Jdi na obsah Jdi na menu

Nepál - Thamel, KTM- kde, jak, co

article preview

thamel_21_1.jpgThamel

Pokusili jsme se dát dohromady mapku Thámelu respektive míst a služeb, které jsme využili, využívali, byli nám doporučeny nebo můžeme doporučit. Mapa je ke stažení viz. níže.

Ke stažení: MAPA Thamel

MAPA Káthmándú

Co, kde, jak v Thámelu. Nákupy, ubytování, směnárna atd.

1. Směnárna
V Thámelu je spousta malých směnáren a navíc vám vymění peníze i agentury, kterých je taky dost. Mění běžné měny jako dolary, libry, eura atd.. Při výměně je dobré oběhnout pár směnáren. Dát pozor, aby byly bez poplatků. Nikdy jsme neměli problém. Na letišti máte také možnost vyměnit, ale bývá tam o cca 15% horší kurz. Pokud vůbec nedůvěřujete, běžte do banky. Vedle Thámelu, na hlavní třídě, jich je dost.
Platební karty - máte možnost vybírat z několika bankomatů. Sami jsme to několikrát použili, kurz byl standardní a poplatek vcelku šel, záleží na bance. Jinak v Thamelu se ve většině obchodů dá platit kartou.

2. Ubytování
Opět v Thámelu máte spoustu hotelů a ubytoven. Od levných, slušně vybavených, až po drahé a luxusní. Pře tím než se ubytujete si nechte ukázat pokoj a pak volte, smlouvejte. Další dobrá věc je mrknout s z okna, zda pod vaším pokojem není kuchyň nebo hudební bar. Kalí se tam do pozdních nočních hodin, po treku to neva, ale před trekem nic moc.
Na ulicích narazíte na spousty nahaněčů, u kterých se dá sehnat slušné, levné ubytování nebo vám ho zajistí místní agentura, ale počítejte s tím, že si něco přihodí.
Máme vyzkoušené služby Govindy (náš kontakt v KTM) nebo Saputa E-mail: saputman@yahoo.com

3. Nákupy

Trekové vybavení
Koupíte tam všechno a za lepší ceny než v ČR, ale samozřejmě je otázka kvality a funkčnosti, i když v posledních letech se hodně zlepšili. U něčeho to nevadí a nemají špatnou kvalitu, ale něco bych tam nekoupil. V Thámelu najdete spoustu obchodů s trekovým vybavením různých značek, zdařilé kopie, ale i originál zastoupení. Když už tam objevíte obchod s originály tak tomu odpovídá i cena a moc se to nelišilo od Evropy. U všeho smlouvejte, i když už se v mnoha obchodech nedá, nastavili pevné ceny.
Co máme vyzkoušeno a vcelku se to vyplatí koupit a nějakou dobu to vydrží a mělo to i cca 70-80% funkčnost.
Softshell bundy a vesty - jsou levnější než v ČR, musí člověk hodně vybírat, dělají teplejší a lehčí. Softshell bundu mám 4 roky a vcelku drží, to samé vesta.
Fleece a microflees - to samé jako softshell.
Péřové vesty, bundy - dají se vybrat slušné kousky a máme vyzkoušeno, že funkčnost je velmi slušná.
Hůlky - dají se koupit zdařilé kopie (např. Leiky), ale mě vydržely všechny 3 treky.
Rukavice - péřové a nowind, tady pozor, pořádně si je vyzkoušejte, aby vám seděly, jinak jsme obojí vyzkoušeli a opět slušné.
Vařiče a bomby - vařič jsme si koupili miniaturní čínský a funguje bezva, pozor na plyn, nebrat korejský, čínský ani nepálský, strašně smrdí a bývá s nimi problém, osvědčený je švédský, značku vám přesně neřeknu, ale na těch bombách je to na první pohled vidět, uhlazený pěkný tisk a barva. Naprosto běžné je, že v jednom obchodě bude stát půlku co v druhém.
Láhve na vodu - ať kov nebo plast, koupíte podstatně levněji než v Evropě a jsou dobré.
Mycí a hygienické potřeby - koupíte v sámoškách vše. Samozřejmě ženám doporučujeme vzít si svoji osvědčenou značku vložek nebo tampónů, i když jsou v Thámelu k dostání.
Mapy - v každém knikupectví mají skoro vše a od cca 3 společností. Mapu si pořádně prohlédněte, porovnejte s ostatními stejné oblasti. Hodně se liší a u některých máte pocit, že to někdo kreslil od oka a zapomněli něco dokreslit. V Evropě se prodávají podstatně dráž.
Fotovybavení - stativy, pam. karty, baterie koupíte na každém rohu, není to žádný zázrak, ale dá se to. Ostatní vybavení a foťáky mají na New road. Cenově to už není takový rozdíl.
Sandále - nebo ty cross gumové nazouváky, ty jsou super.
Karimatka - vcelku slušný výběr různých druhů a za levno.
Různé vybavení - brýle, nože, kompasy atd., dá se koupit vcelku slušné
Horolezecké vybavení - tak to nevíme, my ho nepoužíváme, ale podle informací zkušených na jedné křižovatce, měli prý kvalitní komplet vybavení.
Spacák - péřové mám vyzkoušeno, fungují dost slušně, ale pozor na délku, moc neodpovídá visačce. Hlavně pozor, aby to bylo opravdu peří. Cenově jsou úplně jinde než u nás.
Co se dá koupit, ale moc to nedoporučujeme, ani jsme se do toho sami nepustili a ti, co se pustili, neměli dobré zkušenosti s kvalitou.
Goretex - všude mají spoustu bund a kalhot, já o funkčnosti jejich membrány pochybuji. Ale může to být jen můj pocit, hodně se kvalitou zlepšili. Zatím jsem nevyzkoušel.
Boty - POZOR na to určitě nespoléhejte. Mají jich dostatek, ale problém je s velikostmi a kvalitou. Originály se tam dají sehnat, ale neušetříte.
Stan - nemám zkušenost..

Samostatná skupina je vybavení z expedic. V Thámelu není moc obchodů, ale pak na trecích se dají objevit obchůdky, kde mají zbylé vybavení po expedicích a dají se koupit zajímavé, kvalitní kousky. U Gokyo jsme potkali Čecha, co si v Namche koupil orig. péřové kalhoty od Mamuta po nějaké Rakouské expedici za cca 20% ceny, ještě k tomu byla bunda s nášivkami expedice. Na to se ale nedá spolehnout, že na něco takového narazíte.

4. Restaurace, pekárny, samoobsluhy
V Thámelu je spousta barů a restaurací s mezinárodní kuchyní, s nepálským jídlem je to o maličko horší, to musíte na kraj nebo za hranici Thámelu. Samozřejmě uprostřed je jídlo dražší, i když pořád levnější jak u nás. Dobrá večeře pro dva v dobré restauraci na terase, jídlo, pivo (to je drahé) a zákusek banana lassi (vynikající je frozen) vás vyjde v přepočtu na naše kolem 300-500 Kč, a to si pošmáknete.
Na hranici Thámelu v nepálské restauraci respektive nepálská jídla dáte za večeři pro dva kolem 150-300 Kč, ale je to zážitek:-)
Pekárny - na hlavních třídách jich je aspoň 6. Používají německou technologii a pečivo je vynikající, hlavně dopoledne, když je čerstvě napečeno. I na hlavních trecích je naleznete. Po 7-8h večer většinou je vše za 50%
Samoobsluhy - opět jich je několik a koupíte v nich od vody přes potraviny, ovoce, alkohol až po drogerii, papírnictví atd.

5. Masážní salóny
masáže opravdu umí a nabídka je pestrá. Vždy si, ale nejdříve prohlédněte salón, dohodněte přesně cenu a co je v ceně a pokud vám vadí, že vás bude masírovat muž nebo žena, domluvte si koho chcete. Vypadá to, že nejsou úplně levné, ale co vám vše udělají a jak, za to byste v Čechách zaplatili o dost více.

6. Holič
pokud se nebojíte, když vám někdo jezdí po krku břitvou, je to zážitek, ale dobře si vyberte salón.

7. Doprava po a za Thámelem
V Thámelu je nejlepší, nejrychlejší a nejlevnější chodit pěšky. Thámel je malý a za 20 min ho přejdete.
Nejlevnější po Káthmándú a na památky za KTM jsou autobusy, tříkolové, čtyřkolové. Většinou jezdí z Ratna parku kousek od Thámelu - Mapa "MHD"
Dražší jsou taxi, musíte hodně smlouvat, je jich zejména na hranici Thámelu hodně a vždycky se někdo najde kdo s cenou cukne.
Co nám přišlo nejdražší byla rikša na lidskou sílu, ale zase aspoň jednou to chce vyzkoušet a pokud vám to dovolí, zkusit si šlapat a řídit:-)

8. Šperky, mandaly, thangky, suvenýry, papírové zboží, nože, oblečení, pashmina, sošky atd.
V Thámelu je toho spousta, ale ceny jsou vyšší než třeba v postranních uličkách na kraji Thámelu nebo v uličkách směrem k Durbar Square. Jako u všeho platí smlouvejte. U pashminy (šály z horské kozy) obejděte několik obchodů a nechte si vysvětlit kvalitu, je v ní velký rozdíl a i v ceně. Pokud si budete chtít koupit nějakou jejich barevnou košili, kalhoty, upraví vám to na počkání na míru (chodí v tom jen turisti). Hodně si ženy kupují šperky s kameny, dají se vybrat zajímavé kousky za zajímavé ceny, hlavně na okraji Thámelu a okolí Patanu. Pozor oficiálně se umělecká díla a drahé kameny nesmí bez povolení vyvážet, ale to vám ani v Thámelu moc nenabídnou.
Zajímavým sortimentem jsou masážní a vonné oleje, které se zde dají sehnat za velmi zajímavé ceny a hlavně ve 100% kvalitě.
Mandaly se dobře kupují Boudhanathu, Baktapuru.

9. Knihy, pohlednice (odeslání)
Je několik knihkupectví, dokonce v knihkupectví na hlavní křižovatce uprostřed Thámelu vyměňují knihy. Nejznámější je však Pilgrims, který má slušnou nabídku knih i suvenýrů. Většinou když si v knihkupectví koupíte pohlednice a známku do Evropy, můžete je tam odtud rovnou odeslat a došly. Pokud chcete mít absolutní jistotu musíte na hlavní poštu za nemocnicí a Kathmandu mall (nákupní centrum). Je to kousek od věže. Když tak pošleme návod odkud to poslat na poště to mají komplikované.

10. Za hranicí Thamelu

Pokud se vydáte za hranice Thámelu, hlavně směrem k Durbar Square, k a za New Road, tak naleznete spoustu různých obchodů se vším možným od zlata počínaje, módou konče. Hlavně kolem New Road naleznete značkové obchody s originály nebo s nerozeznatelnými kopiemi (osobně jsem zde koupil kopie bot Nike Air a musím přiznat, že jsou kvalitní a k nerozeznání a to i když jsem je rozebral, cena 600 Kč). Pokud ale chcete mít jistotu originálů značek Nike, Apple atd. pak musíte na ulici Darbar Marg, Putali Sadak a přilehlých ulic, kde naleznete světové značky a světové ceny.

Virtuální (360) prohlídka vybraných míst Káthmándú

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář