Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Zdislav Tabara, trenér mistrů

16. 1. 2008

ObrazekSmutná zpráva přišla ze Vsetína. V noci na středu podlehl vážné nemoci jeden z hlavních strůjců zrodu vsetínské legendární dynastie Zdislav Tabara. Úspěšný kouč dlouho statečně bojoval s vážným onemocněním, ale bohužel nakonec svou postupovou bitvu prohrál. Zemřel vě věku nedožitých padesáti let.

 

 

Tabara je nezaměnitelně spjatý se Vsetínem. Právě zde zakončil svou kariéru a poté už v roli kouče dovedl celek v roce 1994 do extraligy. Následně Valachy dovedl šestkrát na extraligový Olymp. Zdravotní problémy sužovaly jinak usměvavého  Tabaru více než dva roky. I to bylo důvodem proč předčasně ukončil platný kontrakt s Nitrou. Po dlouhém léčení se zdravotní stav zlepšil a kouč se vrátil do Vsetína vrátil do role kouče juniorů. Další úspěch mu již nebyl dopřán.

 

Tabara s hokejem začal ve Zlíně, přes Příbram a Třinec se dostal i do Vsetína, kde v roce 1992 zakončil svou aktivní kariéry. Poté se dal na koučování a rozhodně nemusel litovat. S Horstem Valáškem dovedl bezejmenný klub až do nejvyšší soutěže. Během let 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 a v roce 2001 se mohl radovat z mistrovských titulů. Vyzkoušel i i angažmá v Polsku v týmu Nowy Targ, vypomohl Valašskému Meziříčí a posléze se vydal na již zmíněnou slovenskou misi do Nitry, kterou musel předčasně ukončit.

 

Podle dostupných informací Tabara měl potíže se slinivkou. I podle funkcionáře Jaškina na Tabarovi bylo vidět, že jeho zdravotní stav není vůbec dobrý. Zpráva o úmrtí zasáhla nejen rodinné příslušníky, ale rovněž i osoby z jeho hokejového prostředí. Valašský klub hodlá jeho památce vzdát holt, zatím se ještě neví jakým způsobem.

 

„Je to pro nás hrozná rána, ještě před pár dny jsem s ním mluvil. Měli jsme se Zdíšou přátelský vztah a do poslední chvíle se zajímal o hokej, i když se delší čas pral s nemocí, jež mu znemožnila i zůstat v roli trenéra vsetínských juniorů, kterou ještě v létě s chutí přijal. Bohužel nám odcházel před očima, takže už v březnu neoslavíme jeho padesátiny. Zatím neumím přijmout fakt, že na něj už musíme jen vzpomínat," uvedl sportovní ředitel vsetína a bývalý Tabarův svěřenec Alexej Jaškin.

 

Zdroj: hcvsetin.cz, Právo.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář