Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pláže a moře v Egyptě

 

Zejména vody Rudého moře, jeho fauna a flóra jsou jedním z několika důvodů, proč stále více turistů z Evropy volí Egypt za místo své dovolené. Egypt je pro nás cenově nejdostupnější lokalitou, ve které můžeme obdivovat krásu podmořského světa. Pouhé čtyři hodiny letu nás dělí od nádherných korálových útesů a písečných pláží.

Egypt však není místem vhodným pro ty, kteří si dokáží představit svou dovolenou bez dlouhých procházek po pláži. V egyptských střediscích má každý hotel svou vlastní hotelovou pláž. Jestliže sousední hotely nejsou součástí jednoho komplexu, není možno mezi jejich plážemi volně procházet. Kromě hotelových pláží zde existují také privátní veřejné pláže, určené zejména pro místní obyvatele. Za použití těchto pláží se však platí. Jednorázové vstupné platné na celý den se pohybuje podle lokality a služeb mezi 10 L.E. a 25 L.E.

Obrazek

Široké písečné pláže, azurově modrá voda a Slunce - to vše je Egypt

Severní pobřeží

Pro severní pobřeží Egypta, které omývají vody Středozemního moře, jsou typické dlouhé široké písečné pláže a podnebí podobné tomu, které je v Tunisku či jižních evropských zemích. Podmořský svět zde není příliš bohatý. Nejznámějším střediskem je Alexandrie. Nejpěknější pláž se nachází v části zvané Montazah (15 km východně od města, zábavní park). Vstupné činí 20 L.E. Pěkné pláže se nacházejí i na pobřeží západně od Alexandrie. 250 km západním směrem se nachází středisko Marsa Matrúh, o kterém se tvrdí, že má jedny z nejkrásnějších pláží na světě.

Ain Soukhna (Ain Souchna)

Letovisko ležící 50 km jižně od Suezu. Víkendové středisko pro káhirskou smetánku. Vystavěno zde bylo několik pěkných hotelů, které mají široké písečné pláže.

Obrazek

Relaxace při vodních sportech

 

Hurghada

Nejoblíbenější letovisko českých turistů v Egyptě. V Hurghadě existuje několik veřejných pláží. Nejznámější a nejpěknější z nich je Old Vic (vstupné 20 L.E.), která se nachází nedaleko čtvrti Mubarak II. Z dalších veřejných pláží stojí za zmínku pláž v Sakkale u hotelu Minamark a pláž mezi hotely Beirut a Palma de Mirette.

Pokud zvolíte ubytování v El Gouně, pak s velkou pravděpodností bude váš hotel u laguny a na pláž u utevřeného moře vás přepraví zdarma hotelová lodička. U hotelů v centru Hurghady musíte počítat s tím, že pláže budou menší, nejčastěji v tzv. "U" tvaru (tj. uměle vybudované malé laguny). V hlavní sezóně bývají tyto pláže plné. Jižně od Hurghady, v oblasti nazývané "prázdninové vesničky" jsou hotelové pláže větší a dostatečné pro ubytované klienty.

Zatímco v centru Hurghady bývají korálové útesy poničené, směrem na jih od Hurghady je situace mnohem lepší. Jedny z nejkrásnějších korálových útesů, které jsou dostupné z hotelových pláží se nachází v oblasti Makadi a Soma Bay.

Obrazek

A když Vás pobyt ve slané mořské vodě přestane bavit - rychle do bazénu

Safaga

Safaga je považována za součást Hurghady. Leží 60 km jižním směrem. Je to středisko, které se pomalu začíná rozvíjet. Jeho velkou předností jsou neporušené korálové útesy a výhodné podmínky k windsurfingu.

El Quseir a Marsa Alam

Tato střediska charakterizuje malý počet hotelů, široké a dlouhé písečné pláže, nádherné neporušené korálové útesy. Zkrátka ráj všech potápěčů.

Sharm El Sheikh a přilehlé oblasti

Oblíbená místa potápěčů. Pěkné korálové útesy můžete objevovat téměř u každého hotelu. Narozdíl od téměř nekontrolovaného rozvoje turistiky v Hurghadě se na Sinaji snaží o její regulaci. Není zde tolik hotelů a počet klientů, kteří tato místa navštíví, je nižší. To vše přispívá k ochraně existující mořské fauny a flóry.