Recepty z hlívy ústřičné
Guláš z hlívy ústřičné
Suroviny:
Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení),
cibule,
paprika,
dvě rajčata,
mletá sladká paprika,
kostka vývaru (zeleninový),
mouka hladká,
olej na smažení
Postup:
Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.
Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min.
Grilovaná hlíva ústřičná
- 500g hlívy ústřičné
- 3 svazky petrželky
- 1 malý svazek bazalky
- 5 pol. lžic oleje
- 3 kávové lžičky jemného octa
- 4 malá rajčata
- 170 g (8 plátků) prorostlé slaniny
- mletý bílý pepř
- sůl
Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme, petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a zakapané v jemném octě.
Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi 5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme.
Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné
- 1 velký nebo 2 malí kapři
- 200g hlívy ústřičné
- 3 šalotky
- 1 pol. lžíce sekané petrželky
- 200ml suchého bílého vína
- 75g smetany
- 75g šlehačky
- 1 pol. lžíce hladké mouky
- mletý černý pepř
- sůl
Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky. Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě, posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté troubě).
Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme. Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme.
Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou
- 80g másla
- 200g dlouhozrnné rýže
- 400ml zeleninového vývaru
- 250g hlívy ústřičné
- 1 středně velká mrkev
- 2 celerové natě
- 1 krůtí prsíčko {asi 400 g)
- 1 pol. lžíce hladké mouky
- mletý černý pepř
- sůl
Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou.
Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka.
Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby.
Rýži se zelenonou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a položíme na rýži.