Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. hokejová liga - čtvrtfinále: Ústí smetlo Benátky

11. 2. 2009

Čtvrtfinále - 1. zápasy: Zatímco extraliga má před sebou ještě několik kol základní části, tak druhá nejvyšší soutěž již naplno otevřela brány čtvrtfinále. První zápasy sérií žádné překvapení nepřinesly, avšak nechybělo mnoho a mohla se o něj postarat Jihlava. Tým z Vysočiny ještě do sedmapadesáté minuty vedl na ledě Chomutova, nakonec však prohrál. Ústečtí Lvi si smlsli šesti góly na nováčkovi z Benátek. Brněnská hala Rondo praskala ve švech a bouřila po výhře nad Olomoucí.

 

KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava 2:1p (0:0, 0:0, 1:1 - 2:1)

Nejspíš málokdo čekal, že Jihlava dokáže vzdorovat v takové míře, kterou dnes předvedla. Chomutovští svého soupeře nešetřili, ale ofenzivní snaha nebyla tak silná, aby přerušila dobře fungující herní systém v čele s výborným gólmanem Novotným. Právě zmíněný mladičký gólman prožil famózní večer, neboť dokázal značně pošramotit nervy nejednoho domácího hráče. Výraznější zákroky si připsal ve dvanácté minutě, když vychytal hned tři gólové projektily Bombice. V závěru třetiny hasil šance Jíry a Hlinky. Novotného večer gradoval v polovině zápasu, kdy vychytal Všetečku a posléze i sólový nájezd Jeslínka. Když na začátku třetí třetiny chytil puk, který nezadržitelně mířil do sítě, tak zoufalost domácích se čím dál více prohlubovala. Tvrdý direkt přišel po šesti minutách, když Říha poslal hosty do vedení. Tlak Chomutova postupně sílil, zeď jménem Novotná byla však těžkou překážkou. Čas plynul a nervozita stoupala každou vteřinou. Rychlík před propastí zachraňuje tři minuty před koncem Jeslínek, kterému se podařilo tečovat střelecký pokus Haška. Jíra mohl dokonce rozhodnout v poslední minutě, ale famózní Novotný si dalším skvělým zákrokem upevnil pozici hvězdy utkání. Po šedesáti minutách svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav, a tudíž se prodlužovalo. Paní Štěstěna se nakonec přiklonila k domácím. Skořepa po třech minutách hry rozjásal domácí arénu a odvrátil tak zpočátku slibně se rýsující senzaci. Pro hosty byla porážka krutá i kvůli brankáři Novotnému, který předvedl možná i životní výkon.  

Branky: 57. Jeslínek (Hašek), 63. Skořepa - 46. Říha (Hodek, Bakus).

 

HC Vrchlabí - HC VCES Hradec Králové 5:3 (2:2, 0:0, 3:0)

O této sérii se předběžně začalo mluvit jako o potenciálně nejvyrovnanější. Úvodní zápas mohl mnohé napovědět. První třetina přinesla vyrovnaný hokej. V první větší příležitosti se ocitl domácí Rusnák, jeho střelu Luňák s obtížemi vytahoval. Za necelých sedm minut později se už měnilo skóre. Hosty poslal do vedení Roubík, který využil chytrou kombinaci od spoluhráčů Fořta a Kadlece. Branková výhoda dlouho Hradci nevydržela. Po sérii trestů využil dvojnásobnou přesilovku Kubeš a bylo vyrovnáno. Čtrnáctá minuta byla ve znamení souboje Becka a hostujícího brankáře Luňáka. První střeleckou příležitost útočníka Vrchlabí zůstala nevyužita, ale za pouhých devět sekund bylo všemu jinak. Domácí se dostali poprvé v utkání do vedení. Poslední slovo v úvodní dvacetiminutovce měl Hradec. V sedmnácté minutě rozvlnil síť Roubík a tentýž hráč se v poslední minutě mohl radovat z hattricku, k jeho smůle však rozhodčí branku v komplikované situaci neuznal. Definitivní zlom utkání přišel v poslední třetině. Vrchlabí se po gólech Krupky a Galvase dostalo do potřebného náskoku a donutilo tak hosty otevřít více hru. Hradci se ještě sice podařilo snížit díky Hruškovi, ale veškeré naděje zničil střelou do prázdné branky Gengel.

Branky: 11. Kubeš (Pajič, Beck), 14. Beck (Kříž), 43. Krupka (Gengel, Rapáč), 49. Galvas (Vála), 59. Gengel (Rapáč) - 9. Roubík (Kadlec, Fořt), 17. Roubík (Koudelka, Karlíček), 52. Hruška (Hendrich).

 

HC Kometa Brno - HC Olomouc 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Pravděpodobně největší tahák čtvrtfinále. Souboj dvou moravských celků vždy poutal velkou pozornost a není tomu letos jinak. Při pohledu na beznadějně naplněné Rondo musel jít všem mráz po zádech. Počet 7200 diváků asi netřeba výrazně rozebírat. Kometa je v sérii favoritem a domácí prostředí jí hraje do karet. Metu výhry si Brno výrazně přiblížilo hlavně díky jednoznačné druhé třetině, kterou vyhrálo tříbrankovým rozdílem. Na úvodní trefu Zubíčka postupně navázali Dlouhý s Černým. Velký tlak domácího celku okořeněný dvěma slepenými góly donutil olomouckého gólmana Žigárdyho předčasně střídat. Jeho místo zaujal náhradník Sedlář. Tomu mohl pobyt na ledě značně zhořknout, kdyby rozhodčí uznal branku, která byla možná právem docílena. Kapitulovat mohl i po povedené střele Houdka, která se nedostala do sítě jen díky dobře postavené tyči. Klimtovi rovněž nechybělo mnoho, aby navýšil náskok svého mužstva. Kometa měla vývoj střetnutí zcela ve svých rukou a navíc když Houdek potrestal dvojnásobné vyloučení hostů čtvrtým gólem, tak se v podstatě mohlo začít mluvit o hotové záležitosti. Olomouc se připomněla v závěru druhé dvacetiminutovky, ale s pokusem Brančíka si Hylák poradil. Třetí část hry přece jen přinesla Kohoutům něco kladného. Domácí špatně střídali a šli po zásluze do čtyř. Početní výhodu využil Vágner a bylo sníženo. Bohužel to bylo ze strany hostů prakticky vše. Další výraznější šance si vytvářela jen Kometa. Haluza ve slibné pozici minul a Kántorovi v poslední chvíli zblokoval střelu Paška. První zápas o moravského krále vyšel zcela podle papírových předpokladů. Brno se mohlo spolehnout na tradičně silnou atmosféru, která zaslouží obdiv.  

Branky: 8. Zubíček (Koma), 23. Dlouhý (Pucher), 24. Černý (Kostourek), 35. Houdek (Pucher) - 48. Vágner (Čuřík, Zbořil).

 

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Benátky nad Jizerou 6:1 (1:0, 2:1, 3:0)

Benátky už nejdenou ukázaly, že můžou silnějšímu soupeři zle zatopit. Dnes to však neplatilo. Ústečtí Lvi si postupně budovali pozici, se kterou vstoupili do zápasu a šestibranková výhra je poměrně výstižným výsledkem. Nutno však dodat, že výhra domácích se nerodila snadno. Úvod vypadal jako z pohádky. Už po čtyřiceti sekundách rozvlnil síť Benátek dorážkou svého pokusu Hovorka, avšak dalšího gólu se diváci dočkali až za dalších čtyřiadvacet minut. Špirkovo navýšení oslabil trefou hostující Pabišta. Dvoubrankový náskok svému celku vrátil Němeček. Ústí už zcela posléze kontrolovalo hru a Salfický prakticky nemusel řešit nějakou výrazně nebezpečnou situaci. Závěrečné dějství pouze signalizovalo, že favorit se dostal do herní pohody. Janků, Procházka a Čaloun dokonali benátskou zkázu. Vstup do série byl pro nováčka těžkou realitou. Nabízí se otázka, zda-li druhý zápas bude v obdobném duchu, nebo zda-li se Benátky připraví lépe a otupí sílu ústeského kolektivu. 

Branky: 1. Hovorka (Heřman), 25. Špirko (Hovorka), 31. Němeček (Novák), 49. Janků (Čaloun, Klobouček), 56. Procházka (Pojkar), 60. Čaloun (Macháček) - 27. Pabiška (Pavlů).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář