Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení nad událostmi a fakty.

24. 7. 2018

Nedávno jsem se dostal do diskuse s dotazem "proč tedy nebyla zrušena komunistická strana" (KSČ), když je tak špatná.

1)Komunistická strana Československa byla krajně levicová parlamentní politická strana v Československu, členka Komunistické internacionály. K základním programovým východiskům patřil třídní boj vedený dle sovětského vzoru, zahrnující i fyzickou likvidaci třídních a ideologických nepřátel. Jejím právním nástupcem je Komunistická strana Čech a Moravy, na Slovensku to byla Strana demokratické levice.
Mnozí straníci se k minulosti KSČ hrdě hlásí i přesto, že tato strana byla zákonem 198/1993 Sb. označena za zločinnou. Jinými slovy nejsou daleko od toho, někdejší praktiky opět zavést do praxe.
 

Zákon č. 480/1991 Sb.ze dne 13. listopadu 1991 o době nesvobody
Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:
§ 1 V letech 1948 až 1989 komunistický režim porušoval lidská práva i své vlastní zákony.
§ 2 Právní akty přijaté v době uvedené v § 1 se ruší jen tehdy, stanoví-li tak zvláštní zákony.
§ 3 Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

 

Zákon č. 198/1993 Sb. ze dne 9. července 1993 o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
Vědom si povinnosti svobodně zvoleného parlamentu vyrovnat se s komunistickým režimem. Parlament konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948 - 1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, nahrazením fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, zneužíváním výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům, bezohledným ničením přírody, a prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.

 

Přesto ji zde v různých obměnách dodnes máme i s tím, že se jejich členové hrdě hlásí k odkazu a událostem, které zde KSČ napáchala v letech 1948 – 1989. Zatím vyčkávají stejně, jak tomu bylo před rokem 1948. Patří k nim i zdánlivě názvem nesouvisející strany. Ale i bývalí členové působící v jiných stranách. Jakmile by se dostala KSČ v kterékoliv své podobě do vedení jakýmkoliv způsobem, nebo počtem, začnou se tyto strany slučovat a jejich nebezpečná síla může přerůst jakoukoliv snahu o demokratický stát. Proto je potřeba se mít na pozoru a nemilosrdně stále ukazovat na bývalé, ale i na současné členy KGB, KSČ, STB a jiných organizací, na kádrové rezervy, i na současné nástupnické kádry, byť zdánlivě jiných stran. To, že jsou některé strany „mrtvé“, nevyvíjejí žádnou činnost, neznamená, že se nedokážou ve velmi krátké době mobilizovat.
 
Komunistická strana Československa 
Zkratka strany:  KSČ                             
 
Komunistická strana Čech a Moravy 
Zkratka strany:  KSČM
 
KOMUNISTICKÁ STRANA ČESKÁ 21 
Zkratka strany:  KSČ 21
 
KOMUNISTICKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA 
Zkratka strany:  KSČMS
 
Andrej Babyš – Důvěrník 1980, Agent Bureš 1981 až 1985 a nejedná se pouze o tyto roky. Nejde zde ani tak o časovou přesnost, jako o skutečnosti. Otázka by měla znít: „Komu opravdu slouží do dnes?“
 
Ať řekne o sobě, jak to bylo. Ať prokáže, že záznamy STB jsou falešné a nepravdivé. (bohužel, nejedná se pouze o jeho osobu) Že ho spolupracovníci kryjí s tím, že si vše vymysleli. Ale to je přece jejich stará praxe. Přece nepotopí jednoho ze svých řad. Mohli by přijít na řadu přece ti ostatní. Jak ke jmění přišel? Jak byl v Moskvě a co tam dělal? S kým se sešel? Na čí doporučení, nebo pozvání tam byl? Ale ne nyní, nýbrž tehdy v osmdesátých létech. To vše může tajit jen z jediného důvodu. A to, že je stále činným agentem. Dnes je na pozici, pod ochranou prezidenta a cítí se být silný. Uvědomme si však, že i takto může vypadat rok 1989. To jsou ony úžasné změny z onoho roku. Jak říká ve filmu „Byl jeden polda“ pan ministr, „dokonalé krytí“.
 
Zde bych rád připomněl byť data staršího, zrušený Zákon č. 451/1991 Sb. a lustrační zákon. Komu se to hodilo a hodí zrušení tohoto zákona a ne pouze uvedení do souladu s listinou lidských práv a svobod, a ústavou? Navíc, současný stav mají na vině i pánové z ODS. Ti připustili podporu KSČM vládě. Podporu, která se může zvrhnout v nekontrolovatelné a neodvratné změny v našem státě.
 
A proč tedy nebyla KSČ zrušena? Odpověď může být šokující, leč jednoduchá a to třeba proto, že se v roce 1989 nejednalo o žádnou revoluci, natož o sametovou.
 
1)  https://cs.wikipedia.org/wiki/Komunistick%C3%A1_strana_%C4%8Ceskoslovenska