Oši-dzuši
Losos Oši-dzuši
Ingredience
3 šálky rýže, 4
šálky vody, šťáva z 1 vymačkaného citrónu, cukr, sůl, 2 okurky, 4
natvrdo uvařená vejce, 4 lžičky hořčice, 200 g šunky, 1 konzerva
uzeného lososa, zelený křen Wasabi.
Marináda na lososa: půl šálku octa, půl lžičky cukru, půl lžičky soli.
Doba přípravy
Rýži
pečlivě přebereme a opereme, aby byla dokonale bílá. Každý šálek rýže
zalijeme jedním a čtvrt šálkem vody. Přivedeme ji nejprve na prudkém
plameni k varu, poté stáhneme výkon na minimum a dusíme dalších deset
minut. Nakonec odstavíme a necháme dojít v hrnci zakrytá pokličkou
dalších deset minut.
Horkou rýži rozložíme na velký talíř, aby
vznikla asi pěticentimetrová vrstva. Prudce zchladíme (v Japonsku se
používají vějíře). Při zchlazování rýži jemně mícháme tak, abychom
nepoškodili její zrnka.
Šťávu z jednoho citrónu smícháme se solí a
cukrem a rovnoměrně nakapeme na rýži. Opět lehce promícháme a rýže pro
suši je hotova.
Okurky oloupeme, omyjeme a dobře očistíme.
Nakrájíme je na tenké plátky, které ještě rozpůlíme. Lososa necháme
marinovat 15 minut. Vezmeme větší plochou čtverhrannou misku a položíme
na její dno pergamenový papír. Na něj poskládáme vedle sebe plátky
okurek a potřeme je hořčicí. Na to dáme vrstvu studené vařené rýže až
po okraj misky. Druhou misku stejného tvaru pevně rýži slisujeme,
zatížíme a necháme tak asi 10 minut. Sejmeme horní misku a dolní misku
obrátíme dnem vzhůru. Sejmeme misku i pergamenový papír a rýžový útvar
nakrájíme na čtverce. Ozdobíme nakrájeným lososem, vajíčky a šunkou.
Přílohy
Podává
se podobně jako u nás obložené chlebíčky. Na stůl dáme k dochucení
pokrmu mističky se sójovou omáčkou a zeleným křenem Wasabi