Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letem světem Linuxem aneb nejen OS Windows je počítač živ

24. 1. 2008

Letem světem Linuxem
aneb nejen OS Windows je počítač živ

foto: Linuxsoft.cz

Na trh operačních systémů byl po několika letech vývoje uveden s velkou pompou nový operační systém Microsoftu Windows Vista. Není to však jediný operační systém, který je možné na domácí počítač nainstalovat a používat. Pojďte proto s námi alespoň krátce nahlédnout do světa Linuxu.

7. 2. 2007

Linux jako takový je vlastně jen jádro (kernel). Uživatelé však Linux většinou znají jako jednu z jeho distribucí, což je kompletní operační systém obsahující jak jádro, tak spoustu přidružených programů a aplikací.

Báječný svět linuxových distribucí

Více než stovka aktivních linuxových distribucí může být pro uživatele Windows zvyklého na jedno homogenní prostředí Windows XP matoucí, nese s sebou ale spoustu výhod. Linux se zvláště za posledních několik let překotně vyvíjí, což na druhou stranu znamená, že se v jeho programovém kódu samozřejmě i dělají chyby.

Konkurenční prostředí tolika distribucí však zaručuje konvergování správného směru vývoje - pokud totiž některá distribuce přestane držet krok s nároky uživatelů, postupně upadne v zapomnění.

Obrovskou výhodu Linuxu spatřujeme v tom, že si uživatel může vybrat právě tu distribuci, která mu nejvíc vyhovuje - a je opravdu z čeho vybírat. Kromě klasických distribucí (Mandriva, SUSE, Ubuntu, ...) existují i varianty pro staré počítače, tj. s nízkými nároky na HW (DSL, Deli), distribuce Linuxu, jež slouží jako telefonní ústředny (Trixbox), jiné, které slouží k záchraně dat např. ze zavirovaných počítačů (System rescue CD).

Také existují Live CD/DVD distribuce, tj. operační systém se neinstaluje na pevný disk, ale spustí se rovnou z optického nosiče bez toho, aby se zasahovalo do struktury HDD. To je velká výhoda pro ty, kteří si distribuci, než ji nainstalují, nejdříve chtějí trochu "osahat" a např. zjistit, jak si poradí z detekcí konkrétního HW (Knoppix, Ubuntu, Mandriva One, SUSE Live, ...).

Kolik stojí Linux?

Velkou výhodou Linuxu je jeho cena. I když existují výjimky (Xandros, Linspire), je naprostá většina linuxových distribucí zcela zdarma a bootovací/instalační CD/DVD je možne stáhnout volně z internetu či si je nechat vypálit a zaslat z některého Linux CD shopu za velmi nízkou cenu.

Distribuce Ubuntu je dokonce rozesílána zájemcům zdarma. Za 500 Kč je možné v knihkupectvích koupit instalační DVD s tištěným manuálem k Mandrivě 2007 (vydal Computer Press). Součástí linuxových distribucí je i velké množství aplikací, což znamená, že uživatel si nenainstaluje pouze holý systém jak je tomu u Windows, ale má kompletní operační systém včetně mnoha aplikací. Firewall bývá součástí distribucí, antivirový program kolikrát ani nebývá třeba, protože pro Linux vzniká velmi málo virů v porovnání s konkurečním OS z rodiny Windows.

Cena Linuxu je zároveň i jeho velkou nevýhodou, tj. je velmi složité založit fungující obchodní model (myšleny jsou desktopy) na software, který je zdarma. Výrobcům a prodejcům počítačů a notebooků se moc nechce prodávat, jelikož na něm není žádná marže. Protože se neprodává, ale většinou stahuje z internetu, nejsou na něj ani velké placené reklamy jako na Windows. Což pak vede k tomu, že se o Linuxu obecně ví málo, či informace které člověk má jsou zkreslené, např. představa, že Linux je jen příkazový řádek, již dávno neplatí.

Licence a podmínky používání

Licence používání Linuxu bývá jednoduchá, nikdo za nic neručí, používání distribuce je na vlastní triko, nic není od uživatele vyžadováno. Nepotřebujete tedy žádné licenční klíče k aktivaci systému, které se mohou ztratit, nejsou po vás vyžadována žádná složitá omezení ohledně počtu možných počítačů připojených v síti, atd.

Snad jen kdybyste náhodou měnili zdrojové kódy softwaru, tak abyste tyto pozměněné kódy veřejně zpřístupnili (což se ale naprosté většiny uživatelů netýká). 

V příštím díle seriálu věnovanému Linuxu se podíváme, jak je to s bezpečností Linuxových distribucí, krátce nahlédneme do kapitolky správy systému, jeho nároků na počítačový hardware, také si ukážeme několik příkladů, kdy Linux není pro uživatele vhodný.

Autor: František Hucek
www.novinky.cz