Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na ztracené vartě

25. 10. 2008

Mezi Jeseníky a Polskem

Tento kousek naší republiky, ležící na rozhraní severovýchodního podhůří Jeseníků a slezské roviny jižního Polska, věru není zrovínka moc známý a navštěvovaný. Na jednu stranu je to škoda, na druhou je to dobrá zpráva pro ty, kteří na svých cestách nechtějí zrovínka zakopávat o davy turistů, a spíše je láká samota, nedotčený kolorit a absence vtíravých turistických atrakcí a kýčovitých poutačů. Pro motorkáře, trávící své volno v Jeseníkách, se tak nabízí příležitost udělat si výletík do oblasti, kde se tak trochu čas zastavil. Za tuhle atmosféru může výsledek druhé světové války. Jeho důsledkem bylo prakticky vylidnění tohoto kraje, jehož německy hovořící obyvatelstvo bylo víceméně vždy spjato spíše se severním Pruskem než zeměmi Rakouska-Uherska. No a samozřejmě, noví přistěhovalci se s krajem nesžili prakticky dodnes. A je to znát.

Pohled z výšky

Rozhledna Liptaň, v pozadí Odkud lze získat dobrý přehled na místa, kam chceme zajet? Jasně, z vejšky, takže buďto poslouží nějaký ten létající stroj (jsou-li prašule, no problem), v opačném případě se halt musí někam na kopec. Naštěstí, doba mobilních telefonů přináší jeden netušený klad. Operátoři budovali a budují houfy vysílačů, a tam, kde to místním radním trochu pálí, si v uzavřených smlouvách vymiňují podmínku, že jako kompenzaci investor buď zpřístupní stožár pro veřejnost, nebo vedle vybuduje samostatnou rozhlednu. No a protože při stavbě většinou vznikne i použitelná komunikace, tak se nabídne návštěva i pro skalní motorkáře, řídící se heslem: „Kam nemůžu na mašině, tam mne to nezajímá“J.

Liptaňská dřevěnka

Pohled severovýchodněRadní malé vesničky Liptaň, ležící na kraji výše zmíněného území, chytří byli. Eurotel tady zainvestoval stavbu menší rozhledny hned vedle jednoúčelového stožáru vysílače, stojícího na vrcholu kopce Strážnice, ležícího severně. Z vesničky k ní vede cesta, odbočující z průtahové hlavní silnice, značená dřevěnými cedulkami. Jedná se sice o pouhou polňačku, nicméně sjízdnou na jakékoliv mašině. Poslední trochu strmější úsek vede lesem, takže kdo si ... a na severopravdu nevěří, může nechat stroj na jeho pokraji a ty dvě stovky metrů dojít. Ale, jak říkám, s trochou opatrnosti se nahoru dostane skoro každý.

Z ochozu rozhledničky je nerušený pohled severním směrem, tedy na vlastní výběžek a na něj navazující polské území, takže si vlastně můžete skouknout, kam se následně vydat na projížďku. A kraj za to stojí, a je tu dost míst, které si návštěvu zaslouží, stačí jen zapátrat v mapě nebo infotabulích. A i zde se na ně určitě někdy (možnáJ) dostane.

Přístup je snadný

Odpočívkový altánek, je možno zde i přespatDo Liptaně je navzdory její poloze jednoduchý příjezd. Z centra oblasti, Krnova, se vydáme na severozápad podél polské hranice po silnici „458“ na Město Albrechtice, za ním po pěti kilometrech leží Třemešná ve Slezsku. Kousek za obcí je železniční přejezd, a hned i křižovatka, kde odbočíme vpravo na zcela novou silnici směrem Liptaň a Osoblaha. Na kraji vesnice je značená odbočka vlevo, stejně jako druhá ve středu obce.

Jízda podél hranic nepostrádá dramatické okamžiky:-)Tankování i stravování je k dispozici v Městě Albrechtice a Krnově, jako výlet navrhuji objet výběžek co nejblíže hranic. Poměrně silný zážitek, vyzkoušeno na vlastní kůži, ale stojí za to! Jen to chce trochu vhodnou motorku.

Info získáte na:

http://www.mikroregion-krnov.cz/main.asp?id=15 http://www.sweb.cz/ceskerozhledny/liptan.htm

JiB

Bývalý německý hřbitov, dnes pouhé ruiny

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Osoblaha a okolí

(Domi, 15. 4. 2011 10:24)

Ahoj, v Osoblaze jsem byla loni na srazu a cesta tam i po okolí a i nazpět do středních Čech byla nádherná !!! Hlavně ty Jeseníky, kde jsou super silnice a člověk tam v těch kopcích nepotká ani živáčka....
Chtěla bych někdy jet po Jesenicku na několik dní, jen se tam tak potoulat.(zatím mi JENOM schází dostatečná délka dovolené.. :o))))

Re: Osoblaha a okolí

(JiB, 18. 7. 2011 9:47)

Zdravím,
Jeseníky si rozhodně nějaký ten den na projetí a navštívení zaslouží. Osobně tam vždy zamířím každý druhý týden v září. Počasí je stálejší, lidí je minimálně a na závěr je tam dobrá malá akcička - setkání lidí kolem motorek v Ludvíkově pod Karlovou Studánkou.

re: Osoblažsko

(H.CH.A., 29. 10. 2008 21:51)

Jo Jiříku a až se rozhodnete takto bádat ještě v dalším - Bohem zapomenutém kraji, tak Javornicko ve Slezku (oblast okolo bráchovy chalupy) stojí taky za to. A pokud bych měl zcela náhodou volno - přidal bych se.
Práci čest a rukám klid.
Pavel