Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 

Korfbalisté na prahu nové sezóny

Náchodský deník  -  6.11.2006

Náchod - Zdejší korfbal budou v této sezoně reprezentovat čtyři družstva. Kromě dorostu hrajícího Českou dorosteneckou korfbalovou ligu se do bojů zapojí i dvě družstva mladších žáků a žákyň hrající ligu žáků, družstvo minižáků a minižákyň hrající celorepublikovou soutěž nejmladšího žactva.

Dorost odehrál svá utkání v Čes kém Těšíně a prohrál především pro nedostatek střelecké mušky, když Bělé pod Bezdězem podlehl 7:12, Českému Těšínu 2:6 a Brnu 6:14.

V Náchodě se konaly dva turnaje, v nichž mladší žáci hostili družstva z Bělé pod Bezdězem a Děčína. Družstvo Náchoda A porazilo postupně Bělou 8:2, Náchod B 10:0 a družstvo Děčína 16:1. Družstvo Náchoda B porazilo Děčín 7:0 a podlehlo Bělé 0:7. Nejlepšími střelci se stali Michal Hornych s deseti koši a Jan Šimek z pěti koši.

Minižáci odehráli svoje utkání proti družstvům Bělé pod Bezdězem a Děčína. V obou utkáních zvítězili s velikou převahou, když Bělou pod Bezdězem zdolali 5:1 a Děčín 14:0. Střelecky se nejvíce dařilo Janu Šmejkalovi, autorovi šesti košů, o jeden méně přidala Denisa Kolářová.

________________________________________________________________


Republikový korfbalový titul zůstal pod náchodským zámkemObrazek



Noviny Náchodska - 15.5.2006

Jaroslava Pavlovičová: Plhovské děti jsou senzační, mám z nich radost, všem děkuji.

Korfbalové mistrovství České republiky minižáků a minižákyň se konalo v Náchodě, odkud se republikový titul nikam nestěhoval.

Náchod - S velkým odhodláním vstupovali zdejší korfbaloví minižáci a minižákyně do turnaje mistrovství České republiky, které se uskutečnilo v důstojném prostředí haly Rubeny Náchod.

Příprava slavila úspěch

Pečlivá příprava, účast na trénincích, dvě jednodenní soustředění, všeobecná příprava ve sportovním kroužku to vše dávalo náchodským korfbalistům naději, že republikový titul může zůstat v Náchodě. V prvním zápase Náchod Bělá pod Bezdězem B nemohli dát domácí korfbalisté dlouho koš a tak poločas s papírově nejslabším soupeřem skončil těsným skóre 1:0 pro Náchod. Ve druhém poločase dokázaly zdejší děti svoji touhu a vůli po vítězství a krásnými koši zvítězily 6:1.

Znojmo konečně narazilo

V dalším utkání nastoupili náchodští korfbalisté proti Znojmu, které ještě nikdy neskončilo na jiném než prvním místě. Tentokrát našli znojemští favorité v domácích hráčích dobré soupeře a po počáteční nervozitě se Náchodští ujali vedení a již nedali šanci Znojmu, které porazili těsně 3:2. Přestože převaha domácích korfbalistů nebyla tak výrazně podpořena koši, technika a spolupráce však nakonec slavily úspěch.

Denisa Kolářová rozhodla

V posledním duelu čekal náchodské korfbalisty duel s nečekaně se lepšícím soupeřem z Bělé pod Bezdězem A. Bylo to utkání tak vyrovnané, že přítomní diváci málem ztratili hlasivky. Povzbuzování však hnalo domácí hráče před zraky rodičů, učitelů i kamarádů k nepřekonatelným zásahům. V poslední minutě rozhodla utkání s přehledem Denisa Kolářová, která stanovila konečné skóre na 6:5 pro Náchod.

Z náchodských hráčů byli vyhodnoceni nejlepšími střelci Michal Vlček a Denisa Kolářová, nejužitečnějšími hráči byli zvoleni Denisa Hurdálková a Tring Quang. Zápasy řídil Jakub Šimek.

Organizátorka turnaje Iva Hurdálková mohla být spokojena tolik práce a starostí je za ní a odměna je tak pěkná zlaté medaile na krku náchodských kluků a děvčat. "Plhovské děti jsou senzační, mám z nich radost, všem děkuji. Splnili jsme svoje přání, dokázali jsme to. Ať žije korfbal...," to byla závěrečná slova trenérky Jaroslavy Pavlovičové.

dop ) Obrazek

Fotografie: Družstvo, které zařídilo náchodskému korfbalu republikový titul.

Fotografie: Archiv korfbalistů

Šestnáct týmů ze tří krajů přišlo do haly Rubeny Náchod vzdát hold zesnulému Davidu Korcovi u příležitosti druhého ročníku florbalového Memoriálu Davida Korce.

Fotografie: Zdeněk Majer

________________________________________________________________

Po školách se masivně šíří sport pro všechny

Obrazek

Noviny Náchodska - 29.12.2005

Mezi průkopníky korfbalu na Náchodsku patří Jaroslava Pavlovičová. Za devět let se zaregistrovalo 102 hráčů a hráček. Nepříliš známým sportem, který se ale dynamicky dere kupředu je korfbal, jediná smíšená kolektivní hra na světě, kde chlapci a děvčata plní stejné obranné a útočné úkoly.

Náchod - Jde o hru dynamickou, v níž se střídají prvky rychlosti se změnou pohybu i směru a k dosažení koše je potřeba spolupráce. Korfbal je hra bez kontaktu, což dává možnost aktivní účasti všech hráčů. Právě o této hře, trošku příbuzné s basketbalem, jsme si chvíli popovídali s Jaroslavou Pavlovičovou, která byla u zrodu korfbalu na Náchodsku a také u vzniku oddílu SK Plhov Náchod - korfbal.

Jak se objevil korfbal v Náchodě?

Zhruba před patnácti lety mi okresní metodik ČSTV Jaroslav Rufer předal malou brožurku se slovy:

"To jsou pravidla korfbalu, podívej se na to, mohlo by Tě to zajímat."

A podívala?

To ano, ale zdálo se mi to příliš složité a také jsem si to dost dobře nedovedla představit.

Ale pak se přece jen něco muselo zlomit...?

V rámci dalšího vzdělávání jsem se přihlásila na kurs k holandskému lektorovi. Projekt se nazýval Korfbal do škol a toto byla první část. Byl to nadšený, příjemný a inteligentní propagátor. Dalo by se říct, že jsem právě v tomto období uvízla drápkem. Projekt pokračoval a já jsem měla možnost seznámit se s reprezentačními trenéry Janem a Karlem Königsmarkovými. Získali jsme možnost nakoupit o něco levněji koše i míče a mohli jsme začít. Uspořádala jsem na Plhově turnaj školních družin, aby se korfbal mohly učit další děti i dospělí. Začali jsme jezdit do Chřenovic, v korfbalové škole jsme získávali další cenné zkušenosti a posléze jsme se přihlásili do soutěže.

Kolik škol se tak seznámilo s korfbalem?

V Náchodě všechny, v Červeném Kostelci jedna, v Novém Městě dvě. Dělali jsme ukázky i pro střední školy, pro něž jsem uspořádala i turnaje. Pro základní školy pořádá turnaj pan učitel Jaroslav Štěpán. Na TGM v Náchodě se hraje korfbal v rámci sportovních her.

Mohou se k vám případní zájemci ještě přidat?

Ano, ale máme dost vlastních. Od roku 97 do dneška máme 102 zaregistrovaných hráčů. Na soupiskách závodního ročníku 200506 máme 43 dětí. V soutěži máme přihlášena čtyři družstva: dorost, starší žáky, mladší žáky a minižáky.

Proč myslíte, že se korfbal šíří jako lavina především ve školách?

Korfbal je možné po několika málo přípravných krocích začít hned hrát, a protože hraje osm hráčů v jednom družstvu a osm hráčů ve druhém družstvu, zaměstná poměrně dost dětí. Všichni jsou v aktivním pohybu. Běhat, házet, chytat a střílet; to se naučí každý poměrně lehce a rychle.

Vypadá to, že Vás osobně korfbal nadchl?

Ano a dávám to dál. Musím se pochlubit, že jsem pro korfbal získala paní učitelku Adrianu Kolářovou, která nejenže jezdí s dětmi na turnaje, ale ještě si udělala kurs rozhodčí licence D. Kromě ní si rozhodcovskou licenci udělal i Jakub Šimek, který se tři roky připravoval na kurs rozhodčího a podařilo se mu získat licenci C. O jeho citu pro hru se pochvalně vyjadřoval i mezinárodní rozhodčí Jan Königsmark. Jakub pomáhá i s tréninkem a dokonce propaguje tento sport na webových stránkách. A proto jsem moc ráda, že nejsem na svou práci sama. Kromě toho se mi podařilo získat i přízeň rodičů, kteří mi výrazně pomohli při pořádání MČR v minikorfbale. Za to se nám děti odměnily vynikající stříbrnou medailí. Starší žáci loni postoupili ve své soutěži do semifinále. Kluci a holky, kteří korfbal začínali hrát na Plhově jako první, hrají letos soutěž dorostu. Na Vánoce hrajeme korfbal s rodiči, jezdíme na soustředění do Chřenovic a účastníme se velkého korfbalového turnaje žáků MČR na trávě. V družstvech máme šest sourozeneckých dvojic a čtyři národnosti. Těmto dětem jednoznačně pomáháme začlenit se mezi vrstevníky. To vše považuji za své "malé úspěchy".

Když už jsme se dostali k zápasům či turnajům, jak je to s cestováním?

Tady je to o něco složitější, protože máme soupeře hodně daleko. Cestujeme vlakem a pokud to jde, snažíme se, aby děti stihly vidět i něco navíc.

Nezbývá než držet plhovskému nadšení palce...

Složení družstev pro tuto sezonu - dorost: Jiří Černohlávek, Pavel Nýč, Tomáš Rompotl, Jakub Šimek, Jan Novotný, Lucie Exnerová, Tereza Vítková, Marie Křížová.

Starší žáci: Jaroslav Vejprava, Jakub Horčička, Tam Thang Vu, Ladislav Špreňar, Jan Šimek, Dominika Vejpravová, Magda Joštová, Pavlína Jirmanová, Karolína Mlezivová, Nikola Marková, Andrea Pastuchová, Melten Manolová.

Mladší žáci: David Dang, Ibrahima Camara, Filip Merta, Miloš Šnajdr, Michal Hornych, Barbora Šourková, Kateřina Joštová, Kristýna Kolářová, Aneta Mikušová, Pavlína Školdová.

Minižáci: Michal Vlček, Lukáš Lanta, Thang Quang Ring, Zdeněk Peukner, Jan Šmejkal, Long Thang Vu, Pavel Kadlec, Petr Bořek, Kateřina Štěpařová, Denisa Kolářová, Denisa Hurdálková, Lucie Šnorbertová, Tereza Hurdálková, Petra Karmášková.

Kontakt na redakci: redakce@mojenoviny.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář