Inspirace na vánoční pečení
VÁNOČNÍ SALÁMEK ZE SUŠENÉHO OVOCE
Ingredience: 200 g sušeného ovoce
2 lžíce medu
50 g vlašských ořechů
2-3 lžíce marmelády
piškoty dle potřeby
Postup: Všechny suroviny pomeleme a smícháme. Uděláme salám, zabalíme do alobalu a dáme do lednice, posléze nakrájíme na proužky.
PERNÍKOVÉ HROMÁDKY
Ingredience: 250 g koupených perníčků
1-2 lžíce rumu
1-2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce nakrájeného kandovaného ovoce
100 g čokolády na vaření
tuk na potření alobalu
strouhaný kokos na posypání
Postup: Perníčky, kandované ovoce nakrajíme a pokapeme rumem a citronovou štávou .Vmícháme rozehřátou čokoládu. Hmotu necháme trochu ztuhnout a pak tvoříme na alobal potřený tukem malé hromádky, které posypeme kokosem.
Autor: Marta Vencálková.
ČAJOVÉ KEKSÍKY
Ingredience: 300 g másla
100 g cukru moučka
1 vanilinový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
2 vejce
400 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
50 g čokolády na vaření
100 g meruňkového džemu
Postup: Změklé máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme všechen cukr, sůl, citronovou kůru a utřeme do hladka. Postupně zašleháváme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme ji na máslový krém.Vše dobře promícháme. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme těstem a na plech s pečícím papírem stříkáme různé tvary( kolečka,esíčka,čtyřlístky...). Pečeme v předehřáté troubě při 175-200 st. dozlatova přibližně 15-20 min.. Sušenky necháme vychladnout.Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, keksíky můžeme pospojovat meruňkovým džemem a postříkáme čokoládou.
Autor: Hanka Kučerová.
OVESNÉ KOLÁČKY
Ingredience: 100 g másla
80 g moučkového cukru
100 g ovesných vloček ( mohou se pomlít )
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
1/2 lžičky skořice mleté
3 lžíce nasekaných ořechů
3 lžíce nasekaných rozinek
Postup: Všechny suroviny smícháme, na plech tvarujeme malé kuličky, zploštíme a obrácenou vařečkou uděláme důlek. Plníme marmeládou, nebo povidly. Pečeme při mírné teplotě.
Autor: Petra Hlásná
VÁNOČNÍ PUNČ
Ingredience: 250 g cukru krupice
300 - 450 ml vody
šťáva ze 2 pomerančů a 2 citrónů
3 dcl bílého vína ( možno i červené )
2 dcl rumu
skořice celá, hřebíček, badyán
Postup: Svaříme vodu s cukrem, přidáme přecezenou štávu z pomerančů a citrónů, poté přidáme rum a víno ( pozor s alkoholem už nevařit, jen ohřívat ) a nakonec vsypeme koření.
Autor: Zdeňka Frančáková
MASARYKOVO CUKROVÍ
Ingredience: 30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg cukru moučka
1 žloutek
20 dkg celých lískových ořechů ( nebo vlašské )-namočit přes noc do vody s rumem.
Postup: Těsto zpracujeme na vále, uděláme válečky, které dáme do ledničky ztuhnout. Z válečků nakrájíme kolečka a upečeme, horké obalujeme v cukru.
Autor: Petra Hlásná
KLÁŠTERNÍ ROHLÍČKY
Ingredience: 100 g másla
140 g hladké mouky
90 g rozemletých vlašských ořechů
30 g moučkového cukru
1 žloutek
čokoláda na dozdobení
Postup: Z výše uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme v ledničce uležet, nejlépe přes noc. Na pomoučeném vále tvarujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě asi na 160 - 170 st. do doby, než je spodní strana nahnědlá. Po vychladnutí máčíme rohlíčky v čokoládě, rohy můžeme posypat kokosem, nebo ořechy.
Autor: Hanka Kontriková