Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krušnohorský kanál

5. 11. 2008

Voda na hřebenovce

V Krušných horách se lidé vrtali v zemi už skoro odjakživa, inu, i jméno pohoří dostalo po důlní činnosti, nikoliv po „krušném“ podnebí, jak se všeobecně míní. A protože ke středověkému dolování bylo potřeba značné množství vody, tak se museli Jeden z úseků, kde cesta překračuje kanáltehdejší horní páni o ni postarat. Že jí zrovínka na hřebenech nebylo nazbyt, je nabíledni. Jedno ze středisek důlní činnosti bylo v Horní Blatné, západně od dnešního přechodu na Božím Daru, a jedné z místních dominant, vrcholu Klínovce. Nejbližší vydatný zdroj vody byla rašeliniště v povodí říčky Černé, která u Božího Daru překračuje hranice saské hranice. A tak nezbylo, než aby si naši předci vykopali a následně udržovali přes dvanáct kilometrů dlouhý napájecí kanál. A že jeho výstavba přímo na hřebenu hor ve skoro tisícovce metrů nebyla procházka růžovou zahradou, je samozřejmé.Další přejezd

Kanál sloužil nejprve dolování a poté i průmyslové výrobě pěknou řádku století, ale ke konci toho minulého mu již zvonila hrana, neboť chyběl pravidelný servis a opravy (za bolševika víceméně normální stav – tehdy se žilo z podstaty). Naštěstí se ukázalo, že rozsáhlá Náhorní planina - v pozadí Klínovechřebenová rašeliniště je třeba neustále odvodňovat z důvodů ochrany zdrojů pitné vody, a blatenský kanál mohl opět posloužit. V roce 2001 skončila jeho rekonstrukce, a tak se dnes můžeme seznámit s tímto pozoruhodným vodním dílem v plné kráse a hlavně, za plné činnosti.

Podél kanálu

Idylické okolíPěšáci či kolaři se mohou projít či projet po naučné stezce, vedoucí podél celé trasy kanálu. Nám na motorkách je to bohužel odepřeno. Naštěstí, podle převážné části kanálu vede horská hřebenová okreska, a na mnoha místech je možno zastavit a očíhnout si stavbu a její technické detaily (propustky, lapače písku, odlehčovací přepady a křížení) Louky a lesy na vrcholcích Krušných horpěkně zblízka. Silnice i s odbočkami křižuje kanál na celkem šesti místech, a několik dalších zastávek naučné stezky leží přímo u ní, takže nějaká přemíra pěších kiláků navlečenému motorkáři rozhodně nehrozí. A rozhodně stojí za to jízdu podél něj neuspěchat, ba naopak, častěji zastavit a spíše spočinout, skouknout syrovou a drsnou krásu hřebenů a nechat na sebe působit atmosféru místa.

Klínovec z menší vzdálenostiA když už jsme tady, tak rozhodně stojí za zajížďku a návštěvu blízký Klínovec. Jednak je z něj hezky vidět koldokola, a pak, dá se tu posedět a dát si něco na zub, nebo alespoň nějaké to horké pití. Jasně, počasí v Krušnohorkách není selanka někde na Riviéře či na Jadranu, ale poněkud drsnější realita. Avšak, stojí za to!

JiB

Něco pro samostudium:

http://www.env.cz/stezka/lokality/karlovy_vary/ns-blatensky_prikop.htm

http://podzemi.myotis.info/pamatky/pamatky.htm

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář