Jdi na obsah Jdi na menu
 


Interview pro HokejPortal.cz

5. 2. 2008

ObrazekBěhem víkendu se podařilo doladit s mou maličkostí rozhovor, a tak ho dávám i sem. Dozvíte se, jakou funkci na zpravodajském serveru HokejPortal.cz zastávám, co je mou náplní činnosti a mnoho dalších  věcí. :)

 

 

 


Jak jste se dostal k projektu HokejPortal.cz?

Musím začít od samotného začátku. Ke psané (sportovní) tvorbě jsem se dostal někdy na konci roku 2005, kdy mě kolega ze školy zlákal na vznikající projekt fotbalinfo.com. Fotbalové dění jsem sledoval celkem důkladně, takže nebyl problém se ve světě kulatého předmětu orientovat.  Psaní článků o novinkách v domácí i zahraniční sféře mě bavilo, takže nebylo ani divu, že jsem se brzy dostal mezi nejaktivnější redaktory portálu. Spolupráce se nám dařila, zvládli jsme i velkou akci v podobě MS. Pak se však na dalším účinkování neshodlo vedení webu a společně s dalšími dvěma kolegy jsem přijal nabídku Karla Pivoňky stát se členem tehdy začínajícího FotbalPortalu. Během sezóny, jak by se řeklo sportovní terminologií, jsem přestoupil právě na HokejPortal.



Jakou funkci v projektu HokejPortal zastáváte?

Už do samotného vzniku jsem byl nasazen do role takového vedoucího redaktora, který zajišťoval souhru celého našeho týmu. Od léta 2007 se v rámci usnadnění komunikace a rozdělení kompetencí jsem byl pasován na manažera portálu. Někdy jsem taková prodloužená ruka pana ředitele Romana Kováře. :)


Co máte jako jeden z manažerů projektu na starosti a jaké soutěže konkrétně zastřešujete?

Těch věcí je samozřejmě mnoho a některé vzejdou až přímo z dané situace. Pod mou zodpovědnost spadají obě naše domácí soutěže, zároveň také kanadsko-americká NHL, slovenská Slovnaft extraliga a částečně také sekce reprezentace. Starám se o celkovou koordinaci těchto sekcí a rovněž se aktivně zapojuji do tvůrčí činnosti. Do mé kompetence spadá i nástupní školení, kterým bez výjimky musí projít všichni noví redaktoři našeho portálu. Průběžně rovněž monitoruji případné možnosti, jak HokejPortal zviditelnit na mediálním trhu.
Přes mou osobu mohou jít i různé interní věci.

Zmínil jste nástupní školení redaktorů. Jak vlastně dochází k tomu, že je přijat nový člověk
na tuto pozici?


Na portálu se nachází v plné verzi text, jenž přesně stanovuje případné naše podmínky na přijetí. Řídíme se heslem, že redaktorů, zejména kvalitních, není nikdy dost, takže stále platí, že přijímáme nabídky na možnou spolupráci. Základním požadavkem je to, aby daná osoba neměla problémy s rodným jazykem a dokázala si s ním pohrát v psané podobě. Samozřejmostí je rovněž orientace v hokejovém světě a zároveň přizpůsobení se určitým podmínkám redakce. Konkrétní údaje jsou pro zájemce k dispozici na http://hokejportal.cz/homepage/clanek/hledame-prave-tebe.html/ . Po kontaktním e-mailu se
dané osobě ozveme a během pohovoru s ní projednáme nabízené možnosti a případně získáme i určitý „obrázek“ o zájemci. Ono to prakticky všechno vyplyne z dané situace. V každém případě je třeba zmínit, že tato činnost je vhodná zejména pro osoby, jenž hokej mají jako koníček a rovněž se chtějí zdokonalovat ve tvůrčím psaní.


Pracoval jste nebo pracujete i na jiném projektu, než je HokejPortal?

První spolupráci jsem již zmínil v úvodu. Vše tedy začalo u fotbalových projektů. Jinak nyní se nezávazně starám o fanouškovský web skupiny Wanastowi Vjecy (http://wanastowivjecy.estranky.cz) a vedu si i vlastní hokejový blog (http://hokej.estranky.cz), kde si publikuji veškeré články, jenž dávám na HokejPortal.cz. Původně se mělo jednat o web, který by se zaměřil na početnou fanouškovskou skupinu, ale z časových důvodů z toho nakonec sešlo a stránky plní pouze průběžný informační charakter. Poslední dobou se díky kontaktům administrační činnost namnožila a v kolonce pracovních webů jsou další tři stránky.


Jaký máte vztah k hokeji jako takovému? Zajímáte se o něj spíše jako redaktor a fanoušek nebo hokej i hrajete?

Nepočítám-li tedy nějaké to sklouznutí na rybníku, tak jsem se o hokej zajímal spíše jako fanoušek. Stejně asi jako většinu mé generace postihla v polovině devadesátých let tzv. kartičková mánie, takže prakticky od té doby jsem prostřednictví tohoto zásadního faktu začal hokej sledovat i podrobněji. Asi prvním významným milníkem bylo MS 1996, kde se naši hokejisté stali po jedenácti letech mistry světa. Nyní prakticky se na to zaměřuji i z jiných úhlů pohledu a i díky novým možnostem hledám jeho další zákoutí. Tato hra se stala již částečně i pracovní náplní mé činnosti a rád bych v ní pokračoval i v budoucnosti.

Jakou ligu nejvíce sledujete? Jakému klubu fandíte?

Přednostně se zajímám o obě naše nejvyšší soutěže a kanadsko-americkou NHL. V extralize vysloveně nemám tým, kterému bych vyloženě fandil, ale více sleduji pražskou Spartu. :)  V první lize své favority mám, jedná se o Kometu Brno a Olomouc. Nově od léta držím palce i druholigovému Přerovu, nejen tedy z pracovního hlediska. :) V zámořské NHL jsem už od dětství fandil týmu s tučňákem na dresu  Ani po odchodu Rona Francise, Jaromíra Jágra a ukončení kariéry Maria Lemieuxe jsem na Pittsburgh Penguins nezanevřel. :)



Která z evropských hokejových lig je podle Vás nejkvalitnější?

Osobně si myslím, že na velmi vysoké úrovni jsou ruská Superliga a švédská Elitserien. V každé soutěži se najde několik výborných celků, které by jistě dokázaly obstát i s některými zámořskými kluby. Stačí se jenom podívat jakou kvalitní zásobárnu hráčů právě poskytují evropské státy pro prestižní kanadsko-americkou NHL. Švédsko a Rusko patří k největším ložiskům dobrého zboží.

Jak si dle Vašeho pohledu stojí O2 Extraliga s porovnání s ostatními soutěžemi v Evropě?

Nemyslím si, že bychom nějak výrazně zaostávali. Nicméně je jasné, že už jenom z pohledu finančního se s některými soutěžemi měřit vůbec nemůžeme. V každém případě naše liga musí patřit mezi čtyři nejlepší. Vše prakticky záleží na subjektivním názoru, nemálo lidí  extraligou nesmyslně opovrhuje, což je škoda. Samozřejmě na tom má vliv hlavně slavná zámořská NHL a když se někdo namlsá, tak ho těžko dostanete někam jinam, ale samozřejmě výjimky být můžou. :)

Kterého hokejistu byste zvolil jako nejlepšího profesionálního hráče všech dob?

To je velmi složitá otázka. Každé období bylo či je ve znamení hvězdné éry mnoha hráčů. Navíc jednotlivé etapy jsou v něčem jiné. Mění se styl hry, je propracovanější taktika, upravují se pravidla, a proto těžko se dá s jistotou říct, kdo byl ze všech nejlepší. Mnoho zemí vychovalo vynikající hráče, kteří si dokázali v hokejové elitě nalézt svoje místo. S jistotou bych mohl říct, že bych nedokázal takhle přímo z hlavy vyjmenovat všechny slavné hvězdy, a proto tedy můžu odpovědět trošku jiným způsobem. Subjektivně s ohledem na mnoho faktů bych zvolil Maria Lemieuxe. Ač byl tento kanadský hokejista sužován závažnými zdravotními problémy, tak se dokázal vzepřít nepřízni osudu a vrátit se na hokejový Olymp. Jinak v nějakém dalším pomyslném pořadí by samozřejmě nechyběli hráči jako Wayne Gretzky, Gordie Howe, Maurice Richard, Terry Sawchuk, Marcel Dionne, Vladislav Treťjak, Phil Esposito, Stan Mikita či Bobby Orr. Jak už jsem zmínil, tak mnoho hráčů se nesmazatelně zapsalo do dějin nejen kanadsko-americké NHL, a proto je dobré zachovávat od podobných otázek i určitý odstup.

Jaký je Váš profesní život? V jakém oboru pracujete?


Jsem studentem Univerzity Palackého v Olomouci, kde se třetím rokem seznamuji se zákoutími oboru zvaného žurnalistika. Zároveň od srpna jsem externím sportovním redaktorem Přerovského deníku – http://prerovsky.denik.cz  Mou hlavní náplní práce je obstarávání komentářů ze zápasů druholigového hokejového týmu HC Zubr Přerov. 


Máte nějaké jiné záliby než hokej?

Ano, samozřejmě. Sleduji fotbal a dá se říct, že veškeré větší sportovní akce. Rád komunikuji s počítačem, zejména se zajímám o softwarový svět. Samozřejmě příležitostně vyzkouším i jednu z oblíbených her. :) Poslední dobou mě chytlo fotografování, takže když můžu, tak rád aplikuji teorii do praxe. :) Z aktivních činností se dostal díky několika comebackovým  tréninkům na špici stolní tenis. Jednou za čas, kdy nějaký oblíbený interpret vyjede na turné, se rád zúčastním koncertu.

Je tady nový rok a nabízí se možnost bilancovat dění na HokejPortalu za uplynulých dvanáct měsíců. Jak bylo vedení spokojeno s činností redakce?

Velkým testem pro nás všechny bylo zejména uvedení HokejPortalu do provozu během již rozehrané loňské sezony. Osobně si myslím, že tohle nás nastartovalo a ukázalo, že nějaký potenciál v nás přece jenom může být. :) Dá se však říct, že stále procházíme určitým vývojem. Za tu uplynulou dobu jsme se dostali opět o nějaký ten stupínek výš, ale i o svých nedostatcích víme a rozhodně se je budeme snažit postupně odstraňovat. Snažíme se redakci stabilizovat a věřím, že postupem času se nám podaří posun do vyšších pater zpravodajských portálů. Během roku se do našeho týmu dostalo několik nových tváří a většina z nich se dokázala velmi dobře adaptovat. Jinak celkově tady samozřejmě určitá spokojenost je. Za ten uplynulý rok je třeba všem aktivním členům redakce poděkovat, neboť zvládli zodpovědnou činnost. Ale je pořád co zlepšovat, víme to všichni. :)  

S čím HokejPortal vstupuje do nového roku? Plánují se nějaké novinky?


Tak jako každý větší web, tak i my máme určitá předsevzetí. Vše souvisí samozřejmě s posunem portálu na oči více lidem. V plánu je mnoho věcí, uvidíme, které se nám podaří dostat do reálné podoby. Důležitou změnou však projde portál jako takový. Naši programátoři pracují na nové verzi, která nabídne kromě změny designu i několik zajímavých doplňků. Součásti toho bude spuštění i dlouho slibované nové sekce „Ostatní soutěže“ a nabídku zpravodajství rozšíříme o tolik žádanou ruskou superligu. Jinak jak už bylo zmíněno v předcházejícím rozhovoru s panem ředitelem Romanem Kovářem, tak se naši návštěvníci budou moct těšit na obsáhlé zpravodajství z mistrovství světa, jenž se letos uskuteční v Kanadě. Tak i tak je třeba si v rukávu ponechat nějaká ta překvapení. :)

Zmínil jste, že bude spuštěna nová verze. Prozradíte předběžný termín?

Věříme, že ke spuštění dojde brzy. :)

Děkuji za rozhovor.

 





 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář