Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pojizerský technopelmel

2. 2. 2009

Cílem našeho výletíku je Podkrkonoší, trochu přesněji místo, kde Jizera, doposud rozdělující Krkonoše a Jizerské hory, nabere směr na západ a sevřeným údolím si probíjí cestu do středočeských nížin. Necelých deset kilometrů od Jilemnice, a pět kilometrů od křižovatky, kde silnice „292“ opustí hlavní krkonošskou magistrálu „14“ (Trutnov – Liberec) leží malá osada Loukov, spadající pod obec Háje nad Jizerou.

Příjezd k muzeu

Z opačného směru je přístup podél řeky jen od Semil, z jihu je možno použít značně zapadlou a patřičně kostrbatou podhorskou silničku od Božkova. Na levý břeh Jizery v Loukově vede jediný most, tak jej přejeďte a hned za ním uvidíte vpravo větší objekt. Bývalá traktorová stanice a ještě dříve soukromá továrnička na levém břehu řeky je dneska místem, kde současný majitel umístil svoji rozsáhlou sbírku. Parkoviště je těsně před objektem, takže už nic nebrání návštěvě.

Maketa patentu československé

Muzeum techniky

Původním zámyslem bylo „pouhé“ muzeum moto a autoveteránů, leč s průběhem času se pan majitel rozhodl dát své expozici trochu širší záběr, přesně podle toho, jak se mu dařilo

Auto-moto příslušenství z meziválečného období

shromažďovat další, od původního záměru odtažitější exponáty. Spojovacím motivem je tak pouze to, že věci zde vystavené mají co do činění s technikou. Jádrem jsou samozřejmě motocykly a auta, jak jinak (pro nás, motorkáře, je tu i zajímavost v podobě jediné soutěžácké Jawy, která kdy absolvovala pověstný „Dakar“), ale lze si tu prohlédnout i stabilní motory, používané

Staré foťáky a rádia

 

především pro zemědělské účely, motocyklové motory, a spoustu příslušenství, jako jsou houkačky, světlomety, kola, nebo i plechovky od olejů dnes už neznámých a zapomenutých značek.

Jeden z exponátů v původním stavu

 

Kolorit sbírek doplňuje množství historických smaltovaných reklamních cedulí, které kdysi nezbytně patřily k výzdobě každé řádné a své cti dbalé opravny jakož i zapadlé venkovské správkárničky.

Smaltované cedule a plechovky ode všeho možného podtrhují atmosféru

 

Exponáty jsou zde uchovávány převážně v původním stavu, jen část z nich je plně zrenovována, takže tu na návštěvníka neodbytně dýchne atmosféra starých a dávno minulých časů. Tu ještě podpoří menší sbírka starých rádií a fotoaparátů, které my ošedivělí nebo oplešatělí ještě pamatujeme „v běžném provozu“….

 

Co s načatým dnem

Samozřejmě, nabízí se toho bezpočtu. Takže víte co? Nedaleko je Jilemnice, město, které odjakživa bylo jedním z center života v Krkonoších a podhůří. Zvláště jeho historické náměstí a blízké okolí stojí za odbočení a zastavení v každé roční i denní době. K návštěvě tu zvou podniky a podničky, kam je radost zajít, dát si něco na zub a k tomu stylově co, když už jsme v drsném kraji? No tak třeba svařák nebo grog, že, tedy, spíše naši pasažéři, my driveři se spokojíme s něčím méně euforizujícím… a o to víc si dáme večer po dojezdu, nichwar?

Stabiláky vyšlechtěné a ty druhé

J

Informace světové pavučiny:

http://www.hajenadjizerou.cz/turistika/loukov_muzeum.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář