Jdi na obsah Jdi na menu
 


O klubu

Obrazek

Činnost klubu se zaměřuje především na záchranu historické ale i současné vojenské techniky, na spolupráci s muzeem, armádou a Československou obcí legionářskou, a na osvětovou činnost ve vojenské historii naší republiky. Vznik a spolupráce klubu s muzeem počala v roce 1995. V té době šlo pouze o zapálenou partu nadšenců. K právní subjektivitě klubu došlo až v roce 1998 registrací na ministerstvu vnitra.

 

Mezi nejdůležitější aktivity patří spolupořadatelská činnost na akci BAHNA, kde klub zajišťuje a obsluhuje vojenskou techniku do statických i bojových ukázek. Pro tyto akce se členům klubu daří udržovat ve funkčním a pojízdném stavu mimo jiné i nejslavnější tanky druhé světové války: T-34 v počtu čtyř kusů.

 

Další veřejnosti dobře známé akce, na kterých se klub podílí, jsou oslavy osvobození v Plzni, Postřekově, Praze a Den veteránů v Rokycanech. I zde jde především o zajištění vojenské historické techniky a o předvedení dobových stejnokrojů spojeneckých armád.

 

Klub předvádí vlastní i muzejní techniku a uniformy na mnoha vzpomínkových akcích v celé České republice a v zahraničí. K dalším aktivitám klubu patří spolupráce s armádou, a to především při zakládání Aktivních dobrovolných záloh. Členové klubu se jako první v České republice zúčastnili dobrovolného vojenského cvičení ve dnech 11. až 14.11.1999 a spolu s členy klubu vojenské techniky Brdy a klubem CI-5 vytvořili „1. mechanizovanou rotu AKTIVNÍCH ZÁLOH AČR ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ“. V současné době založil již druhou jednotku a to „1. tankovou rotu AKTIVNÍCH ZÁLOH AČR ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ“.

 

Opomenout nelze ani podíl klubu na odstraňování škod v oblastech zasažených povodněmi v roce 1998 v Dobrušce a v roce 2002 ve Lnářích a Blatné.

 

Klub se kromě vojensky orientovaných zájmů zabývá také vodáctvím, turistikou, horolezectvím, sportovní střelbou a motorismem.

 

Členskou základnu klubu tvoří již několik desítek členů, zastupujících všechny generace a obě pohlaví. Počet členů se od roku 1998 stále zvyšuje a na aktivitách klubu přibývá.