Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO JE KORFBAL???

Korfbal je hra pro každého: muže i ženy všeho věku. Je rozšířen na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Hraje se v hale i venku. A není nijak mimořádně finančně náročný na vybavení. Prvním potřebným vybavením je hřiště rozdělené na dvě poloviny, dvě tyče o  délce 3,5 metru, dva nejspíše ratanové koše a konečně dva týmy o osmi lidech, v každém družstvu musí být čtyři muži a čtyři ženy. Hru rozhodují dva rozhodčí, ale postačuje i jeden. Hra je jednoduchá: získáváte bod, když se vám podaří prohodit míč košem soupeře. Po dvou dosažených koších (jedno na jaké straně) si družstva vymění poloviny a z útočníků se stávají obránci a naopak. Tým je totiž rozdělen vždy 2+2 na dvě čtveřice.  Obrazek

 
JAKÁ JSOU SPECIFIKA KORFBALU???
 
 
- Za prvé a hlavně, korfbal je týmový sport. Individuální výkony jsou pochopitelně základem, ale korfbal nepřeje sólování. Příslušnost k týmu znamená týmovou práci. Běhání s míčem nebo dribling jsou zakázány. Jakmile v běhu získáte míč, zastavíte se a přihrajete volnému spoluhráči.
- Za druhé, korfbal je smíšený sport. Hrají muži dohromady se ženami, ale ženy jsou v taktice týmů rovnocenné: další pravidlo korfbalu totiž říká: muž brání muže, žena ženu, vždy jen jeden proti jednomu. Přesila dva na jednoho, muž proti ženě a naopak se nepřipouští.
- Za třetí, korfbal je hra taktická. Každé družstvo se snaží docílit co nejvíce bodů za pomoci taktiky svého týmu jako celku. Pravidla totiž dále ochraňují slabší nebo menší (nikoliv však nešikovnější) hráče: korfbal je bezkontaktní sport, kde blokování soupeře, vrážení do něj či násilné odebrání míče nejsou dovoleny. Důležité jsou technické a taktické dovednosti, nikoli svaly. A není samozřejmě povoleno ani hýbání s košem: i tak je skórování obtížné. Nepočítají se totiž koše, vstřelené z "bráněné" pozice: je důležité si nejprve vytvořit chytrou kombinační hrou volný prostor a teprve poté střílet.

Zdroj: www.korfbal.cz


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář