Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masopusty v Kameničce

Autor textu :  Marie Bumbálková

article preview

Vážení spoluobčané a přátelé Kameničky, dovolte mi, abych popsala oslavu konce masopustu u nás v Kameničce.
Asi už si nikdo nepamatuje, kdy vyšel v Kameničce první masopustní průvod, rozhodně to bylo před více než  100 léty. A také si nikdo nepamatuje, že by u nás masopustní průvod nebyl, možná ve válkách, kdy byly tyto akce zakázané. 
V průběhu let se změnil ráz masopustu, ale vždy je veselý a masky vyvádějí různé taškařice.
Mezi tradiční masky patřila postava vajíčkáře, který chodil  s nůší a vybíral čerstvá vajíčka. 
 Ještě v 70. létech masopustní průvod v Kameničce  chodil v pondělí. 
V úterý pak byl  masopust v Kamenici, zakončený maškarní merendou  s pochováváním basy.
Dnešní podoba masopustu se ustálila od začátku 80. let. Masopustní průvod je v sobotu před Popeleční středou, vychází se z kulturního domu a obchází se celá ves, dům od domu.
Průvod vždy organizovali místní dobrovolní hasiči. Masky si většinou připravovali účastníci průvodu sami, hotových bylo pouze několik masek. V 70. a 80. létech se vždy pár masek půjčovalo z půjčovny, ale půjčovné bylo drahé a masky byly většinou hodně přebrané, a protože byly určeny většinou na různé maškarní karnevaly, nepočítalo se s tím, že je potřeba se pod masku podvléct, protože k tradičnímu masopustu patří také zima,  sníh a mráz.
V roce 1995 ženy ušily 12 nových masopustních kostýmů, byli mezi nimi mušketýři, šašci, vodník a vodnice, kostlivec a dámy. Od tohoto roku nové masky přibývají každý rok a loni už jich bylo kolem 70. Stále jsou ještě masky z toho roku 1995 a k nim přibyly různé pohádkové postavy – Rumcajs, Manka a Cipísek, víla Amálka a motýl Emanuel, Jů a Hele, Pat a Mat, 
Nastěnka a Ivánek, červená karkulka a vlk, a další . Také nechybí tradiční postava medvěda a medvědáře, vodníci, kat, smrtka, indiáni, a masky různých řemeslníků. O jejich ušití se stará Paní Jarmila Solařová, které patří velký dík.
V roce 2019 ušila paní  Solařová masky Masopustů. V roce 2020 se nového oblečení dočkali také muzikanti.
Někteří účastníci si připraví také svoje masky a obohatí tak  pestrost průvodu.  Každý rok je tak průvod trochu jiný.
Masopustní průvod vždy musí doprovázet také muzikanti, chodili zde muzikati z Měřína a okolí, večer pak zahráli v kulturním domě při taneční zábavě, která bývala tradičním zakončením masopustu. 
Od roku 1995 chodí kapela složená z místních amatérských muzikantů. Její složení se různě mění, ale je rok od roku lepší. Dlouho před samotným průvodem se scházejí a zkouší.
Samotnému průvodu samozřejmě předchází také důkladná příprava, v týdnu před masopustem se v kulturním domě sejdeme a ženy masky vyžehlí a připraví k nim všechny doplňky. Obdivujeme nové masky, které  paní  Solařová ušila.
Je u toho spousta zábavy. Hasiči připraví pokladničky, do kterých maškarádi  vybírají peníze.
V sobotu se schází účastníci průvodu v kulturním domě v poledne , maškarádi se obléknou a  namaskují, muzikanti naladí nástroje a kolem 13 hodiny  vychází průvod z kulturního domu. Po vsi už se tvoří hloučky návštěvníků a  počítají masky. V posledních letech jich bývá hodně přes 30.  Do roku 2011 nechodily v průvodu děti, které ještě chodí do základní školy. Ty začaly chodit až v roce 2012, také pro ně jsou připraveny masky.
K povinnostem maškarádů patří  být veselé, trochu zlobit, ochutnat v každém domě, co jim připravili dobrého k jídlu i pití a také vybírat peníze do pokladniček. Mezi maskami tak probíhá nevyhlášená soutěž, kdo vybere nejvíc. Průvod prochází obcí, první zastávka je na návsi u čekárny, tam muzikanti zahrají několik písní a od roku 2019 je také slavnostně předávána správa vesnice Masopustu, který přebírá klíč od obce a bere na sebe zodpovědnost za klidný průběh průvodu.
Jak v Kameničce přibývá nových domů, protáhne se i obchůzka. 
Protože k masopustu patří ochutnávání různých tekutin, nese to sebou také různé konce maškar. Ne všechny masky dojdou až k Bumbálkům v č. 31, kde průvod končí. V roce 2008 se dva místní mladíci zranili a sešli se v jihlavské nemocnici se zlomenými nohami.
Občané Kameničky jsou k maškarádům velice štědří a  do pokladniček vybírá každý rok víc peněz. Je to největší zdroj příjmů pro sbor dobrovolných hasičů v Kameničce. Občané tak oceňují práci hasičů.
Průvod maškar provázejí celou vsí obyvatelé a návštěvníci Kameničky, na masopust pravidelně přijíždějí se svými rodinami, ti kteří se odstěhovali.  Lidé si mezi sebou povídají.
A společně prožívají radost a veselí. Celý průvod je o setkávání lidí. 
Masopustní veselí pak končí v kulturním domě, je přece potřeba si ještě zazpívat a posedět společně se všemi, kteří dojdou. 
V neděli všechny čeká další  akce. Už mnoho let pořádáme v neděli karneval pro děti. Dopoledne se musí v kulturním domě uklidit  a vše připravit pro děti a jejich doprovod na odpoledne, kdy v sále vypuknou soutěže pro děti, nafukování a práskání balónků, hudba a tanec. Schází se pravidelně spousta místních a také bývalých obyvatel, kteří přijíždějí se svými dětmi. Děti se radují z výher v dětské tombole. Je vždy veselo.
Ještě v neděli večer se také počítají peníze z pokladniček,  ještě, že už nejsou drobné mince desetníky, dvacetníky a padesátníky. To bývalo počítání velice zdlouhavé. V posledních letech se v pokladniček maškarádů a v hlavní pokladně vybere celkem přes 30 tisíc korun.
Po masopustě už zbývá jenom zase vše uklidit, vyprat a uložit masky, aby byly připravené na další rok.
A to tohle všechno letos přijdeme…. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář