Jdi na obsah Jdi na menu
 


Science fiction? Už ne, Vejvoda je zpátky na ledě

19. 10. 2009

ObrazekPo boku svých hokejových dvojčat Pavla Patery a Martina Procházky zářil na Kladně, v reprezentaci i ve Švédsku. Byl postrachem všech soupeřů a rýsovala se mu hvězdná budoucnost. Bohužel během angažmá na severu Evropy přišly zdravotní problémy, které předčasně ukončily jeho slibně se rozvíjející profesionální kariéru.

 

 

Kladno vychovalo řadu vynikajících hokejistů. V devadesátých letech se mohlo pyšnit rovnou elitní formací, která získala obdiv celé Evropy. Slavná "Blue Line" tvořená Pavlem Paterou, Martinem Procházkou a Otakarem Vejvodou byla postrachem nejen ligových, ale také reprezentačních soupeřů. Zatímco první dva jmenovaní vystoupali až na vrchol hokejové nesmrtelnosti, tak třetího z party trvale zabrzdily vážné zdravotné potíže. S nepřízní osudu přesto dokázal bojovat a po dlouhých dvanácti letech se znovu postavil do soutěžního zápasu.

 

Veškeré problémy vznikly právě v klubu AIK Stockholm, kam Vejvoda spolu se svými parťáky z útoku v roce 1996 přestoupil. Nevhodný tvrdý tréninkový režim ve spojení se špatným přehledem kondičního trenéra zapříčinil postupný zdravotní kolaps křídelního útočníka. Svaly na nohou rostly velmi rychle, avšak fascie (blanka s nervy, jenž obaluje sval - pon. autora) se rychlým růstem svalstva nedokázala přizpůsobit. To vše mělo za následek velké bolesti a chátrání Vejvodova organismu.

 

Únava a vysílení se stupňovalo a bylo jisté, že zdraví české hvězdy se podlamuje každou vteřinou. Poslední utkání své poměrně krátké kariéry odehrává v lednu 1998, od té doby musel absolvovat nespočet vyšetření, které měly odhalit příčinu veškerých problémů se svalstvem na nohou. Lékaři diagnostikovali nesoulad svalových vláken a nervů, a tak museli přejít k radikálnímu operačnímu zákroku, který měl uvolnit neustálý tlak. Po úspěšné rehabilitaci se ještě na Kladně pokoušel v roce 1999 o návrat, ale přetržený bříšní sval a další problémy s nervem už prakticky vynesly konečný rozsudek s profesionálním hraním.

 

 

Vrátil se do Švédska a dlouhou dobu se vyhýbal společnosti, nikdo o něm prakticky nevěděl. Se svými bývalými parťáky z útoku se po několika letech nakonec sešel a zavzpomínal na ty krásné chvíle, které spolu prožili. Ve Skandinávii se s rodinou trvale usadil a později trénoval třetiligový celek Botkyrka. Jeho návrat na led se dlouho zdál už nereálný. O to více překvapila informace, kterou zveřejnil deník Aftonbladet, že se mistr světa z roku 1996 objevil v pátek v dresu Lidingö Hockey hrající čtvrtou nejvyšší soutěž. Jeho tým prohrál s Gnestou 2:5, avšak uznávaný dříč a technik se podílel asistencí na obou trefách. Svého otce v akci poprvé mohl vidět jeho osmiletý syn Alexander, což násobilo významnost celé události.

 

 

"Jme rádi, že takový skvělý hráč je tu s námi. Je lákadlem pro mladé kluky," ocenil přínos české legendy trenér Thomas Ekfeldt. Další zápas by měl Vejvoda odehrát dnes večer, kdy jeho tým změří síly s Ekerö.

 

Biografie: Narozen 18.6.1972
Kariéra: 1990-96 - HC Poldi Kladno, 1996-1998 - AIK Stockholm, 2009 - ? - Lidingö Hockey
Klubové statistiky: HC Poldi Kladno 6 sezón 252 zápasů 201 bodů (84 branek 117 asistencí), AIK Stockholm 2 sezóny 50 zápasů 21 bodů (11 branek + 10 asistencí)
Reprezentace: MS 1995, 1996 - bilance 53 zápasů / 17 branek
Úspěchy: mistr světa 1996, člen All Star týmu šampionátu, bronzový medailista ligového ročníku 1993-94, účastník Utkání hvězd extraligy 1995.

 

Videogalerie:

"Blue line" v AIK Stockholm

 

 
 

 

 
 

HC Poldi Kladno - HC ZKZ Plzeň 4:3, sezona 1995/1996

 

 
 

HC Poldi Kladno - HC Pojišťovna IB Pardubice 2:1, , sezona 1995/1996

 

 
 

MS 1996 ve Vídni - Semifinále ČR - USA

 

 
 

MS 1996 ve Vídni - Finále ČR - Kanada

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář