Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smlouvání

30. 6. 2007

 

Smlouvání

 

Smlouvání je základním rituálem každého správného uzavírání obchodu v arabském světě. Bez něj žádný obchodník nebude mít dobrý pocit, že provedl dobrý obchod (pokud pomineme skutečnost, o kolik si naplnil svou vlastní kapsu). Je to taková hra "kdo z koho".

Smlouvání se traduje v arabském světě již od dávných dob. V dnešních dnech už existuje velké množství obchodů, kde jsou již pevně stanoveny ceny zboží denní potřeby (jako jsou potraviny, lékárny, elektronika apod.) a místní obyvatelé již příliš příležitostí ke smlouvání nemají. A tak se obchodníci zaměřují na turisty. Zejména na tržištích a v krámcích se suvenýry se této praktice nevyhnete. V některých turistických střediscích již existují obchody se suvenýry, kde mají uvedeny ceny u výrobků, ale těch je opravdu málo. A nám tak nezbývá nic jiného než každý vysněný suvenýr usmlouvat na co možná nejnižší cenu.

 

Obrazek

Duty free shop je jedním z mála obchodů, kde se nesmlouvá

Průběh smlouvání

Jak takové smlouvání vlastně probíhá? Jakmile vstoupíte do obchodu nebo alespoň na jeho území (často bývá velká část zboží umístěna před krámkem) řádně pozdravíte. Chcete-li zapůsobit, můžete pozdravit arabsky  "Salam Alejkum" (odpověď bude znít "Alejkum Salam"). Prodavač se bude snažit co nejdříve zjistit, odkud pocházíte. Nejen že Vám bude chtít předvést svou znalost základních slovíček ve Vašem rodném jazyce, ale taktéž si Vás rychle přiřadí do té správné "škatulky". U nás u Čechů (Slováků i Poláků)  bude zhruba stejná jako u strýčka Skrblíka. Jakmile zjistí, že jste Češi, zřejmě použijí svou oblíbenou frázi "všechno zadarmo". U západoevropských států to bývá nejčastěji "everything for 1 euro" (vše za jedno euro).

Zadarmo je vše ale pouze do chvíle, kdy se zeptáte na cenu prvního suvenýru, který Vám padl do oka. "Kolik stojí ta kožená kabelka?" Obchodník chvíli vyčká a zeptá se, zda má cenu uvést v místních librách, dolarech či eurech. Poté odpoví: "60 dolarů. To je super cena. Můj bratr si vzal Češku a tak ti dám cenu jako pro kamaráda." Šedesát dolarů za tu malou kabelku? A tvůj kamarád by si ji koupil? Přemýšlíte v duchu. To víte, že ne. A obchodník na 99 % nikoho z příbuzných v Čechách nemá. "Tak co kamaráde", ptá se, "dobrá cena, co?" Vy se zatváříte hodně naštvaně a řeknete, že více než 10 dolarů nedáte. A teď si vychutnejte ten nezapomenutelný výraz v obchodníkově tváři. "Deset dolarů? Bankrot! Help. Já mít doma nemocné rodiče, manželku a 12 dětí. O.K. 50 dolarů", odpoví.  A nyní opatrně, nenadsazujte po 10 dolarech. Odpovězte, že maximálně 13 dolarů.

"13 dolarů? Katastrofa. 40 dolarů - moje last offer (má poslední nabídka). Vy se usmějete, poděkujete,  položíte kabelku zpět na své místo a odcházíte. "OK, šéfe, 25 dolarů", křičí za Vámi prodavač. Vy se opět zastavíte a odpovídáte, že 25 je stále moc, ale dáte mu 18 dolarů. Na čež on odvětí, že 18 nemůže, to by ho jeho šéf okamžitě vyhodil. Dobrá, sníží Vám cenu na 23 dolarů a tak se ještě chvíli dohadujete a zhruba po 20 minutách odcházíte spokojeni s kabelkou v tašce, která Vás stála 20 dolarů. Ale to až po vyslechnutí neskutečného nářku prodavače, který Vás nezapomene pochválit, jak jste výborní obchodníci, kteří na něm řádně vydělali a on nebude mít co dát dětem večer do úst. Scéna jak vystřižená z divadla.

Takto nějak vypadá smlouvací komedie s místními obchodníky. A věřte mi, že někteří by si skutečně zasloužili nějakou cenu za svůj herecký výkon.

Lidé se často ptají, jak správně smlouvat. Snížit první nabídku na pětinu či třetinu zboží, jak se často v průvodcích píše? Odpověď není vůbec jednoduchá. Nejjednodušší je, pokud znáte přibližnou hodnotu zboží, protože nikdy nemůžete vědět, kolik Vám obchodník nadsadí. Tolik kolik on zboží nadhodnotí, byste ho vy měli podcenit.

Obrazek

Za kolik mi dnes obchodník nabídne kilo ibiškového čaje???

Kde se nesmlouvá?

Nesmlouvá se v obchodech s potravinami, kde jsou již stanoveny ceny. Nesmlouvá se také v lékárnách (zde je třeba dát najevo, že zhruba tušíte, kolik by dané léky měly stát, ceny jsou ze zákona uvedeny na krabičkách, ale velmi často jsou uvedeny v arabských číslovkách) a v restauracích. V restauracích si vždy předem zjistěte, zda-li je již v ceně započítán servis a daně. Velmi často se stává, že Vám ke konečné sumě připočtou dalších 12 %. Zda-li jsou uvedeny v ceně či nikoliv by mělo být uvedeno na každém jídelním a nápojovém lístku. Většinou to bývá tím nejmenším písmem úplně dole či v místě, kde si této informace téměř nevšimnete. Tips, který se platí za spokojenost s obsluhou se dává v hodnotě cca 5% (v případě, že jsou servisní poplatky a daně započítávány zvlášť)- 10% z celkové částky.