Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS v hokejbalu, druhý hrací den: Kanada nadělovala, šok pro Slováky

14. 6. 2009

Hokejbalové mistrovství světa pokračuje v Plzni druhým hracím dnem. V ČEZ Aréně se diváci dočkali pořádné kanonády - Kanada porazila Velkou Británii 21:1. A rozhodně nešlo o žádnou náhodu, Kanaďané hráli od začátku až do konce naplno, využili obě své přesilovky, na střely vyhráli rekordně 71:9 a diváky na tribunách bavili někdy skoro až neuvěřitelnými kombinačními akcemi.

 

Nešťastní Britové se ke slovu dostali až za stavu 19:0, když se překvapivou střelou z pravého křídla prosadil Morrison. Do tabulky se Kanadě počítá dosažené skóre, pokud by ale mělo být právě skóre klíčovým ukazatelem pro nasazení do dalších bojů, došlo by podle pravidel ISBHF k určité redukci. Mezinárodní hokejbalová federace se totiž snaží o to, aby se silné týmy nehonily proti slabším za rekordními výhrami a pokud by mělo právě skóre rozhodovat třeba o postupu, počítal by se Kanadě v takovém případě do tabulky jen výsledek 11:1 (výhra o deset branek).

 

„Tohle pravidlo vzniklo poté, co v roce 2002 čeští junioři potřebovali porazit vysokým rozdílem Itálii. Chlapci se tehdy pořádně rozjeli, Itálii nastříleli ve švýcarském Champery čtyřicet branek. A byl z toho tak trochu problém, protože to už bylo opravdu moc,“ řekl generální sekretář Českomoravského svazu hokejbalu Tomáš Březina. Členem tehdejší dvacítky byl i současný kapitán českého týmu Petr Novák, který si na zápas zavzpomínal. „To utkání přišlo po naší porážce se Slovenskem a my jsme si na Italech tu prohru tak trochu ´vylili´. Navíc jsme měli hodně ambiciózní tým, na rozdíl od soupeře, který to vzal hodně ležérně. Po první třetině Italové pochopili, jak ten zápas asi bude vypadat, a byli úplně odevzdaní. Každopádně takový výsledek asi nebyl úplně dobrý, neodpovídal významu turnaje. My jsme o tom ale v té době tak nepřemýšleli, chtěli jsme dávat góly,“ řekl Novák.

 

Kanada si tedy proti Britům s chutí zatrénovala a někteří hráči si prakticky už po prvním utkání na turnaji zajistili vysoké postavení v tabulce produktivity. Daoust a Labonte zaznamenali shodně šest bodů za gól a pět přihrávek, o bod méně má nejlepší střelec zápasu, autor čtyř branek Fontaine.

 

Do turnaje vstoupilo už i Slovensko, které je také považováno za jednoho z nejžhavějších adeptů na medaili. Zápas proti Indii ale Slováci vůbec nezvládli. V úvodu utkání měli výraznou převahu, jenže soupeř z ojedinělého protiútoku otevřel skóre. Indové se postupně dostali do vedení 3:1, které drželi ještě šest minut před koncem. Slováci navíc nevyužili přesilovku pět na tři a vypadalo to, že se už nevzchopí. Jenže závěr zápasu přinesl neuvěřitelné drama. Ve 40. minutě snížil Tóth a ve 42. minutě Škvaridlo dorážkou ze vzduchu vyrovnal na 3:3.

 

Minutu a osmačtyřicet sekund před koncem byl vyloučen Kalkat, Slovensko si vzalo oddechový čas a v přesilovce chtělo strhnout vítězství na svou stranu. Jenže to dopadlo přesně opačně, dvaadvacet sekund před koncem utekl chybující slovenské obraně Mostaghim a blafákem rozhodl zápas. Závěrečná zoufalá power-play favorita už výsledek nezměnila, hráči v modrých dresech se ve zbývajícím čase nedostali ani do pásma. Indie si tak před zítřejším zápasem proti Česku pozvedla sebevědomí a nakročila k postupu. Svůj vůbec první zápas mezi hokejbalovou světovou elitou za sebou mají Finové, kteří si v utkání proti Bermudám neodpustili řadu školáckých chyb, ale typická finská bojovnost nakonec slavila aspoň částečný úspěch v podobě bodového zisku za remízu. Tu výběr Suomi zachránil až v poslední třetině, kterou vyhrál 3:0.



USA - Řecko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 15. Leveseque (Hadley), 22. Leveseque (Gazzo), 32. Housser (Hildreth), 37. Allen (Housser), 18. Maleganeas (Papastergiou), 27. Vouloumanos. Rozhodčí Soraperra (It.), Čačko (Slovensko). Vyloučení 7:6, využití 1:1. Střely na branku 39:28. Diváci: 170. Nejlepší hráči: Zimmick - Vouloumanos.

USA: Schreib - Tarantino, Hildreth, Hadley, Zimmick, Molitierno, Sholtz, Saulnier - Housser, Nickel, Lajoie - Leveseque, Gregory, Sullivan - Allen, Sweat, Hughes - Fortunato, Gazzo, Schlegak.

Řecko: Liosis - Govas, Vassilakos, Bolanakis, Maleganeas, Vassilakis, Moshonas, Kontitsis, Typaldos - Bozinakis, Koutsogiannopoulos, Kipopoulos - Papastergiou, Bovoletis, Stavrianos - Vouloumanos, Kourousis, Trougakos - Kamisis, Tsakalos.

Ohlasy po utkání:

Chris Housser (USA): „Myslím, že to bylo velice pěkné utkání. Obě mužstva hrála rychlý běhavý hokejbal. O našem vítězství rozhodla naše větší zkušenost.“

Alkiviadis Zisidis (Řecko): „Začali jsme velmi zvolna a hlavně v první třetině nás soupeř přehrával. Poté jsme se ovšem dostali do tempa a podařilo se nám vyrovnat. V závěru utkání jsme se snažili utkání zdramatizovat, ale bohužel to nevyšlo. Teď se hlavně musíme soustředit na další zápas.“

Itálie - Portugalsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky: 28. Duarte (Perreira, DaSilva), 33. C. Ferreira (Vitoria). Rozhodčí Jahoda (ČR), Grewall (Indie). Vyloučení 6:2, bez využití. Střely na branku 19:19. Diváci: 89. Nejlepší hráči: Pellicori - Medeiros.

Itálie: Pellicori - Conte, Contento, Mittone, Palermo, Scarlato, Verrelli - Delfina, Divizo, Ferlisi - Fiaccconi, Giummarra, Miceli - Tomasicchio, Verner, Ventullo - Vero, Peragine, Giordano - Francchi.

Portugalsko: Medeiros - Vitoria, DoCouto, Aragao, Cabral, V. Ferreira, Creador, Cardovo - Monteiro, Duarte, Azevedo - Da Silva, Perreira, Da Costa - C. Ferreira, Fernandes, Silveira - Pacheco, Correia.

Pakistán - Kajmanské ostrovy 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 10. B. Lucas (B. Buttar, O. Buttar), 30. Choudhry (O. Buttar), 37. Zafir (Baig) - 31. Maw (Bourne). Rozhodčí Sakkas (Švýc.), Mintz (Kan.). Vyloučení 2:3, navíc Rivard (Kajm.) 5 minut a do konce utkání. Využití 1:0. Střely na branku 30:12. Diváci: 104. Nejlepší hráči: Baig - Gransch.

Pakistán: Khan - I. Chaudhry, A. Chaundhry, Choudhry, Alvi, Dawood, T. Ayubi, B. Lucas - B. Buttar, Baig, Bilal - Patel, Mohammed, Zafir - J. Lucas, Buttar, Kalair - Khwaja, S. Ayubi, Mahmood - Hassan.

Kajmanské ostrovy: Lunt - Allard, Bridges, Courtis, Windsdor, Matheson, Bourne, Leadbetter, Spain - Lyon, Appleyard, Worth - Hather, Rivard, Missal - Cover, Holowchuk, Gossen - Gransch, MacDonald, Maw.

Kanada - Velká Británie 21:1 (6:0, 5:0, 10:1)
Branky: 4. Russo (Ferone), 8. Morello (Ryan, Daoust), 13. Bishop (Frechette, Roy), 14. Bishop (Nowakowski), 14. Cook (Ferone, Russo), 15. Fontaine (Labonte, Daoust), 19. Corbeil (Parravano), 23. Ferrone (Jarvis), 27. Frechette (Bishop), 28. Fontaine (Daoust, Labonte), 29. Daoust (Roy, Labonte), 32. Labonte (Fontaine, Nowakowski), 33. Danielle (Ryan, Morello), 34. Danielle (Ryan), 34. Pynn (Frechette, Bishop), 36. Cook (Chouinard, Corbeil), 36. Fontaine (Daoust), 38. Frechette, 40. Ferrone (Roy, Labonte), 43. Fontaine (Daoust, Labonte), 44. Courtney (Daniele, Ryan) - 41. Morrison (Porubsky). Rozhodčí Gareis (ČR), Friedli (Švýc.). Vyloučení 1:2, využití 2:0. Střely na branku 71:9. Diváci: 422. Nejlepší hráči: Bishop - Arnett.

Kanada: Di Gironimo (23. Aumais) - Musto, Pynn, Parravano, Nowakowski, Roy, Corbeil, Jarvis - Fontaine, Morello, Daoust - Ferone, Danielle, Bishop - Ryan, Russo, Chouinard - Labonte, Cook, Courtney - Frechette.

Velká Británie
: Arnett (31. Archer) - Chatal, Clayton, Snowdon, Wood - Chohan, Cree, Dhillon - Elmes, Morrison, Morton - Porubsky, Svaboda, Ashfield.

Ohlasy po utkání:

Georgie Gortsos (trenér Kanady): „Naši hráči byli na tohle utkání patřičně hladoví, protože před sebou mají výzvu - chtějí získat zlato a potvrdit, že jsou nejlepším týmem na světě. Do každého zápasu chceme jít naplno a soupeř to tentokrát odnesl. Britové působili trochu unaveně, to utkání pro ně asi bylo hodně náročné.“

Carl Wood (hrající trenér Velké Británie): „Věděli jsme, že v tomhle utkání asi nebudeme mít šanci. Kanada je velice dobrý tým a tímhle zápasem se asi spíš jenom bavila. My jsme to ale koneckonců předpokládali...“

Rakousko - Hong Kong 8:1 (4:0, 2:0, 2:1)
Branky: 1. T. Raffl (Petrik), 9. Petrik (M. Raffl), 11. Petrik (Ranftl), 14. T. Raffl (Schumnig), 19. Ranftl (Petrini), 19. T. Raffl (Gappitz), 39. Petrik (Ranftl, M. Raffl), 42. Stanossek (Balloch, M. Raffl) - 34. Foster (Tessaro).
Rozhodčí Kirschner (Něm.), Krist (Slovensko). Vyloučení 3:9, navíc Foster 10 minut. Využití 3:1. Střely na branku 26:17. Diváci: 177. Nejlepší hráči: T. Raffl - Lui.

Slovensko - Indie 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)
Branky: 12. Brar (Kalkat, Kaila) 0:1, 30. Sh. Kaila (Mostaghim), 32. Kalkat (Sm. Kaila, Sh. Kaila), 45. Mostaghim (Dusanj) - 23. Svitana, 40. Tóth (Románek), 42. Škvaridlo (Minárik, Giba).
Rozhodčí Woods (Kan.), Vokurka (ČR). Vyloučení 8:8, navíc D. Brar 10 minut. Využití 0:3, v oslabení 0:1. Střely na branku 31:17. Diváci: 445. Nejlepší hráči: Škvaridlo - Bokhari.

Slovensko: Petrík - Giba, Minárik, Kapánek, Filip, Danko, Harnig, Blahut, Cvik - Varga, Škvaridlo, Hrivnák, Pobeha, Dubec, Lajciak, Tóth, Rímský, Románek, Polák, Ladiver, Svitana.

Indie: Bokhari - Sohal, Chowsen, Esmail, Uppal, Somani, K. Brar, Mann - Kalkat, Sh. Kaila, Sm. Kaila, D. Brar, Dusanj, Sahota, Singh, Basi, Mohamed, Chohan, R. Sandhu, Mostaghim, S. Sandhu.

Ohlasy po utkání:

Roman Török (trenér Slovenska): „Hráli jsme hodně nedisciplinovaně, takhle se zápasy na mistrovství světa hrát nedají. Nakonec to diváci viděli sami - nemůžeme přeci mít skoro deset vyloučených, z toho pět po útočných faulech. Tohle musíme do dalších zápasů změnit.“

Bermudy - Finsko 4:4 (0:1, 4:0, 0:3)
Branky: 18. Bouwens (Bertrand, Coleman), 20. Gazzard (Drewiczki), 21. Gazzard (Angus, Drewiczki), 25. Critchley - 5. Ha. Mäenalainen, 34. Luukanen (Viitanen), 37. Skyltä, 38. Koskinen.
Rozhodčí Jamnig (Rak.), Štípek (ČR). Vyloučení 7:7, navíc McKay (Bermudy) 10 minut. Využití 2:2. Střely na branku 24:24. Diváci: 209. Nejlepší hráči: Gazzard - Nurmikolu.

Bermudy: Leclerc - Brodsky, Drewiczki, Coleman, McKay, Dort, Worthington, Sproule, Miller, Critchley, Ingelman, Bertrand, Keer, Desjardins, Bouwens, Gazzard, Angus, Merritt, Penton, Gosse, Bruce

Finsko: Salo - Selin, Nieminen, Palomäki, Mäenalanen Ha., Tourunen, Mäkinen, Koskinen, Ylämäki, Mäenalanen He., Kuntsi, Skyttä, Hedman, Vuorenmaa, Nurmikolu, Luukkanen, Ruismäki, Kuusela, Koskela, Viitanen.

 

Informační servis z hokejbalového MS je publikován se svolením organizačního výboru MS. (www.pilsen2009.com)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář