Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a princ dvojí krve

obsah
Harry Potter, chlapec, který přežil útok lorda Voldemorta, se v šestém díle potká s Princem dvojí krve, jenž zaviní smrt svého největšího ochránce - Albuse Brumbála.
Harry si nekoupil učebnici lektvarů a tak mu profesor Křiklan (Snape začal učit obranu proti černé magii) půjčí starou učebnici, která je však celá počmáraná. Zjistí ale, že je v ní mnoho důležitých věcí a za nedlouho se stává hvězdou v lektvarech a ani ho moc nezajímá, kdo byl Princ dvojí krve.
Profesor Brumbál dává Harrymu soukromé hodiny, ve kterých pracují s myslánkou a s myšlenkami těch, kdo se setkali s lordem Voldemortem.
Harry se dovídá, že Voldemortova duše je rozdělena do sedmi viteálů, ze kterých už v předchozích letech dva našel. Vydají se tedy s Brumbálem hledat další.
Když dorazí do jeskyně, kde Voldemort jako malý týral děti z dětského domova, musí Brumbál vypít oslabovací lektvar, v němž je položený viteál. Poté se přemístí do Prasinek, odkud je vidět, že nad Bradavicemi visí znamení zla. Letí tedy s Brumbálem na koštěti do školy a přistanou na astronomické věži. Brumbál Harryho znehybní a dá mu neviditelný plášť. Vtom ho však Draco Malfoy odzbrojí, ale nedokáže ho zabít. Poté přichází Snape se smrtijedy. Řekne pouze "avada kevadra" a Brumbál je mrtvý. Harry se Snapea snaží dohonit a útočit na něj. Snape je však příliš dobrý v nitroobraně a všechny jeho kouzla odráží, poté zapalí Hagridovu hájenku. Hagridovi se naštěstí i s Tesákem podaří utéct. Bohužel uteče i Snape.
Pohřeb je velmi smutný a Harry se rozhodne rozejít se s Ginny. Příští rok se už do Bradavic nechce vrátit a rozhodne se hledat další viteály. Ron i Hermiona se k němu připojí a tak alespoň nebude v nebezpečí sám.

Harry Potter a fénixův říd

obsah
Harry opět tráví prázdniny u Dursleyů. Ron a Hermiona mu píší nic neříkající vzkazy. Při sporu s Dudleyem se objeví dva mozkomorové a Harry je kouzlem Patrona oba zachrání. Od paní Figgové, motačky, se Harry dozvídá, že ho vlastně pořád někdo nenápadně hlídá. Protože Harry nedovoleně kouzlil, hrozí mu vyloučení z Bradavic, zničení hůlky a navíc se má dostavit na slyšení na ministerstvo kouzel.
Pak pro něj přiletí celá delegace čarodějů - později se dozvídá, že jsou to členové "Řádu Fénixe" – spolku odpůrců lorda Voldemorta. Řád vede Brumbál a jsou v něm mimo jiné Lupin, Moody, Weasleyovi, Harryho kmotr Sirius Black a také Snape. Řád sídlí ve starém domě v Londýně, který patřil rodině Siriuse Blacka. Harry je pořád naštvaný: zase toho moc neví, a v domě Řádu má za úkol (on, ale i Hermiona, Ron, Fred, George a Ginny) jen uklízet staletou špínu. Harry absolvuje slyšení na ministerstvu kouzel, kde díky Brumbálově účinné obhajobě a díky svědectví paní Figgové je Harry nakonec osvobozen. Ron a Hermiona dostávají prefektské odznaky. Po příjezdu do Bradavic není nic takové jako dřív. Hagrid ve škole není – místo něho učí profesorka Červotočková. Obranu proti černé magii učí profesorka Umbridgeová delegovaná do školy přímo samotným ministrem Korneliem Popletalem.
Umbridgeová trvá na tom, že vlastně obrana proti černé magii není potřeba. Harry se proti tomu bouří (dostává bolestivé školní tresty). Umbridgeová udělá peklo ze života nejenom Harrymu, ale převrátí zavedený pořádek školy. S Popletalem postupně vymýšlí další a další omezení a ministerské oběžníky. Je jmenována vrchní inspektorkou s právem odvolávat učitele.
V Nebelvírském famfrpálovém mužstvu je Ron novým brankářem a kapitánkou Angelina. Nebelvír vítězí nad Zmijozelem díky Harrymu. Malfoy vyprovokuje Harryho a Freda s Geogem, kteří od Umbridgeové dostanou doživotní zákaz hrát famfrpál. Harryho nahradí Ginny, Harryho kulový blesk je zamčen na řetěz u Umbridgeové, která dělá inspekce v hodinách, nenávidí ji studenti i učitelé.
Hermiona po předchozí domluvě s Ronem a Harrym zorganizuje účast asi 20 studentů různých ročníků Nebelvíru, Mrzimoru i Havraspáru v Prasinkách U tří košťat - a domluví se, že založí spolek pro výuku obrany proti černé magii, který povede Harry – Brumbálovu armádu (BA). V zápětí se ale objeví nový oběžník, že jsou studentské spolky zakázány. Studenti ale spolek přesto založí - tajně. Pomůže jim Dobby, který pro ně najde tajnou místnost.
Harry se potýká s prvním milostným vztahem - s Cho Changovou. Před Vánocemi se mu zdá živý sen, že Voldemort - či jeho had - napadl Artura Weasleye. Zmobilizuje Brumbála a ukáže se, že je to pravda: díky rychlému zákroku se podaří Arturovo zraněné tělo najít a včas dopravit do nemocnice sv. Munga. To mu zřejmě zachrání život. Harry, Ron i Hermiona jsou ještě tu noc dopraveni do domu Siriuse, kde pak stráví i celé Vánoce. Během svátků několikrát navštíví v nemocnici Artura Weasleye. Jednou potkají na chodbě Zlatoslava Lockharta - je pořád zmatený. Potkají tam Nevillovy rodiče, a Nevilla s babičkou, kteří je zrovna přišli navštívit. Ron a Hermiona se konečně dozvídají, jak to je s Nevillovými rodiči (Voldemortovi Smrtijedi je zbavili rozumu).
Těsně před začátkem druhého pololetí si ho zavolá Snape a řekne mu, že ho bude individuálně učit "zavírat mysl". Že ho to osobně moc netěší, ale že je to Brubmálovo přání. Ale Harrymu to nejde... Zdává se mu o místnosti v Oddělení záhad na ministerstvu. Ale pořád se nemůže dostat úplně dovnitř... Snape si vždycky před začátkem lekce ale některé myšlenky odloží do Myslánky, pro případ, že by se Harrymu podařilo Snapovi nějaké myšlenky přečíst – což se Harrymu podařilo. Viděl v ní svého otce a Siriuse, jak jako studenti pátého ročníku v Bradavicích Snapa ponižovali a posmívali se mu. Harry je v šoku: považoval svého otce téměř za svatého, ale teď vidí, že se jeho otec choval dost hrozně.
Hermiona se s Harrym sejde v prasinkách, kde Ritu Holoubková napíše článek, o Harrym a jeho setkání s Voldemortem. Článek opravdu vyjde, k velkému zděšení Umbridgeové, která ještě přitvrdí. Brumbál Umbridgeové nedovolí vyhnat profesorku jasnovidectví Trelawneyovou, která bude nadále v Bradavicích jako soukromá osoba. Také jí znemožní jmenovat nového učitele jasnovidectví, a sám jmenuje - kentaura Firenzeho.
Studenti vymýšlejí kulišárny proti Umbridgeové, a učitelé tomu ani moc nebrání. Nejaktivnější je Fred a George; po poslední kulišárně, kdy je chce Umbridgeová vyloučit, si sami přivolají zamčená košťata a před zraky celé školy odletí na Příčnou ulici, kde si z Harryho peněz zřídili krámek. Ginny je dobrá, Nebelvír prohrál druhý zápas jen těsně. - Vrací se Hagrid. Neochotně vykládá Harrymu, Ronovi a Hermioně o zážitcích s obry, které měl získat proti Voldemortovi.
Studentům pátého ročníku radí s výběrem povolání. Harry chce být bystrozorem. Nastává třetí nebelvírský famfrpálový zápas - proti Havraspáru. Harry se těší, že se aspoň jako divák podívá, ale Hagrid chce, aby využili toho, že všichni sledují famfrpál, a šli s ním nenápadně do lesa. Tam se objeví obr Dráp. Hagridův nevlastní bratr, kterého s sebou Hagrid přivedl. Teď chce, aby se o něj starali, pokud jej Umbridgeová zbaví místa. To se totiž zdá jako pravděpodobné.
Brumbálova armáda je prozrazena, objevuje se delegace z ministerstva, ale nikomu nic nedokážou. Nakonec to vezme na sebe Brumbál. Chtějí tedy odvést jeho; ale on se ubrání a pak zmizí neznámo kam. Umbridgeová se stává ředitelkou.
Probíhají zkoušky NKÚ. Nezkoušejí je ti, kteří je učili - jsou to učitelé, které nikdy neviděli. Harry zná velice dobře obranu proti černé magii, ale zvládá i lektvary. Známky se doví až v červenci (přiletí sova). Při úplně poslední písemné části zkoušky se mu zdá sen - rozbolí ho jizva a zdá se mu, že Sirius je v místnosti v Oddělení záhad Ministerstva kouzel, a že ho tam Voldemort mučí. Harry mu chce pomoci - Brumbál je pryč, McGonagallová je v nemocnici (po střetu s Umbridgeovou a ministerskými úředníky o několik dní dřív při obraně Hagrida). Harryho napadne, že mu Voldemort do hlavy tu myšlenku jen vložil, a chce si to ověřit. Jediný krb, odkud se dá Letaxem dostat do Siriusova domu, je ale u Umbridgeové. Harry tam s pomocí Rona, Hermiony a dalších vnikne a opravdu se dostane do domu Blackových. Sirius tam není. Mezitím se ale vrátila Umbridgeová (kterou se ostatní snažili odlákat) a pomocníci Malfoy, Crabb a Goyl (a kteří mají víc pravomocí, než prefekti), kteří Harryho a jeho přátele drží v šachu. Harry si náhle vzpomene, že na hradě přece jen zbyl jeden člen Řádu Fénixe - Snape. Trikem mu prozradí, o co mu jde.
Hermiona Umbridgeové navykládá, že ona a Harry ví o tajné zbrani (proti ministerstvu kouzel) a nabízí jí, že ji k ní zavedou. Umbridgeová se nechá vlákat do zapovězeného lesa. Tam nyní není bezpečno: po odchodu Firenzeho na hrad ostatní kentauři zanevřeli na lidi a chtějí potrestat každého, kdo vnikne do jejich lesa. Kentauři odvlečou Umbridgovou, objeví se obr Dráp, kentauři se rozprchnou a Hermiona s Harrym uteče. Na kraji lesa potká Harry a Hermiona Rona, Nevilla (který byl v BA jeden z nejlepších), Ginny a Lenku. Mají s sebou i hůlky, které Harrymu a Hermioně Umbridgeová vzala. Přemohli totiž Malfoye a ostatní pomocí toho, co se naučili v BA.
Harry se chce co nejrychleji dostat na ministerstvo a nechce, aby s ním, Ronem a Hermionou jel i Neville, Ginny a Luna. Ale oni na tom trvají, a Lenka navíc vymyslí, jak se dostat do Londýna: na thestrálských okřídlených koních! Harry se s přáteli přes různé komnaty v Oddělení záhad dostává až do místnosti ze svého snu. Ale Sirius tu není. Je tu jen předmět - proroctví, na kterém je napsáno Voldemortovo a Harryho jméno. Náhle se za nimi objeví přesila Smrtijedů (mezi nimi je i Lucius Malfoy otec Draca), včetně těch, kteří před nedávnem uprchli z Azkabanu (hlídači mozkomorové se přidali na Voldemortovu stranu). Chtějí, aby pro ně Harry vzal ten předmět - jen Harry to totiž může udělat. Šestice utíká a bojuje statečně se Smrtijedy. Náhle se objeví Sirius, Lupin a další členové Řádu, a smrtijedi jsou téměř přemoženi. Harry při boji rozbije proroctví. Pak se objevuje Brumbál. Při boji zemře Sirius. Ve vstupní hale ministerstva Brumbál porazí Voldemorta, ten ale není zabit. Snaží se proniknout do Harryho těla, ale Harry se za cenu šílené bolesti ubrání. Přichází ministr Popletal a uznává, že Voldemort se doopravdy vrátil – že měli Harry s Brumbálem celou dobu pravdu.
V Bradavicích se Harry od Brumbála dozvídá, jak je to s proroctvím - kdysi dávno ho vyvěštila profesorka Trelawneyová. Proroctví říká, že buďto Harry s Voldemortem zemřou společně, nebo musí jeden zabít toho druhého. Ale Voldemort neví, co v proroctví přesně je. Mimoto se Harry dozvídá, že musí být každé léto u Dursleyů, protože je tam chráněn rodinnou krví - díky tetě Petunii. Harry je šokován proroctvím, a zdrcen Siriusovou smrtí. Brumál se viní, že měl Harrymu vše říct mnohem dříve, a proč je vlastně právě on tak důležitý. Neshodnou se v názoru na Snapa. Brumbál tvrdí, že je věrný člen Řádu, a že právě on zařídil, že členové Řádu přišli Harrymu a ostatním na pomoc. Ale Harry nevěří, nebo spíš nechce věřit. Je naštvaný až do konce. Nejde ani na slavnost na konci roku, vyhýbá se všem, i Ronovi a Hermioně. Harry ztrácí poslední naději, že Siriuse ještě uvidí: Skorobezhlavý Nick mu vysvětluje, že Sirius se určitě nestane duchem.
Po příjezdu bradavického expresu na nádraží, obklopuje Moody, Lupin a další členové Řádu Dursleyovy a varují je, aby si netroufli Harryho přes prázdniny šikanovat. Harrymu pak slibují, že budou v kontaktu.

Harry Potter a ohnivý pohár

obsah
Harry se ještě před odjezdem do školy zúčastní spolu se svými nejlepšími kamarády Ronem a Hermionou mistrovství světa ve famfrpálu. To pravé drama ale začne večer, kdy se na obloze objeví znamení zla a obviněna je skřítka pana Srka. Po tomto nemilém zážitku však nastupují do školy, kde zjistí, že se zde po více než sto letech bude konat turnaj tří kouzelných škol. Bohužel zúčastnit se mohou jen žáci starší šestnácti let. A jak už bývá tradicí, mají nového učitele obrany proti černé magii Pošuka Modyho. Během školního roku se bude dít mnoho podivných věcí, ale Harry je však neustále v kontaktu se Siriusem. Při vybírání účastníků v turnaji o Ohnivý pohár vybere i čtvrtého soutěžícího: Harryho. Ten nic nechápe, ale je nucen soutěžit. Prvním úkolem je přemoci draka - Harry se to dozví od Hagrida, ale i hodně jiných lidí mu chce pomoci, například i kupodivu Ludo Pytloun (na kterého po mistrovství světa ve famfrpálu dorážejí všichni, kteří si vsadili a vyhráli) a Pošuk Mody. Díky Modyho radě se Harrymu podaří draka přelstít. Druhým úkolem je z rukou jezerních lidí dostat to, na čem mu nejvíce záleží - opět se mu podaří uspět díky radě, kterou mu přes ni netušícího Dobyho poslal opět Pošuk Mody, jenž se schválně před Dobym zmínil o žaberníku. Při třetím úkolu musí soutěžící projít labyrintem. Harrymu se zdá tento úkol jednoduchý, a tak se dostane až k cíli - k poháru tří kouzelnických škol. Tam se však potká s Cedrikem a nakonec se dohodnou, že pohár vezmou společně. Jakmile se ho ale dotknou, přenese je pohár na hřbitov, kde na svou příležitost čeká lord Voldemort. Voldemortův služebník - Červíček - zabije Cedrika, a připraví lektvar, který má znovu dát tělo jeho pánovi.
Potom vrátí Voldemort Harrymu jeho hůlku, aby se s ním mohl utkat, ale Harry se schová za náhrobek a tak ho kletba nezasáhne ale Voldemort ho vyzve, aby vylezl a neschovával se jako zbabělec. Harry tedy vyleze ze svého úkrytu a oba – Harry i Voldemort - sešlou kouzlo, ale místo toho, aby každá z těch kleteb zasáhla toho druhého, stalo se to, co nikdo nečekal - Priori incantatem - jejich hůlky se spojily proudem dvou barevných čar: jedné zelené - Voldemort a jedné červené - Harry. A uprostřed byla zlatá kapka světla, která se po chvíli dotkla špičky Voldemortovi hůlky, která začala ukazovat kouzla, jež dříve udělala, takže se z ní začaly vynořovat stíny mrtvých, které kdy Voldemort zabil - nejprve Cedrik a pak i jeho rodiče. Cedrik mu řekl, aby odnesl jeho tělo zpátky do Bradavic a jeho otec mu řekl, aby pouto přerušil, až mu řekne. Poté, co mu James dal signál, přerušil pouto, rozběhl se k přenášedlu. Poté, co se dostal zpět do školy, odvedl ho Pošuk Mody do hradu a chystal se Harryho zabít, ale Brumbál odhalil lest a zastavil falešného Modyho.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

obsah
Jednoho dne se Harry z kouzelnických novin dozvěděl, že jistý Sirius Black zabil 13 mudlů a Petra Petigewa (jedinné, co z něho zbylo, byl prst). Blecka odvedli do Azkabanu, který byl hlídán mozkomory, kteří lidem postupně vysávali všechny hezké vzpomínky. Bleck po 12-ti letech z Azkabanu uprchl, ale nikdo nevěděl jak...prý hledal Harryho.

Když Harry přijel na hrad, zjistil, že celý objekt je hlídán mozkomory (Hermiona si koupila kocoura Křivonožku a ten stále chodil za Ronovou krysou Prašivkou). Den, kdy měli 1. výuku - péče o kouzelné tvory, probírali hypografy. Byl to napůl kůň a napůl orel a neměl rád, když ho někdo urážel. Malfoy to ovšem udělal - urazil jej - a Klofan mu udělal velký škrábanec. Kvůli tomu byla svolána komise a Klofana odsoudila k smrti. Mezitím se posusul i děj mezi Harrym a Bleckem trochu dál...jednou při hře famfrpálu Harrry uviděl černého psa, který potom zase zmizel. Když šli Hermiona, Harry a Ron z popravy Klofana, Ron zahlédl svou Prašivku, která mu před pár dny utekla a také černého psa, kterého viděl tehdá Harry. Pes chytil Rona za nohu a dovlekl ho do tunelu ve Vrbě mlátičce. Sám také vlezl do tunelu a za ním i Hermiona a Harry. Když ti dva došli na konec tunelu, uvědomili si, že se ocitli v Chroptící chýši. Byl tam Lupin - bradavický profesor obrany proti černé magii, ten pes, který se v zápětí proměnil v Siriuse Blecka a kocour Křivonožka. Ti jim vše vysvětlili, že Sirius je Harryho kmotr, že je nevinný a že tím, kdo zradil Potterovi a prozradil Voldemortovi, kde se nachází Harryho rodiče, je ve skutečnosti Ronova krysa Prašivka, které chybí jeden prst. Krysa - v tutu chvíli vlastně již proměněný zvěromák Peter Petigrew (zvěromák = člověk, co se dokáže přeměnit v nějaké zvíře).
Další objasnění spletek se rozzuzlí, když se Harry od nich dozví, že když byl Lupin malý, tak ho pokousal vlkodlak a proto se v něj za úplňku nedobrovolně proměńuje. Sirius je zvěromák a ten se dokáže proměnit v černého psa, Peter v krysu a Harryho otec byl také zvěromák - do jelena. Tito čtyři byli dobří přátelé a sestrojili Pobertův plánek, který představuje plán Bradavic a ukazuje, kde se kdo v danou chvíli nachází. Sestrojili jej pod přezdívkami: Dvanácterák-Potter, Náměsíčník-Lupin, Tichošlápek-Bleck, červíček-Peter, který se potom dal na služby lorda Voldemorta. Všichni již i s proměňěnou Prašivkou vyšli ven. Na obloze byl úplněk a to zasignalizovalo na Lupina, jež se začal proměňovat... Toho Peter využil a utekl už opět jako krysa. Harry, Ron a Hermiona také utekli. Vlkodlak odběhl do lesa, když v tom se objevili mozkomorové a obklíčili je všechny včetně Siriuse. Už se chystali jim vysát hezké vzpomínky, když se v dálce objevil jelen - přízrak Jamese Pottera a všechny je zahnal... Za chvíli tam ovšem došel Snape a Blecka odvedl do hradu, jedné střežené věže, kde měl čekat, až mu mozkomorové vysají duši. Hermiona, která byla s Harrym a spícím Ronem na ošetřovně, využila chvíle volna a chytla Harryho za ruku. Otočila třikrát kouzelnickým převracečem času do minulosti a vrátili se ti dva do doby, kdy měl být popravován Klofan. V tu chvíli zrovna podepisovala rada listinu o jeho popravě. Harry chytil Klofana a i s Hermionou čekali, až vyjdou z vrby mlátičky. Až se vše odehrálo a Bleck byl ve věži, nasedli na Klofana a letěli vysvobodit Blecka ... ten potom s Klofanem uletěl do bezpečí...Harry se s Hermionou vrátili zpět do reálného času a na svědomí měli záchranu dvou nevinných životů...

Harry Potter a tajemná komnata

obsah
Pokračování Harryho Pottera. Jako obvykle se odehrává v Bradavicích, kde byla otevřena tajemná komnata, kterou vybudoval Salazar Zmijozel před svým únikem z Bradavic. Komnata se však tento rok po padesáti letech znovu otevřela a stvůra, která se v ní ukrývá, postupně ničí studenty z mudlovských rodin. Nikdo však nezemřel, ale zkameněl. Po několika obětech se Hermioně začne rozsvěcovat. V knihovně se však její předtucha potvrdí. To, co útočí na studenty, je bazilišek! Bazilišek je dlouhý had, který usmrcuje pohledem do očí. Proč ale nikdo nezemřel? Protože se mu nidko do očí nikdy nepodíval. U každé oběti se nalezlo něco, co to neumožnilo: kočka pana Filche viděla odraz ve vodě, Colin baziliška spatřil přes hledí fotoaparátu, Hermiona se koukala za roh pomocí zrcátka, protože věděla, že jí hrozí také nebezpečí. Zatím, co zkamenělá leží na ošetřovně, Ron a Harry objeví list vytržený z knížky o Baziliškovi, který jim chtěla kamarádka přinést ukázat. Proto se hned po tom, co netvor odnesl Ginny - sestru Rona - do komnaty, vydávají do umývárny, aby se dostali dolů. S sebou vzali učitele obrany proti černé magii, který se chtěl dostat co nejdříve z Bradavic, aby nebyla pošpiněna jeho velká, ale nepravá sláva. Sice na Harryho a Rona zaútočil kouzlem, které je mělo zbavit paměti, ale Ronova ne zrovna moc funkční hůlka mu to překazila. Místo toho přišel o paměť sám. Harry se tedy vydává dál cestou až do komnaty. K tomu, aby se dostal až tam, musel využít jeho vlastnosti umět mluvit hadím jazykem. Tuto vlastnost mu zanechal lord Voldemort, když se ho pokoušel zabít. V komnatě se mu odhalí celá pravda a ukáže se, kdo otevřel komnatu. Kupodivu to byla Ginny. Ta ale za nic nemohla. Nalákal ji na to Tom R. Raddle - lord Voldemort. Unesl ji do komnaty, aby dostal zpátky své tělo. Harry se v komnatě stačil poprat s baziliškem, v čemž mu pomohl Fénix, který přinesl moudrý klobouk, z něhož Harry vytáhl dlouhý meč Gotica Nebelvíra. Podařilo se mu baziliška zabít, ale zároveň mu bazilišek svým jedovatým zubem protrhl paži. Fénixové ale svými slzami dokáží vše vyléčit, a tak se Harry uzdravil a nezemřel. Tím zubem však zničil deník Toma, a tak další pokus o vstání z mrtvých se lordu Voldemortu nepovedlo!!!

Harry Potter a kámen mudrců

obsah

Celý příběh se točí okolo malého chlapce jménem Harry Potter. Harry nemá rodiče, protože údajně zemřeli při autonehodě. Bydlí tedy u tety a strýčka, kteří vědí pravou příčinu jejich smrti. Jednoho dne přijde do domu, kde Harry bydlí, podivný dopis adresovaný jemu. Strýc i teta okamžitě poznají co je to za dopis, ale Harry to netuší. Zakázali mu tyto dopisy otvírat, ale v následujících dnech se jich nakupí tolik, že musí odjet daleko od domova. Tam si je však najde i ten, co všechny ty dopisy posílá. Jednou v noci k nim přijde Hagrid. Vypráví nic netušícímu Harrymu kdo je, proč přijel a kdo byli jeho rodiče. Řekne mu taky o kouzelnickém světě a že by měl odejít s ním do Bradavic. Harry zprvu nevěří, ale jelikož ho u strýčka a tety nic nedrží, odejde s Hagridem. Ten mu ještě vypráví o tom, že jeho rodiče byli zavražděni a že je zavraždil Voldemort, a on jako zázrakem zůstal naživu. Jde si nakoupit kouzelnické pomůcky a poté odjede do Bradavic. Ve vlaku si najde nového kamaráda Rona a po příjezdu sou rozřazeni do 4 kolejí. Když se Harry v Bradavicích zabydlí, skamarádí se ještě s Hermionou, nejchytřejší holkou z ročníku. Harry jim poví, vše co se dozvěděl o Voldemortovi, který ho nejspíš bude chtít zabít. Ti tři jednou vlezou omylem do tajných dveří a tam objeví strašlivého tříhlavého psa Chloupka a zjistí že pes stál na padacích dveřích. Vrtá jim hlavou, co mohl hlídat a dospěli k názoru že ať je to cokoli, jejich učitel lektvarů Snape to chce ukrást. Jednoho dne když odjel pryč ředitel školy, šli se znovu podívat ke Chloupkovi zjistili, že spí a dveře jsou otevřené! To znamená, že Snape už tudy prošel a snaží se ukrást Kámen mudrců namítla Hermiona, když stáli před těmi dveřmi. Zjistili totiž, že tam dole je ukryt tento bájný kámen. Překonali nástrahy, které tam byly nastraženy, aby Snapea zastavili, ale nakonec došel je Harry, protože se při jednom úkolu Ron lehce zranil a Hermiona s ním zůstala. Zjistil, že ten kdo chtěl kámen ukrást nebyl Snape, ale jejich učitel obrany proti černé magii - Quirrell. Chtěl najít ten kámen, byl to totiž zdroj energie a on ho chtěl pro svého pána Voldemorta. Začal se Harryho vyptával, ale jakmile se Voldemort Harryho učitelovou dlaní dotkl, Quirrell zemřel a Harry upadl do bezvědomí. Probudil se až na ošetřovně a u jeho postele stál ředitel školy Albus Brumbál. Ptal se na Rona a Hermionu, ti byli v pořádku. Zanedlouho ho z ošetřovny pustili a mohl se zúčastnit slavnostní večeře, kde byly přiděleny každému náležité body a díky kterým Harryho kolej získala školní pohár!

7-díl

počet stránek odhalen
Americké vydavatelství Scholastic dnes oznámilo, kolik stránek bude mít poslední díl Harryho Pottera s podtitulem Deathly Hallows. Navzdory obavám, že se počet stránek nevyšplhá k oněm diskutovaným sedmi stům, můžeme potvrdit, že kniha tuto hranici překročila. A kolik že je tedy finální počet? Pokračujte v článku...

Kromě toho společnost také oznámila, že v zájmu ochrany životního prostředí bude celý náklad 12 milionů výtisků na recyklovaném papíře. Dalších 100 000 výtisků vyjde v tomto létě jako DeLuxe verze. I tato verze bude tisknuta na speciálním papíře.


Je to oficiálně potvrzeno. Poslední kniha bude mít 784 stran!

Začínám se těšit, protože jak to tak vypadá JK hodlá objasnit spoustu neobjasněného
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sagacity Blood Pressure Readings

(AIromoplaple, 8. 10. 2018 3:10)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-feminin-effet-tapis/

Intoxication Blood Press - Hypertension

(ACluviavaitema, 26. 7. 2018 17:21)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-naturel-pour-homme-yves/

hp

(nine, 14. 9. 2015 15:18)

příliš nechápu, proč je to tu seřazené od šestého po první díl + za ním o 7. díle, ale ok
v nadpise Harry Potter a fénixův ŘÁD, nikoliv říd
"od paní Figové, motačky, se Harry dozvídá...." - výraz "motačky" jsem upřímně zaznamenala poprvé a připadá mi dost divný? vážně to zní divně- spíš "která je moták ne"? ale pokud se to používá, tak se omlouvám...ale asi spíš ne
BLACK, BLACKA,...
sorry za to, že tolik kritizuji, jediné co ale oceňuji čas autora tohoto popisu a tím i určitě fanouška hp

ten harry potter moc líbi

(dorotka brychtova, 11. 6. 2007 17:26)

já už moc těším poslední kníhu o harrym pottrovy, v léte.