Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papír, jak jej neznáte

28. 2. 2008

Velké Losiny, známé lázeňské městečko, leží severně od Šumperka, na hlavní silnici „44“ spojující toto město přes Červenohorské sedlo s městem Jeseník, přirozeným administrativním středem oblasti. Osada a vedle stojící zámek (známý čarodějnickými procesy v sedmnáctém století) vznikly na místě, kde vyvěraly teplé sirné prameny, které daly později vzniknout lázním, léčícím nervová a plicní onemocnění. Nás však nebude až tak primárně zajímat lázeňství, ale o kus dále stojící snad ještě známější papírenská manufaktura, proslulá výrobou ručního papíru.

Velké Losiny - papírnaVznikla roku 1516 a dodnes je to poslední klasická papírna v Evropě, nepřetržitě vyrábějící ruční papír, používaný mimo jiné na velmi důležité dokumenty a státní listiny. Sama o sobě je technickou památkou a společně s vedle stojícím muzeem papíru dává dohromady ojedinělou expozici. Součástí prohlídky muzea je i průvodcem vedená exkurze do dílen v plném provozu, kde se z hadrových zbytků a ústřižků starobylým a staletími prověřeným způsobem ručně vyrábí nezaměnitelný papír. Nezbývá než žasnout nad Velké Losiny - papírnavynalézavostí a šikovností předků, kteří před staletími metodou pokusu a omylu dospěli k technologickému postupu fungujícímu bezchybně dodnes. Expozice muzea pak prozradí mnoho zajímavého o papíru jako takovém, jeho vlastnostech a způsobech použití a využití.

Prohlídka vezme minimálně hodinu, spíše dvě, a je nutné se dostavit hodinu před zavíračkou, která je v 17.00, to kvůli Drtící a míchací vanaposlednímu termínu prohlídky s průvodcem. A když už jste v Losinách, vezměte si s sebou přibalené plavky a běžte zkusit koupel v bazénu plném teplé termální vody. Je to příjemné. Po koupeli vyhládne, a na tohle jsou v Losinách také zařízeni. Syti se můžete ještě odebrat na kratší prohlídku nedalekého zámku s netradiční arkádovou architekturou a s velkým a bohatě upraveným parkem. Sumasumárum, můžete tady strávit skoro celý den a nudit se rozhodně Nabírání papíroviny na sítanebudete. Benzín Vaše mašina může dostat taky v místě, pumpa je hned kousek od papírny.

Pro tradičně doporučovaný vejletík je v okolí příležitostí a možností halabaděj. Milovníkům rychlých zatáček nelze než doporučit okruh po „44“ na Červenohorské sedlo (doporučuji zastávku a prohlídku, a třeba i kávičku), odtud sjet do Dolního Domašova a zde odbočit Prokládání listů filcem před lisovánímprudce vpravo na Vrbno pod Pradědem. Následuje opět dlouhé stoupání se serpentínami na Videlské sedlo a klesání do Videl, kde lze odbočit vpravo na Karlovu Studánku. Tahle hrbatá okreska je ale spíše pro cestovní endura a „silničář“ ji musí přetrpět, zase je ale čas počumovat kolem. Od Karlovy Studánky okruh pokračuje rovně po „445“ přes Hvězdu do Malé Morávky a odtud na hlavní silnici Červenohorské sedlo a dobrý kámoš Jindra„11“ z Bruntálu do Rýmařova. Ta směřuje dále na západ stoupáním do sedla Skřítek, kde již lze obrousit nejen slidery, ale třeba i padákyL. Na Skřítku je dobré zastavit a dát kafe či tak podobně, oddáchnout si před posledním úsekem, kterým je klesání do Sobotína. Krásná široká silnice má skorem „alpské“ parametry, bohužel silničáři poněkud „nezvládli“ úpravu povrchu. Nebo že by to bylo schválně? Skřítek je (nebo byl) pro severomoravské kolegáčky něco podobného jako pro Pražouny úsek Liběchov – Dubá.

Rýmařovští a další moravští motorkáři na Červenohorském sedleJeště pár kilometrů podél čerstvě zrekonstruované (a soukromé - česká rarita) trati Šumperk – Petrov nad Desnou a jsme na rozcestí, kde vpravo je to na Velké Losiny a vlevo na Šumperk. Na tenhle kroužek a zastávky na něm si dejte tři až šest hodin, to podle nátury a zastávek.

Další lákavé možnosti k navštívení jsou nedaleko v Rapotíně a ma Divoké Desné, ale o těch až zase někdy příště.

J

Papírna má info tady:

http://www.muzeumpapiru.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zírám :-))

(JVK, 29. 2. 2008 16:44)

Jako by jsi tam někdy byl :-)) Dobře popsané, souhlasím a děkuji za upřesnění.