Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Zámecké zahradě

20. 10. 2010

V květnu roku 1761 udeřil blesk do panského zámku ve Žluticích. V té době byl zámek již opuštěný, protože už od roku 1734 přeložil hrabě Ferdinand z Kokořova svoje sídlo do Štědré. Opuštěný vyhořelý zámek již nebyl nikdy obnoven. Z areálu zbyla jen vstupní brána a kaple sv. Václava (pozdější č. p. 261).

     Také Zámecká zahrada následovala osud zámku. Panstvo ve Štědré nemělo zájem tuto zahradu udržovat a ta pustla.  Z původní výsadby se udržela pouze skuina tisů u příjezdové cesty. Původní brána na zahradě byla 1955 stržena, protože hrozila žřícením. Podle dochovaných fotografií byla v té době jěště ve velmi slušném stavu zámecká zeď. Ostatní stavby se již rozpadaly.

     Začátkem 70. lech min. století začala rada města hledat místo, kde by se mohly konat Vladařské oslavy. Pod horou Vladař se nekonaly již několik let, protože to bylo technicky a organizačně těžko zvládnutelné.

     Bylo rozhodnuto upravit pro tento účel přední část Zámecké zahrady. Námět jak postavit jeviště a jeho zastřešení přivezl tehdejší ředitel komunálních služeb Jaroslav Kapsa z významných slovenských lázní. Jako stavař udělal nejen fotografie, ale i několik náčrtů. Na to, jak by mělo vypadat hlediště, se byli podívat v blízké obci na Plzeňsku někteří radní s tehdejším starostou Stanislavem Šmídlem. Projektanti Pozemních staveb vše narýsovali a spočítali. Památkáři stavbu odsouhlasili, a tak mohlo plenární zasedání národního výboru vybudování "anfiteátru" dne 24. února 1972 schválit. Hned na jaře byly v předstihu vysázeny stromy okolo hlediště, protože velkým problémem místa byl stálý vítr. Stavba byla postavena v akci zvelebení - tedy svépomocí. Pouze zastřešení podia montovaly Stavomontáže. Bylo potřeba upravit i okolí. Na falešné barokní bráně, která oživuje zámeckou zeď nad hledištěm, musel kameník opravit všechny kamené prvky. V ose budovy byla v dolní části pulkruhová  zeď, kterou již nešlo opravit. Zednický mistr Josef Salamánek postavil novou kamennou zeď  a dostavěl cihlové půlkruhy.

     Dalo hodně práce, než byl areál přírodního divadla včetně sociálního zařízení 9. 5. 1973 otevřen. Ten den ale diváci ke konci kulturního programu zmokli. Na Mezinárodní den dětí, kdy zde účinkoval 100členný slovenský soubor písní a tanců Lučina, však bylo již jasno a slunečno. koncem měsíce pak dvoudenní Vladařské slavnosti začaly svoji novou kapitolu. V dalších letech byly tyto slavnosti často spojeny s oslavou Mezinárodního družstevního dne, což jim dávalo celookresní význam.

     Areál se líbil. Byla škoda, že nabyl více využit. Následujícímu zřízení autokempingu předcházely další úpravy restauračního zařízení, ale také statické zabezpečení opěrné zdi pod budoucími chatami. Zde pomohla Geoindustria stříbro v té době unikátní technologií tlakově zabetonovaných tenkostěnných pilotů. Tyto sloupy ve tvaru jehly byly zapuštěny hluboko do rostlé pevné skály. To však byly také poslední úpravy terénu, které se na Zámecké zahradě dělaly.

     Ke škodě věci zůstává stále velká část zahrady nevyužitá. původní návrhy na zřízení arboreta pro lesnickou školu nebyly realizovány. Jiné návrhy zatím nejsou. Nejhorší na tom všem je, že se zámecká zeď čím dál více rozpadá.


Zdroj: Kniha Žluticko autora J. Svobody