a Georgovi, kteří drželi v rukou desky s papíry a pozorně prvňáky sledovali. Ron se nadzdvihl z křesla, chvíli tak vydržel a pak zamumlal k Harrymu: „Má to pod kontrolou“ a zapadl do křesla tak hluboko, jak jen to šlo.
Fénixův řád, Kapitola 13, Strana 164
Ernie byl někdy trochu patetický, ale Harry měl radost, že mu vyjádřil podporu někdo, komu se v uších nehoupají ředkvičky.
Fénixův řád, Kapitola 13, Strana 170
Kdo by se staral o pitomé létající koně; Cho řekla, že byl statečný. Chvíli přemýšlel, že by jí pomohl přivázat balíček poraněnou rukou - čistě nezáměrně, samozřejmě
Fénixův řád, Kapitola 14, Strana 182
"Myslím, že jsi špatně slyšel, když profesorka Sinistrová říkala, že Europa je pokrytá ledem - ne medem - Harry?“
Fénixův řád, Kapitola 14, Strana 193
„Jmelí,“ řekla Cho tiše a ukázala na strop nad hlavou. „Jo,“ řekl Harry. V puse měl úplně sucho. „Nejspíš je plné narglů.“ „Co jsou to narglové?“ „Nemám tušení,“ řekl Harry.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 292
„Políbila tě?“ zeptala se Hermiona hbitě. Ron se posadil tak rychle, že si rozlil inkoust po rohoži. Ale ignoroval to a dychtivě zíral na Harryho.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„No?“ pobídl ho. Harry se podíval na Ronův výraz kombinující zvědavost a pobavenost a pak na Hermionino lehké zamračení a přikývl. „HA!“ Ron udělal triumfální gesto zaťatou pěstí a zasmál se tak drsně, že skupinka plaše se tvářících druháků u okna nadskočila.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„No, a?“ řekl konečně Ron a podíval se na Harryho, „jaké to bylo?“ Harry chvíli váhal. „Mokré,“ odpověděl po pravdě. Ron udělal zvuk, který mohl vyjadřovat stejně dobře potěšení jako znechucení - nedalo se to poznat.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293
„Protože brečela,“ pokračoval Harry. „Ach,“ řekl Ron a jeho úsměv trochu ochabl. „To líbáš tak špatně?“ „To nevím,“ řekl Harry, kterého to předtím nenapadlo a te mu to začalo dělat starosti. „Možná, že jo.“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 293-294
„Jistěže ne,“ řekla Hermiona nepřítomně a dál se věnovala dopisu. „Jak to víš?“ zeptal se jí Ron velmi ostrým tónem. „Protože Cho teď tráví pláčem polovinu dne,“ řekla Hermiona. „Brečí u jídla, na záchodě, všude.“ „Jeden by řekl, že trochu líbání jí zvedne náladu,“ zakřenil se Ron.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Rone,“ řekla Hermiona povýšeně a namočila brk do inkoustu, „ty jsi ten nejbezcitnější prevít, jakého jsem kdy měla to neštěstí potkat.“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Co to mělo znamenat?“ ozval se dotčeně Ron. „Kdo by brečel, když ho někdo líbá?“ „Jo,“ řekl trochu zoufale Harry, „kdo?“
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
„Tohle všechno nemůže jeden člověk cítit najednou, explodoval by.“ „To, že tvá škála emocí je stejně široká jako u čajové lžičky neznamená, že to platí pro všechny,“ řekla Hermiona sprostě a zvedla brk. „Ale ona začala,“ řekl Harry. „Já bych ne - ona prostě tak nějak ke mně přišla - a najednou mi brečela na rameni - nevěděl jsem, co mám dělat -“ „Nic si nevyčítej, kamaráde,“ řekl Ron, kterého jen ta představa vyděsila. „Stačilo být na ni prostě hodný,“ řekla Hermiona, „ale to jsi byl, viď?“ „No,“ řekl Harry a tváře se mu začínaly zahřívat, „tak nějak jsem ji - trochu poplácal po zádech.“ Hermiona vypadala, že se vší silou snaží neobrátit oči v sloup.
Fénixův řád, Kapitola 21, Strana 294
A Protiva, kterého Harry nikdy předtím neviděl přijmout rozkaz od studenta, si stáhl svůj orolničkovaný klobouk a zasalutoval, zatímco Fred s Georgem se otočili a za bouřlivého jásotu studentů dole se vyřítili přední bránou ven do nádherného západu slunce.
Fénixův řád, Kapitola 29, Strana 436
Kromě Filche se nikdo z personálu nijak nenamáhal jí pomoci. Naopak, týden po Fredově a Georgeově odletu Harry na vlastní oči viděl profesorku McGonagallovou, kterak prošla kolem Protivy, který se právě ze všech sil snažil povolit křišťálový lustr a byl by přísahal, že mu nenápadně pošeptala: „Šroubuje se to na druhou stranu.“
Fénixův řád, Kapitola 30, Strana 438
„Grop má kolem šestnácti stop, baví ho vytrhávat ze země dvacet stop vysoké borovice a zná mě,“ odfrkla si, „jako Hermy.“
Fénixův řád, Kapitola 31, Strana 455
„Jo, jeví známky života, když uděláš tohle,“ řekl Ron a jazykem vyloudil tiché klapavé zvuky. Umbridgová se posadila jako pružina a divoce se rozhlížela.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 543
Madam Pomfreyová vystrčila hlavu ze své kanceláře a zavolala: „Něco se děje, profesorko?“ „Ne... Ne...“ řekla Umbridgová a položila se zpět do polštářů, „Ne, jen se mi asi něco zdálo...“
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 543
Profesorka McGonagallová se po několika demonstrativních pokusech zvednout se ze židle zase posadila a nahlas litovala, že sama nemůže běžet Umbridgové zamávat, protože její hůl si půjčil Protiva.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 547
Cesta Bradavickým expresem domů byla v několika ohledech památná. Předně, Malfoy, Crabbe a Goyle, kteří evidentně čekali celý týden, až budou moci udeřit bez učitelů kolem, se pokusili Harryho přepadnout, když se vracel vlakem ze záchoda. Jejich útok mohl být úspěšný nebýt toho, že si neúmyslně za místo přepadení vybrali uličku před kupé plným členů BA, kteří je viděli a okamžitě vyrazili Harrymu na pomoc.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
Ve chvíli, kdy Ernie Macmillan, Hannah Abbottová, Susan Bonesová, Justin Finch-Fletchley, Anthony Goldstein a Terry Boot skončili s vyvoláváním zaklínadel a kleteb, které je Harry naučil, Malfoy, Crabbe a Goyle připomínali tři obrovské slimáky nacpané do bradavických uniforem. Harry, Ernie a Justin je hodili na polici na zavazadla a nechali je tam slizit.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
„Musím se přiznat, že se těším, jak se bude tvářit Malfoyova matka, až vyleze z vlaku,“ řekl Ernie spokojeně a díval se, jak se Malfoy nad ním svíjí.
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
Ernie se ještě nesmířil s tím, jak Malfoy během své krátké kariéry v vyšetřovatelské četě strhával Mrzimoru body. „Goylova máma bude taky ráda,“ řekl Ron, kterého přilákal rámus. „Vypadá te mnohem líp..."
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 552
„Vyhrožujete mi, pane?“ řekl tak hlasitě, že několik kolemjdoucích se otočilo.„Ano,“ řekl Pošuk, kterého potěšilo, že to strýc Vernon pochopil tak rychle. „A vypadám snad jako někdo, kdo by se nechal zastrašit?“ štěkl strýc Vernon. „No...“ řekl Moody a nadzvedl buřinku a odhalil tak zlověstně se protáčející magické oko. Strýc Vernon hrůzou uskočil a praštil se o vozík na zavazadla. „Ano, řekl bych, že ano, Dursleyi.“
Fénixův řád, Kapitola 38, Strana 555-556
"Tu košili jsem koupil v mudlovském obchodě," bránil se starý kouzelník tvrdohlavě. "Mudlové takové nosí." "Nosí je jejich ženy, Archie, ale muži ne, ti nosí tohle," prohlásil kouzelník z ministerstva a mával proužkovanými kalhotami.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Ty si na sebe nevezmu," řekl starý Archie pobouřeně. "Mám rád, když mi kolem franty pěkně fouká."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Oni ršíkají, se tady ten chlapeček má také ssoutěšit!" Otupělým pocitem čehosi neuvěřitelného, který jej neopouštěl, proskočila rázem jiskřička vzteku. O jakém chlapečkovi to mluví?
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
PRÁSK! Několik studentů vykřiklo a Harry cítil, jak mu něco doběla rozpáleného škrtlo o tvář - sáhl do kapsy hábitu pro hůlku, ale ještě než se jí vůbec dotkl, uslyšel druhé hlasité PRÁSK a po celé vstupní síni to jen zadunělo. "TAK TOHLE NE, CHLAPEČKU!"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Harry se prudce otočil. Po mramorovém schodišti kulhal dolů profesor Moody. Držel v ruce hůlku a mířil jí na sněhobílou fretku, která se zmítala na kamenných dlaždicích tam, kde před chvílí stál Draco Malfoy.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Ve vstupní síni zavládlo zděšené ticho. S výjimkou Moodyho nikdo nepohnul brvou. Moody se otočil a podíval se na Harryho - tedy aspoň jeho normální oko se na něj dívalo; to druhé se upíralo dovnitř do Pošukovy hlavy.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Zasáhl vás?" zavrčel Moody tlumeným, skřípavým hlasem. "Ne," řekl Harry. "Netrefil se." "NECHTE TOHO!" vykřikl Moody. "Čeho - čeho mám nechat?" zeptal se Harry zmateně. "Vy ne - on!" zavrčel Moody a přes rameno ukázal na Crabbeho, který se chystal bílou fretku zdvihnout, ale teď ztuhl jako přimrazený. Zdálo se, že Moodyho druhé oko je čarodějné a dokáže vidět i dozadu.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Moody kulhavým krokem zamířil ke Crabbemu, Goylovi a fretce, která zděšeně vypískla, vyletěla vzhůru a vyrazila směrem ke sklepením.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"To ať vás ani nenapadne!" zahřměl Moody, opět zamířil hůlkou na fretku a ta se vznesla dobrých deset stop do vzduchu, s hlasitým plesknutím dopadla na zem a znovu se odrazila vzhůru.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Nemám rád lidi, kteří svého protivníka napadnou ve chvíli, kdy k nim stojí zády," vrčel Moody, zatímco fretka se odrážela výš a výš a vřeštěla bolestí.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Něco takového je podlé, zbabělé a sprosté..." Fretka se znovu vznesla do vzduchu a bezmocně škubala nohama i ocasem.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Tohle - už - nikdy - nedělejte -" odsekával Moody a fretka při každém slově vždy znovu dopadla na kamennou podlahu a znovu se odrazila vzhůru.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Profesore Moody!" ozval se zděšený hlas. Po mramorovém schodišti k nim scházela profesorka McGonagallová s náručí plnou knih. "Dobrý večer, paní profesorko," řekl Moody klidně a fretka vyletěla ještě výš.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Co - co to děláte?" zeptala se profesorka McGonagallová a zděšeně sledovala, jak fretka zas a znovu dopadá na podlahu a odráží se vzhůru. "Učím," řekl Moody.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Učí... Moody, to je nějaký student?" zaječela profesorka McGonagallová a knihy se jí rozsypaly po schodech. Jistě," přisvědčil Moody. "To ne!" vykřikla profesorka, seběhla dolů a vytáhla hůlku. Okamžik nato se s hlasitým prásknutím znovu objevil Draco Malfoy. Jako hromádka neštěstí ležel na podlaze a ulízané světlé vlasy mu visely do tváře, kterou teď měl zářivě růžovou. Několikrát sebou ještě trhl, než vstal.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Moody, tady u nás nikdy nepoužíváme přeměňování jako trest!" namítla profesorka McGonagallová chabě. "To vám profesor Brumbál určitě řekl?" "Nejspíš se o tom zmínil," řekl Moody a lhostejně se poškrábal na bradě, "ale říkal jsem si, že takový pořádný šok -"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"U nás dáváme školní tresty, Moody! Nebo to ohlásíme řediteli koleje, do které provinilý student patří!" "Budiž, tak já to udělám," řekl Moody a hleděl na Malfoye s hlubokou nelibostí.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Tomu bledé oči ještě slzely bolestí a ponížením; nenávistně na Moodyho pohlédl a zamumlal cosi, z čeho rozeznali jenom slova "můj otec". "Tak ty takhle?" řekl Moody tiše a přikulhal o několik kroků blíž. Ponuré klapání jeho dřevěné nohy se rozléhalo po celé síni. "Ano, s tvým otcem jsme staří známí, chlapče.., řekni mu, že Moody si na jeho syna dá pořádný pozor... to mu ode mne vyřiď... a ředitelem vaší koleje nejspíš bude Snape, že ano?" "Ano," přisvědčil Malfoy nasupeně. "Další ze starých přátel," zavrčel Moody. "Těšil jsem se, že si se svým dobrým kamarádem Snapem chvíli popovídám... Tak pojď..." Uchopil Malfoye v nadloktí a vedl ho dolů do sklepení. Profesorka McGonagallová se za nimi ještě chvíli ustaraně dívala. Potom zamávala hůlkou nad rozsypanými knihami, ty se vznesly do vzduchu a srovnaly se jí do náruče.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Nemluvte na mě, prosím vás," požádal Ron potichu Harryho a Hermionu, když několik minut nato usedli k nebelvírskému stolu a ze všech stran k nim doléhaly vzrušené řeči o tom, co se právě stalo. "Proč?" zeptala se překvapeně Hermiona. "Protože si to chci navždycky zapamatovat," vysvětlil Ron se zavřenýma očima a s povzneseným výrazem ve tváři. "Draco Malfoy proměněný ve fretku, a poletuje nahoru dolů, až jsou z toho všichni diví..."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Harry s Hermionou se rozesmáli a Hermiona začala všem třem nakládat na talíře dušené hovězí. "Moody ovšem mohl Malfoyovi doopravdy ublížit," poznamenala přitom. Ještě že do toho profesorka McGonagallová zasáhla -" "Hermiono!" utrhl se na ni Ron a prudce otevřel oči. "Kazíš mi nejlepší okamžik mého života!"
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Uděláte, co říkám," zabručel, "nebo s váma zatočím jako pan profesor Moody... Slyšel jsem, že z vás byla príma fretka, Malfoyi."
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Hermiona však přes Malfoye na někoho zamávala a hlasitě pozdravila: "Dobrý večer, pane profesore Moody!" Malfoy zbledl jako stěna, uskočil a polekaně se ohlédl. Moody však ještě seděl u učitelského stolu a dojídal večeři. Jako fretce se ti to moc nelíbilo, co, Malfoyi?" připomněla mu Hermiona jízlivě.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
"Tyss ji sachrránil," řekla bez dechu, "i kdyšš nebyla tvoje zajatkyně." "No jo," odtušil Harry a upřímně teď litoval, že všechny tři dívky nenechal přivázané k soše.
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
Fleur se k němu sklonila a dvakrát ho políbila na každou tvář (cítil, že mu celý obličej hoří a vůbec by se nedivil, kdyby mu z uší znovu vyrazila pára). Potom řekla Ronovi: "A ty taky, tys mu prššece pomáhal -" Jo," přitakal Ron a zřejmě doufal v nejlepší, "jo, trošinku -" Fleur se vrhla i na něj a políbila ho také. Hermiona z toho byla vzteky bez sebe...
Ohnivý pohár, Kapitola ?, Strana ??
„Nedávej ji z ruky, troubo!“ vřískla paní Figgová, „co když tu ještě nějací jsou? Já toho Mundunguse Fletchera zabiju!“
Fénixův řád, Kapitola 1, Strana 12
„A tohle je Nymfadora -“ „Neříkej mi Nymfadora, Remusi,“ ohradila se mladá čarodějka, „jen Tonková." „Nymfadora Tonková, která raději používá pouze příjmení,“ dokončil Lupin. „Stejně jako bys to udělal ty, kdyby tě tvoje praštěná matka pojmenovala Nymfadora,“ zahučela Tonková.
Fénixův řád, Kapitola 3, Strana 31
„Budeme muset udělat zpětnou smyčku, abychom si byli jistí, že nás nikdo nesleduje,“ vypadl z Moodyho další skvělý nápad a Tonková zaječela: „Ty jsi pošuk, Pošuku! Už jsme tu všichni přimrzlí ke košťatům! Jestli budeme pořád někam uhýbat, nedoletíme tam ani za týden! Krom toho, už jsme skoro na místě!“
Fénixův řád, Kapitola 3, Strana 36
„Pamatuješ na Fleur Delacourovou?“ zeptal se George, „má teď práci u Gringottů, aby si výýý’pšííla áááglištinu -“ „A Billy jí dává spoustu soukromých lekcí,“ uchichntul se Fred.
Fénixův řád, Kapitola 4, Strana 44
„Už je po schůzi, můžete jít dolů a dát si večeři. Všichni tě chtějí vidět, Harry. A kdo nechal dole u dveří všechny ty hnojůvky?“ „Křivonožka,“ obvinila Ginny bez uzardění Weasleyovic kocoura, „strašně rád si s nimi hraje.“
Fénixův řád, Kapitola 4, Strana 48
„Snaží se ho zdiskreditovat,“ řekl Lupin, „neviděl jsi minulý týden Denního věštce? Napsali, že byl vyloučen z předsednictva Mezinárodní konfederace čarodějů, protože stárne a ztrácí pojem o realitě; ale není to pravda, pro jeho vyloučení hlasovali čarodějové z ministerstva poté, co přednesl řeč o Voldemortově návratu. Degradovali ho také z vrchního čaroděje Wizengamotu - to je nejvyšší soud - a te se mluví o tom že mu odeberou Merlinův řád první třídy.“ „Ale Brumbál tvrdí, že je mu to jedno, dokud nepřestanou prodávat čokoládové žabky s jeho kartičkami,“ pousmál se Billy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

keci a keci

(nikolas, 7. 2. 2014 19:57)

No tohle není možný dyt on se tady posral

OPRAVA!

(Lenka Láskorádová, 26. 9. 2007 21:32)

tak hele ve větě: Jmelí,“ řekla Cho tiše a ukázala na strop nad hlavou. „Jo,“ řekl Harry. V puse měl úplně sucho. „Nejspíš je plné narglů.“ „Co jsou to narglové?“ „Nemám tušení,“ řekl Harry. je tam místo narglů tam sou škrkny!!!!

Re: OPRAVA!

(Draco Malfoy, 27. 10. 2012 21:26)

V KNIZE jsou narglové, ve FILMU škrkny. Kniha je jiná než film.
Správně tam mají být narglové...

OPRAVA!

(Noo, 24. 7. 2011 15:41)

A ten obr není Grop ale Dráp.!

bla bla bla

(Kikis, 30. 12. 2010 10:38)

""Křivonožka,“ obvinila Ginny bez uzardění Weasleyovic kocoura"...wtf? křivonožka je hermiony..?!

přidávám

(xxxx, 13. 3. 2010 9:09)

je to fajn ale co tam přidat protivovu básničku ze 7 dílu radujme se veselme se Potřík jim dal nářez starouč Voldy už má utrum tuhej jako pařez

leny

(Leni, 25. 4. 2007 17:53)

TA první je nej!