Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Detroit senzaci nedopustil a rozdrtil Tučňáky

7. 6. 2009

ObrazekNHL - finále Stanley Cupu - 5. zápas + video: Detroit je opět o podstatný krůček blíž vysněnému cíli. V pátém finálovém měření sil nedopustil změnu tradice a svého pittsburghského rivala přehrál na všech frontách. Na drtivé výhře v poměru 5:0 se podepsaly tři využité přesilovky. Hostům nevycházelo prakticky nic, největší lídři byli neviditelní a gólman Fleury raději vystřídal.

 

 

Samotný zápas přinesl definitivní potvrzení informace, že se do sestavy vrátí Dacjuk. Ruský útočník se objevil ve druhé formaci po boku Zetterberga a Franzéna. První šance utkání však patřila hostům. Domácím opět zle zatopil Malkin, který připravil šanci Fedotěnkovi. Důrazný forvard však k dobré příležitosti puk dobře netrefil. Detroit donutil Fleuryho k úvodnímu zákroku až po šesti minutách. Výraznější šanci si připravili domácí za dvě minuty později, kdy se v útočném pásmu usadili Dacjuk s Clearym. V téže minutě putoval na trestnou lavici Kronwall. S nabídnutou početní výhodou naložili Tučňáci ledabyle. Osgood prakticky nemusel řešit žádnou složitější situaci. První změna skóre nastala ve 14. minutě, kdy se po ose Rafalski - Dacjuk trefil Cleary. Pittsburgh bojoval do posledních sekund prvního dějství, ale paradoxně po útočném výpadu inkasoval trest Kunitz.

 

Detroit dohrával na začátku druhé dvacetiminutovky přesilovku. Krátce po jejím skončení udeřil. Na dlouhou Osgoodovu přihrávku si počkal Hossa, který předložil nabídku před branku Filppulovi a rázem bylo vedení Rudých křídel dvoubrankové. Domácím vstup do dalšího dějství vyšel náramně a vše bylo ještě povedenější, když vyloučení Gončara potrestal z role útočníka obránce Kronwall. Penguins dlouho v plném počtu nevydrželi, pykat odjel Malkin. Další nabídnutou početní výhodu využil Rafalski - 4:0. Velký kus práce odvedl výborně clonící Holmström. Flustrovaní hosté byli neškodní. Fedotěnkův pokus si stáhl lapačkou Osgood. Nový impulz do hry chtěl dát Kunitz, jenž se pustil do menší šarvátky s Helmem. Ii tato jeho snaha skončila nejhorším možným výsledkem. Pittsburghský forvard zamířil za hrubost na trestnou lavici a Detroit měl další přesilovku. Zetterbergův zásah byl posledním hřebíčkem do už tak prachmizerné nálady gólmana Fleuryho, který tak zamířil na střídačku. Na horký led tak musel náhradník Garon. Závěrečné minuty třetiny byly pouze hrou nervů. Lavice hanby přivítala Crosbyho a posléze i Talbota. Dvojnásobné oslabení však jejich spoluhráči kupodivu dokázali přežít bez brankové újmy.

 

Poslední dějství se dohrávalo ryze z povinnosti. Detroit se nikde výrazně netlačil a odevzdaní hosté příliš nebezpeční nebyli. Pozornost na sebe upoutal Hossa, který zbytečně atakoval u mantinelu gólmana Garona. Zcela po zásluze putoval na trestnou lavici. Slovenský útočník se později připomněl i v lepším světle, ale svou střeleckou příležitosti nezužitkoval. Na hráčích Pittsburghu byla vidět naprostá beznaděj, a tak kompenzace v podobě menších šarvátek byla jediným bodem, ve kterém měli navrch. Do kabin s osobními tresty putovali v posledních minutách Talbot s Cookem, z domácích pak jen Lebda. Menší trest ještě dostal Malkin, který byl stejně jako Crosby po celý zápas nevýrazný. Domácí gólman Osgood se mohl radovat z čistého konta, které bylo jeho již patnácté během vyřazovacích bojů v dosavadní kariéře.

 

Detroit se tedy radoval z jasné a zasloužené výhry a přiblížil se možnosti obhajoby slavné trofeje. Série se stěhuje na led Pittsburgh a je jisté, že svěřence trenéra Babcocka čeká v Mellon Aréně pravé peklo. Šestý zápas se odehraje ve středu 10. června ve 2 hodiny našeho času. 

 

Finále Stanley Cupu - 5. zápas:

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 5:0 (1:0, 4:0, 0:0)

Branky: 14. Cleary, 22. Filppula, 27. Kronwall, 29. Rafalski, 36. Zetterberg (HUDLER). Střely na branku: 29:22 Vyloučení: 3:12 Využití: 3:0 Diváci: 20 066 Hvězdy utkání: 1. Zetterberg, 2. Dacjuk, 3. Osgood Stav série: 3:2.

 

Video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář