Jdi na obsah Jdi na menu
 


11.KELTHORN - Lugnasad v údolí

Letní pobytový KELTHORN začal ve středu 26.7. nájezdem 14ti lidí. Do pátku všichni zdokonalovali svá opevnění. Germáni zvyšovali hradby a připravovali si materiál na další stavbu a Keltové vyztužovali hradby. V pátek přijelo dalších 8 účastníků. V sobotu byla podniknuta cesta do Prášil na oslavu Keltského léta Lugnasad. Tento historický svátek v Prášilech se vyloženě povedl. Přibylo více historických atrakcí, Arabská čajovna., věštírna a začal se zde budovat archeopark. vrcholem této akce bylo vystoupení skupiny Merlet, jejíž vystoupení nazvané "gladiátorské hry" nadchlo všechny přítomné diváky. Ne nadarmo se říká, že je to jedna z nejlepších šermířských skupin v republice. Po návratu z Prášil se na Rudolfovně plánoval podzimní Kelthorn. Jelikož k oslavám svátků patří od pradávna rituály, i na Rudolfovně byl svátek boha Luga patřičně vzpomenut. Po večerní přednášce se připravil půlnoční rituál pod skálou. Pochodněmi osvětlená skála, dlouhá rituální reč Gabretixe a pití posvátného nápoje dodalo tomuto rituálu patřičnou atmosféru. Nedělní a pondělní den byl ve znamení příprav soutěží a klání na podzim. V úterý přijel Griotix se svou rodinou. Středa a čtvrtek byly ve znamení výletů a výprav a v pátek se odjíždělo domů. Kaňkou na tomto letním Kelthornu byla přílišná lenost některých účastníků a malá ochota pomoci druhému. Ale i přes tyhle nedostatky se letní Kelthorn docela vyvedl.

12. KELTHORN - Fenriho úkryt

Ve čtvrtek 3.8. byl podniknut pokus o objevení úkrytu posvátného vlka Germánů - Fenriho. Výletu předcházela přednáška. Samotného hledání se zůčastnilo pouze 7 odvážlivců. Jeskyně blízko Hartmanic "Peklo 1 - 3", možný to úkryt Fenriho, byly nakonec po velice dobrodružné cestě nalezeny. Zatím co dvě malé byly bez problému přístupné, ta největší byla zamřížována a uzamčena. Že by něco skrývala? Je to určitě výzva na další hlednání.

13.KELTHORN - Oppidum Třísov

Nejdelšího letního putování až na samý opačný okraj Šumavy se zúčastnilo nakonec jenom 5 cestovatelů. Byl podniknut okruh oppidem, který je součástí naučné stezky. Oppidum Třísov je historicky známé, především nálezy výrobků z grafitu, stavbou dokonalé dvojité hradby s příčkami, a dalšími zajímavými nálezy. Cestovatelé se podívali i na blízký hrad "Dívčí kámen", který stojí na skále nad Vltavou. Škoda jen, že tohoto zajímavého výletu se zúčastnilo málo lidí. Snad příště...

9.KELTHORN - Znamení z nebe

Dalšího bojového KETLHORNU se tentokrát zúčastnilo 29 válečníků, celé akce pak 35 návštěvníků. V pátek a v sobotu probíhaly opravy FENRIBERGU a KELTHORNU. Zvláště FENRIBERG byl po kruté zimě, která letos Šumavou prošla, v dost žalostném stavu. Germáni si však trošku mákli a opevnění dostali do obranyschopného stavu. To na KELTHORNU vládla pohoda a Keltové zdokonalovali své opevnění stavbou kamenných zdí a vyztužením vnějších zdí. I místo pro krčmu "U Helvéta" bylo brzy připravené. Stačilo už jen vyměnit peníze na starověké Keltary a Grošery, zopakovat pravidla a vyrazit. Bitva začala tentokrát v 21:30. První útok zahájili Germáni. Za chvíli však Keltové odpověděli a útok střídal útok. Před půlnocí převzali iniciativu Keltové a zahrnuli FENRIBERG několika "drsnými" útoky. Po půlnoci útočná aktivita Germánů úplně odpadla a soustředili se na obranu. Jelikož bylo Germánů pouze devět, do konce bitvy už neútočili. Keltové podnikali společné i samostatné útoky, ale FENRIBERG stále odolával. Bitva tentokrát skončila vyčerpáním Germánů, kteří ztratili zbytek sil, a na rozkaz jednoho z vůdců pevnost opustili. Nutno podotknout, že v té době (asi ve čtyři hodiny v noci) bylo už Keltů jen pět, ale GABRETIX velel neustále k útoku. Závěr bitvy už probíhal jen v krčmě "U Helvéta". Začalo letní období a v Brčálnickém údolí na Šumavě nastal klid.

 

GABRETIX

 

 

10.KELTHORN - V lesku Keltarů

Nedělní odpoledne bylo vyhrazeno různým kláním zakončených Keltskou hostinou. Nejsilnějším bojovníkem byl nakonec GABRETIX, který špalek hodil nejdále. V hodu sekyrami na cíl zvítězil MINIGIGANTIX. Nejvíce sil v přetahování lanem mělo družstvo složené z těchto siláků: Tomáš Kudrna, MINIGIGANTIX a GIGANTIX. Nejvyšší kamennou pyramidu vytvořila Martina Miková a nejlepší luk a šíp vyrobil BOHEMIX. V devatenáct hodin zasedli všichni k tradiční hostině. GIGANTIX nešetřil ani tentokráte dobrotami a na stole se objevila řada zajímavých i tradičních pokrmů. Večer byl vyhrazen udílení prestižních cen "Keltarů" za dosavadní činnost na akcích KELTHORN. Pořadem provázel GABRETIX a bylo vidět, že udílení podobných cen "Oscarů" v Hollywoodu má silného konkurenta. Šest keramických sošek bylo nakonec rozdáno. Majitelé prestižních "Keltarů" nešetřili děkovačkami a mnozí ani sebechválou. Po předání cen zahráli bardové GABRETIX a Martina Miková. Večer skončil společným rozjímáním při ohni a zajímavými pohledy do budoucnosti KELTHORNŮ.

T A K    Z A S E   V   L É T Ě    N A S H L E  . . . . ! ! ! 

 

GABRETIX

 

Výsledky soutěží:

Hod špalkem

1. GABRETIX - Slávek Honzík

2. GIGANTIX - Ludvík Spíral

3. Martin Chalupa

Hod sekyrkami na cíl

1. MINIGIGANTIX - Jakub Spíral

2. Daniela Hauptmanová

3. Kamila Toušková

Přetahování lanem

1. Tomáš Kudrna, MINIGIGANTIX, GIGANTIX

2. Bára Fráňová, BOHEMIX, Petra Brousilová

3. Veronika Horáková, Luboš Hofman, Lukáš Kramer

Stavba kamenné pyramidy

1. Martina Miková

2. MINIGIGANTIX

3. Petra Brousilová

Výroba luku a šípu, střelba

1. BOHEMIX - Ondřej Havlík

2. Lukáš Kramer

3. Honza Poláček

Nejlepší starověký kostým

1. BOHEMIX

2. GABRETIX

3. Lukáš Kramer

 

VÝSLEDKY UDÍLENÍ "KELTARŮ"

NEUDATNĚJŠÍ BOJOVNÍK KELTŮ:  1. Ondřej Havlík

                                                                   2. Jakub Spíral

                                                                   3. Michal Pietsh

NEJUDATNĚJŠÍ BOJOVNÍK GERMÁNŮ:  1. Jan Poláček

                                                                            2. Martin Hruška

                                                                            3. Jiří Janeček

NEJVŠESTRANĚJŠÍ BOJOVNÍK:  1.Ondřej Havlík

                                                            2. Jakub Spíral

                                                            3. Petra Brousilová

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ:  1. Ludvík Spíral - Guláš "Keltkotlík"

                                       2. Ludvík Spíral - Mleté bobíky

                                       3. Ludvík Spíral - Zapečené římské těstoviny

NEJLEPŠÍ HITORICKÝ KOSTÝM:  1. Ondřej Havlík

                                                               2. Slávek Honzík

                                                               3. Lukáš Kramer

NEJVĚTŠÍ PRŮSERÁŘ:  1. Jiří Janeček - Položení kabelu

                                            2. Jan Šafránek - Ztráta bojeschopnosti ve službě

                                            3. Michal Pietsch - Hození dýmovnice

                                           

Obrazek