Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ain Soukhna

8. 7. 2007

Ain Soukhna

Ain Soukhna, nebo také Ain Sukhna, Ein Soukhna, Ain Sokhna apod., je malé letovisko na pobřeží Rudého moře v Suezském zálivu. Název Ain Soukhna pochází z "horkých pramenů" (až 35 ºC), které vyvěrají v Jebel Ataqa, což je nejsevernější hřeben Východní pouště, na jehož území kdysi procházela stará pašerácká stezka beduínů dodávajících do Káhiry hašiš.

Komplex Ain Sukhna se skládá z řady malých i větších pláží a zálivů, na kterých jsou vybudovány hotelové a prázdninové komplexy, restaurace atd. Tento region je nejbližším regionem s plážemi od hlavního města Káhiry. Po vybudování dálnice lze vzdálenost mezi Káhirou a Ain Sukhnou překonat za méně než 1 hodinu. Ain Sukhna je oblíbené víkendové středisko káhirské smetánky.

Není ale oblíbená pouze u Káhiřanů, nýbrž také u zahraničních turistů. Ti mají možnost v relativně krátké době dosáhnout nejznámější památky v okolí hlavního města Egypta. Z Káhirského letiště je přímé spojení s Hurghadou, Sharm El Sheikhem, Luxorem i Asuánem.

Pláže jsou každý den udržovány v maximální čistotě, čistota a průzračnost vod Rudého moře je samozřejmostí. Vzniklo zde několik luxusních prázdninových komplexů (např. Palmera Beach s 264 pokoji a 18 suitami, nebo resort Stella di Mare). Kromě hotelů se v Ain Sukhně nachází velké množství luxusních privátních vil.

Klášter sv. Antonína

Ain Sukhna je rovněž výhodným výchozím bodem pro návštěvu pobřežních klášterů. Klášter sv. Antonína obklopují skalní stěny. Skládá se z několika dvoupodlažních budov, kostelů, mlýnu, zahrady s vinnou révou, olivami a palmami. Pitnou vodu obyvatelé kláštera čerpají z vlastního pramene, v němž se podle legendy koupala Mojžíšova sestra Miriam. Komplex kláštera je rozsáhlý. Za shlédnutí stojí pekárna a knihovna s více než 1 700 rukopisy.

Nejstarší z celkem pěti kostelů je kostel sv. Antonína, pod kterým údajně spočívá tělo tohoto svatého. Nástěnné malby kostela ze 7. století byly nedávno zrestaurovány. V malém knihkupectví je velká nabídka suvenýrů, pohlednic, ale také knih o klášteře a koptské církvi.

Sv. Antonín (251- 356) je pro mnohé věřící otcem "monasticismu". Sv. Antonín osiřel ve svých 18 letech, sestru poslal do kláštera, prodal veškerý majetek a stal se poustevníkem. Bylo to v době, kdy místní křesťané byli stále více pronásledováni. Sv. Antonín se usídlil v jeskyni pod horou Qalah, kde žil až do své smrti (zemřel ve věku 105 let). Tato jeskyně se nachází pouze 2 kilometry od kláštera. Výstup k ní je sice namáhavý (doporučuji ho podniknout brzy zrána), ale nádherný výhled, který se od jeskyně nabízí veškerou námahu vynahradí. V jeskyni můžete najít na stěnách středověké nápisy, ale také ve škvírách stěn zastrčené malé papírky, na které návštěvníci zaznamenávají svá přání.